sambor Opublikowano 14 Listopada 2016 #51 Opublikowano 14 Listopada 2016 Gdyż taka jest zasada zaworu mieszającego, pompa ma ciągnąć przez zawór a nie w niego pchać.
ksia87 Opublikowano 14 Listopada 2016 Autor #52 Opublikowano 14 Listopada 2016 No tak rozumię ale nie rozumię tego: Pompa z zasilania zaw 4-D na powrót do kotła. W tym schemacie poniżej jest za zaworem na zasileniu a na powrocie nie ma
Gość Digitrax Opublikowano 14 Listopada 2016 #53 Opublikowano 14 Listopada 2016 No jak byk pompa jest za zaworem i wysysa z niego wodę w kierunku na grzejniki. Czego tu nie rozumieć ?
ksia87 Opublikowano 14 Listopada 2016 Autor #54 Opublikowano 14 Listopada 2016 Nie chodzi mi o ten schemacik bo go rozumię, chodzi o wypowiedź: Brak pompy na grzejniki Pompa z zasilania zaw 4-D na powrót do kotła. Czyli w końcowej fazie ma wyglądać tak?
Gość Digitrax Opublikowano 14 Listopada 2016 #55 Opublikowano 14 Listopada 2016 Tak Jeżeli dałeś już pompę kotłową to zawór 4D jest zbędny.
ksia87 Opublikowano 14 Listopada 2016 Autor #56 Opublikowano 14 Listopada 2016 Nie chcę stosować pompy kotłowej. Odnośnie schematu w poście #46, to po przeniesieniu pompy z zasilania przed zaworem 4D do zasilania grzejników za zaworem 4D powinien działać prawidłowo układ? W tym schemacie jest też zawór różnicowy czy on jest potrzebny?
Gość Digitrax Opublikowano 14 Listopada 2016 #57 Opublikowano 14 Listopada 2016 Nie chcesz stosować a na schemacie masz. Zapomnij że montując zawór 4D uzyskasz jednocześnie regulacje temp CO i wysoką temp. na powrocie kotła.
ksia87 Opublikowano 14 Listopada 2016 Autor #58 Opublikowano 14 Listopada 2016 Digitrax, To jak przerobić schemat z postu #46 aby to sprawnie dzialalo.sambor rzucił propozycją że należy umieścić pompę za zaworem 4d na zasileniu do grzejnikow Wysłane z mojego ZTE Blade A452 przy użyciu Tapatalka
Gość Digitrax Opublikowano 14 Listopada 2016 #59 Opublikowano 14 Listopada 2016 Prosto i skutecznie: - zawór 3D + pompa do obiegu CO - zawór 3D + pompa do obiegu OP - pompa do grzania zbiornika CWU - pompa kotłowa Dwie pierwsze pompy pracują stale. Dwie kolejne wtedy kiedy trzeba. Pobór prądu obecnych pomp nie jest duży tym bardziej, jeżeli zastosuje się z funkcją autoadapt. Masz wtedy niezależną regulację temperatury grzejników, podłogówki i wody użytkowej. A kocioł ma zawsze zapewnione idealne warunki pracy.
tomd5 Opublikowano 15 Listopada 2016 #60 Opublikowano 15 Listopada 2016 Mam podobnie zrobione tak jak rozrysowałeś w tych ostatnich schematach i z tego co zauważyłem mam problem z wygrzaniem kotła. Pytałem o ocenę instalacji w swoim temacie i będę ją przerabiać t_d :)
ksia87 Opublikowano 15 Listopada 2016 Autor #61 Opublikowano 15 Listopada 2016 W sensie jak w schemacie z postu #54?
