Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Proszę O Schemat I Pomoc W Instalacji Co I Cwu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Jestem nowym użytkownikiem forum. Proszę czy ktoś posiada schemat z opisem instalacji którą chcę by wykonano mi w nowym domku jednorodzinnym (110m2) a każdy instalator mówi coś innego... Instalacja to kominek z płaszczem wodnym + kocioł na paliwo stałe i z tego chciałbym uzyskać CO (tylko grzejniki bez podłogówki) i CWU. Czy jest możliwe by kominek zasilał tak jak piec grzejniki i ciepła wodę urzytkową? Znalazłem tylko schematy kominka z kotłem gazowym a chciałbym zrobić instalację bez wymiennika płytowego na samych pompkach i sterownikach.

Z góry dziękuję za pomoc!!!

Opublikowano

Witaj

Wszystko jest możliwe. Jest wiele rozwiązań takiej instalacji. Według mnie, najprościej zastosować bufor (300 l), który będzie ładowany przez kocioł i kominek i z którego zasilana będzie twoja instalacja CO. Bojler CWU powinien być ładowany bezpośrednio z kotła.

Wg. mnie, a nie znam zapotrzebowania na ciepło z projektu domu, kocioł powinien mieć moc około 18 kW, najlepiej z podajnikiem. Kominek będzie zapalany kiedy będziesz miał kaprys, więc kocioł powinien mieć taką moc aby pokrywała całkowicie zapotrzebowanie cieplne domu. Pompa zasilająca instalację CO może być załączona równolegle z pompą CO kotła, ale lepszym rozwiązaniem było by zastosowanie oddzielnego sterowania tej pompy np. termostatem pokojowym.

Rysunek zrobię jutro.

Opublikowano

Witam,

Zastosowanie w ogrzewaniu domu dwóch podobnych źródeł ciepła, jakim jest kominek i kocioł - oba na opał stały, jest stosunkowo często spotykanym rozwiązaniem i nie wymaga zastosowania żadnego wymiennika. kolego wiekol, podaj jeszcze kilka informacji: czy kocioł ma być z podajnikiem czy bez, czy kominek ma być istotnym ( często rozpalany ) źródłem ciepła i czy instalacja ma pracować częściowo lub całkowicie w układzie grawitacyjnym, czyli samoczynnie bez prądu. Jeśli sprecyzujesz to to łatwiej mógłbym Tobie rozrysować zarówno schemat hydrauliczny jak i elektryczny.

Pozdrawiam

Piotr

Opublikowano

Witaj kolego otóż jak powiedzieli moi przedmówcy taki układ da się zrobić tylko pytanie czy jest to opłacalne i ekonomiczne.

Ponieważ aby mieć również satysfakcję z ogrzewania kominkiem domu, musi to być kominek z płaszczem wodnym o odpowiedniej mocy dla swojego metrażu domu i zapotrzebowaniu na ciepło, z tego co ja się orientowałem nie są one tanie, drugi elementem przemawiającym za tym co piszę jest fakt, iż drzewo do takiego kominka waha się w przedziale cenowym od 100-200 metrów za metr sześcienny w zależności od regionu.

A ja zastanawiając się nad takim układem kalkulując kominek i osprzęt do niego wyszła mi cena kotła z podajnikiem.

Ale decyzja należy do Ciebie, bo aby mieć pełny komfort, to albo będziesz w dni kiedy nie będziesz palił kominkiem rozpalał kocioł, albo jeżeli będzie on z podajnikiem będzie ciągle w podtrzymaniu, co skutkuje również jakimś zużyciem opału.

Pozdrawiam Tomasz.

Opublikowano

Witaj,

Proponuję aby nie wydawać zbędnie pieniędzy na drogi kominek, w praktyce i tak kocioł z podajnikiem, jako urządzenie wygodniejsze w użyciu będzie używane. Jeśli jednak zainwestujesz więcej w kominek to mój schemat wymagać będzie poprawki. Zasilanie CWU powinno być brane z bufora.

Kominek jednak będzie tylko ozdobą, która może wspomagać w sytuacjach dużego zapotrzebowania na ciepło.

Opublikowano

gdzies juz sie rozpisywałem odnosnie rozwiazana grzania CO i CWU w dwóch zrodeł montujesz cztery pompy dublujesz automatyke naczujnikach do tego dwa przekazniki i wybranie piorytetu grzania tzn ktory piec ma byc pierwszy i wszystko działa zadne buforynie sa potrzebne a napewno nie sa niezbedne układ prosty jak budowa c.... jak cos to na priv

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam jeszcze raz i dzięki za zainteresowanie.

Nie wiem czy doszły moje prywatne zapytania do forumowiczów bo nie mam odpowiedzi... :)

Czytając wiele tematów na forum postanowiłem rozrysować schemat własnoręcznie...

Kilka wskazówek o które prosili forumowicze:

-instalacja wymuszona

-kominek używany najczęściej w weekendy no i pewnie na jesień wiosnę gdy nie ma mrozów.

-kocioł bez podajnika na wegiel, drewno moc 17-18kW

-kominek z płaszczem moc 24kw-znalazłem w promocji i chyba w sobotę kupię

-zasobnik 140-180l - i tu pytanko czy musi być dwupłaszczowy jak na schemacie

Proszę o opinię i ewentualnie schemat z poprawkami... :)

post-5785-1233670366_thumb.jpg