Meon Opublikowano 9 Stycznia 2016 #1 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Witam, przerabiam ogrzewanie i padło na podłogówkę na korytarzu. Jednak pod nim jest piwnica (w której znajduje się piec). Strop ma jakieś 16cm(ok 4 skułem). Podnieść się mogę praktycznie o ile chcę, jednak im mniej się podniosę, tym lepiej schody będą wyglądać. Myślałem, żeby dać 5cm styropianu, oraz później ok 6-7cm betonu. Na górze będą płytki granitowe. Pytanie: styropian potrzebny? Duża strata ciepła będzie do piwnicy? A może strop(sufit) w piwnicy ocieplić styropianem? Pozdrawiam.
Gość Digitrax Opublikowano 9 Stycznia 2016 #2 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Styropian pod rurkami potrzebny bo trzeba je przymocować trackerem. Jeżeli piwnica będzie ciepła to ocieplać stropu nie trzeba.
Meon Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor #3 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Nie wiem czy ciepla bedzie. Piec tam bedzie, jednak grzejniki juz nie :) Tak czy siak, ile dac tego styropianu na ten strop najlepoej? Dawac szary?
Gość Digitrax Opublikowano 10 Stycznia 2016 #4 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Musi być utwardzany na niego folia termiczna i dopiero rurka od podłogówki.
Meon Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor #5 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Utwardzany, ale jaki gruby?
sambor Opublikowano 10 Stycznia 2016 #6 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Jak najgrubszy! Wejdzie 5cm to daj taki, wejdzie 6 to daj 6cm, ale bez przesady, beton też musi mieć swoją grubość - min 4cm nad rurkami.
End Opublikowano 10 Stycznia 2016 #7 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Nie wiem czy ciepla bedzie. Piec tam bedzie, jednak grzejniki juz nie :) Tak czy siak, ile dac tego styropianu na ten strop najlepoej? Dawac szary? Wcale to nie musi być styropian. Zastanów się nad czymś takim : http://www.thermano.eu/produkty/na-posadzki.html#p-10 Współczynnik przewodzenia ciepła dla tych płyt λ = 0,022 W/mK . Dla porównania najlepszy styropian, to około λ = 0,031 W/mK. Minusem tych płyt jest cena i zakup mniejszych ilości.
Meon Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor #8 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Jaka jest rożnica cenowa pomiędzy m2 tych płytek a styropianu? Patrzę na koszty bardzo, dlatego też ogrzewanie robię sam. Jednak nie chcę zrobić jakiegoś bubla i czytam, pytam na forum ile wlezie. W piwnicy będzie ciepło(piec tam będzie), więc nie chcę wyrzucać pieniędzy w błoto przez te płyty o lepszym współczynniku ciepła. Kolejna rzecz - obok będzie salon z kuchnią(duże pomieszczenie), na podłodze aktualnie jest ziemia, którą trzeba wywieźć. Nie jest podpiwniczona. Pytanie: Ile cm wylać betonu na pierwszą warstwę? Później folia, później styro i kolejne pytanie: ile cm styro? Później folia, rurki, i ok 6cm myślę betonu. Myślałem tak: wyrównać piaskiem, 7cm słaby beton, folia, styro 10cm, folia, rurki, mocny beton 6cm. Dobrze myślę? ;) Pozdro!
sambor Opublikowano 11 Stycznia 2016 #10 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Jaka jest rożnica cenowa pomiędzy m2 tych płytek a styropianu? ok 2x + koszty transportu, wystarczy zwykły styro podłogowy W piwnicy będzie ciepło(piec tam będzie), więc nie chcę wyrzucać pieniędzy w błoto przez te płyty o lepszym współczynniku ciepła. . Myślałem tak: wyrównać piaskiem, 7cm 10cm słaby beton, folia, styro 10cm min 15cm, folia, rurki, mocny beton 6cm. Ten beton ma piasku warto dać nie taki słaby - na nim cała podłoga będzie się opierać Jak pęknie podkład to pęknie też wylewka górna.
Meon Opublikowano 11 Stycznia 2016 Autor #11 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Ok, podkład dam mocniejszy... Nie chcę, aby popękało ;) Co do styropianu, duża różnica straty ciepła będzie pomiędzy 10 a 15? I oczywiście o jakim styropianie mówimy? Chcę zrobić jak najlepiej, jednak najmniejszymi kosztami. Jeszcze jedno, salon będzie miał ok 40m2, podzielić go na 3 czy 4 kanały podłogówki? Polecacie jakieś firmy rurek, rozdzielaczy etc., miejsce gdzie kupować? Pozdrawiam! Dzięki!
sambor Opublikowano 11 Stycznia 2016 #12 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Różnica jest prosta - o 50% grubiej o 50% mniej strat ciepła przez podłogę, wtedy idzie mniej rury, w tym układzie wszystko jest wymienne. Mówimy o styropianie podłogowym frezowanym , (twardym EPS 100), białym ok 0,037. Jak masz mieć 40m2 to 4 pętle, rozstaw co ok 15cm przy styropianie jw. Nie podajesz ile okien i ile ścian zewn i jaka izolacja ścian. Rury mogą być Wavin, reszta też
Gość berthold61 Opublikowano 13 Stycznia 2016 #13 Opublikowano 13 Stycznia 2016 jeśli grunt jest twardy stary utwardzony to chudziaka nie trzeba robić tak mi powiedział fachman od wylewek co innego w nowym domu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.