wadus Opublikowano 15 Listopada 2016 #62 Opublikowano 15 Listopada 2016 Prosto i skutecznie: - zawór 3D + pompa do obiegu CO - zawór 3D + pompa do obiegu OP - pompa do grzania zbiornika CWU - pompa kotłowa Dwie pierwsze pompy pracują stale. Dwie kolejne wtedy kiedy trzeba. Pobór prądu obecnych pomp nie jest duży tym bardziej, jeżeli zastosuje się z funkcją autoadapt. Masz wtedy niezależną regulację temperatury grzejników, podłogówki i wody użytkowej. A kocioł ma zawsze zapewnione idealne warunki pracy. Kolega ma racje mam 3 pompki Wilo, do tego kociolek pracuje non stop czyli i wiatrak dmucha non stop zuzycie pradu jest znikome. 7W, 6W, 31W i (tyle ile zuzyje wiatrak i podajnik kotla) Suma sumarum w lecie grzeje pradem rachunki za prad mam 210-230 zl, w zimie wylaczam prad i grzeje kotlem rachunki za prod max 160 zl. Jeszcze zastanawiam sie czy nie dac jednej pompki na obieg kotlowy, te pompki to chyba na baterie moglby dzialac :) Gdybym tylko wczesniej wiedzial o tym forum ... Radze sluchac rad zwlaszcza przedmowcy bo widze ze wie co pisze i chyba nie tylko zna to z teorii :) Juz wiem, ze nie ma co wierzyc slepo instrukcjom producentow. Zawor 4D to nie zloty srodek na wszytko, sa prostrze rozwiazania, ktore z pozoru wydaja sie "mniej sprytne". A mowie to z doswiadczenia po walce polrocznej z zaworem 4D ;) poskromilem troche gada ale wiem juz jakie ma slabosci
tomd5 Opublikowano 15 Listopada 2016 #63 Opublikowano 15 Listopada 2016 Tak jak napisałeś w tym tygodniu spotykam się z moim instalatorem i przedstawiam mu plan przeróbek t_d :)
ksia87 Opublikowano 22 Listopada 2016 Autor #64 Opublikowano 22 Listopada 2016 Witam po dłuższej nie obecności. tomd5 jak tam po spotkaniu z instalatorem? W końcu wykonałem schemat z zaworami 3D. Oto Chodziło? Proszę o komentarze.
sambor Opublikowano 22 Listopada 2016 #65 Opublikowano 22 Listopada 2016 Dalej coś nie tak - masz na parterze podłogówkę to pociągnik tą 1 nitkę na piętro. 10m2 podłogi z zaw RTL na pewno nie będzie działać prawidłowo, na 10m2 będą potrzebne 2 zawory RTL
ksia87 Opublikowano 22 Listopada 2016 Autor #66 Opublikowano 22 Listopada 2016 Niestety już nie jest to możliwe do wykonania, ponieważ piony są już wyciągnięte i zatynkowane. Dokładnie jest to zrobione tak jak teraz dołączone w rysunku(jeśli chodzi o podłączenie podłogówki).
gersik Opublikowano 22 Listopada 2016 #67 Opublikowano 22 Listopada 2016 O ile się nie mylę to na ostatnim schemacie źle jest wpięty powrót na zawór 3d odpowiadający za temp. w O P.
tomd5 Opublikowano 22 Listopada 2016 #68 Opublikowano 22 Listopada 2016 Witam po dłuższej nie obecności. tomd5 jak tam po spotkaniu z instalatorem? W końcu wykonałem schemat z zaworami 3D. Oto Chodziło? Wykonany gotowy z zaworami 3d na internet.jpg Proszę o komentarze. Po dłuższych namysłach wywaliłem automat od 4d to pierwsze co zrobiłem oczywiście nie obeszło się bez pokazywania kto tu ma rację po kilku godzinach sam nie mógł dojść co gdzie i jak z tym automatem i go zabiera w cholere i reguluje temperatury w rozdzielaczach na 3d t_d :)
ksia87 Opublikowano 23 Listopada 2016 Autor #69 Opublikowano 23 Listopada 2016 No tak wyglądałoby iż jest źle podpięty. Poprawiony. Czy są jakieś jeszcze uwagi? Wklejony gotowiec:).
sambor Opublikowano 23 Listopada 2016 #70 Opublikowano 23 Listopada 2016 Już ci pisałem, że podłogówka o pow 10m2 na RTL-u nie będzie działać.
ksia87 Opublikowano 23 Listopada 2016 Autor #71 Opublikowano 23 Listopada 2016 Rozumie. Czyli oprócz tej podłogi reszta ok. Wysłane z mojego ZTE Blade A452 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.