Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłogówka Nad Piwnicą - Czym Izolować?

Meon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

przerabiam ogrzewanie i padło na podłogówkę na korytarzu. Jednak pod nim jest piwnica (w której znajduje się piec). Strop ma jakieś 16cm(ok 4 skułem).

Podnieść się mogę praktycznie o ile chcę, jednak im mniej się podniosę, tym lepiej schody będą wyglądać. Myślałem, żeby dać 5cm styropianu, oraz później ok 6-7cm betonu. Na górze będą płytki granitowe. 

Pytanie: styropian potrzebny? Duża strata ciepła będzie do piwnicy? A może strop(sufit) w piwnicy ocieplić styropianem?

Pozdrawiam.

Opublikowano

Styropian pod rurkami potrzebny bo trzeba je przymocować trackerem. Jeżeli piwnica będzie ciepła to ocieplać stropu nie trzeba.

Opublikowano

Nie wiem czy ciepla bedzie. Piec tam bedzie, jednak grzejniki juz nie :)

Tak czy siak, ile dac tego styropianu na ten strop najlepoej? Dawac szary?

Opublikowano

Musi być utwardzany na niego folia termiczna i dopiero rurka od podłogówki.

Opublikowano

Nie wiem czy ciepla bedzie. Piec tam bedzie, jednak grzejniki juz nie :)

Tak czy siak, ile dac tego styropianu na ten strop najlepoej? Dawac szary?

Wcale to nie musi być styropian. Zastanów się nad czymś takim :
Współczynnik przewodzenia ciepła dla tych płyt λ = 0,022 W/mK . Dla porównania najlepszy styropian, to około λ = 0,031 W/mK. Minusem tych płyt jest cena i zakup mniejszych ilości.
Opublikowano

Jaka jest rożnica cenowa pomiędzy m2 tych płytek a styropianu? Patrzę na koszty bardzo, dlatego też ogrzewanie robię sam. Jednak nie chcę zrobić jakiegoś bubla i czytam, pytam na forum ile wlezie.

W piwnicy będzie ciepło(piec tam będzie), więc nie chcę wyrzucać pieniędzy w błoto przez te płyty o lepszym współczynniku ciepła.

Kolejna rzecz - obok będzie salon z kuchnią(duże pomieszczenie), na podłodze aktualnie jest ziemia, którą trzeba wywieźć. Nie jest podpiwniczona.

Pytanie: Ile cm wylać betonu na pierwszą warstwę? Później folia, później styro i kolejne pytanie: ile cm styro? Później folia, rurki, i ok 6cm myślę betonu.

Myślałem tak: wyrównać piaskiem, 7cm słaby beton, folia, styro 10cm, folia, rurki, mocny beton 6cm.

Dobrze myślę? ;)

Pozdro!

Opublikowano

Jaka jest rożnica cenowa pomiędzy m2 tych płytek a styropianu? ok 2x + koszty transportu, wystarczy zwykły styro podłogowy

W piwnicy będzie ciepło(piec tam będzie), więc nie chcę wyrzucać pieniędzy w błoto przez te płyty o lepszym współczynniku ciepła.

.

Myślałem tak: wyrównać piaskiem, 7cm  10cm słaby beton, folia, styro 10cm min 15cm, folia, rurki, mocny beton 6cm.

Ten beton ma piasku warto dać nie taki słaby - na nim cała podłoga będzie się opierać

Jak pęknie podkład to pęknie też wylewka górna.

Opublikowano

Ok, podkład dam mocniejszy... Nie chcę, aby popękało ;)

Co do styropianu, duża różnica straty ciepła będzie pomiędzy 10 a 15? I oczywiście o jakim styropianie mówimy? Chcę zrobić jak najlepiej, jednak najmniejszymi kosztami.

Jeszcze jedno, salon będzie miał ok 40m2, podzielić go na 3 czy 4 kanały podłogówki? 

Polecacie jakieś firmy rurek, rozdzielaczy etc., miejsce gdzie kupować?

Pozdrawiam! Dzięki!

Opublikowano

Różnica jest prosta - o 50% grubiej o 50% mniej strat ciepła przez podłogę, wtedy idzie mniej rury, w tym układzie wszystko jest wymienne.

Mówimy o styropianie podłogowym frezowanym , (twardym EPS 100), białym ok 0,037.

Jak masz mieć 40m2 to  4 pętle, rozstaw co ok 15cm przy styropianie jw.

Nie podajesz ile okien i ile ścian zewn i jaka izolacja ścian.

Rury mogą być Wavin, reszta też

Gość berthold61
Opublikowano

jeśli grunt jest twardy stary utwardzony to chudziaka nie trzeba robić tak mi powiedział fachman od wylewek co innego w nowym domu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.