JokerReason Opublikowano 8 Stycznia 2016 #1 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Witam... podobne tematy były wiele razy poruszane, ale żaden mi nie pomógł wystarczająco, dlatego piszę tutaj z nadzieją, że znajdę konkretne odpowiedzi... Dom nowy, ogrzewany od jesieni, ale nie non-stop, tylko kilka dni paliłem ciągłowo, z nadzieją, że wyreguluję podłogówkę, ale nic z tego... podłogówka nagrzewa się bardzo powoli, a uzyskanie optymalnej temperatury na wejściu w podłogówkę (mam na myśli ok. 40 stopni) udaje się wyłącznie przy skręconych maksymalnie przepływomierzach do 0,5l/min co przy długości pętli 130m sugeruje że woda wchodząc w pętle, wyjdzie z niej po 30 minutach i będzie to totalnie zimna woda, a proces nagrzewania podłogi rozłoży się na tygodnie... przy przepływie ok 1,5/2 l/min temperatura cieczy wchodzącej w pętle wynosi około 25 - 30 stopni i powrót jest tak samo zimny po całym dniu palenia... :( Oto opis instalacji: Kocioł Defro Delta Plus 22kW, za nim jest wymiennik ciepła, za wymiennikiem pompa Omnigena 25/40 i dalej woda idzie do rozdzielaczy - 1. Parter - rozdzielacz podłogówki Tece z mieszaczem pompowym (pompa Wilo 15/6) - 8 pętli (4 po 120m i 4 po 90m) 2. Parter - drugi rozdzielacz to pięć kaloryferów, beż żadnych przepływomierzy, tylko zawory. 3. Poddasze - rozdzielacz Tece combo (pompa Wilo 15/4) - 4 pętle podłogówki + dwa kaloryfery. Nie ma tutaj już żadnych dodatkowych bajerów, zaworów trój- czy cztero-drogowych. Pytania moje są następujące: 1. Czy pompa obiegowa nie jest zbyt mała?? 2. Czy za pobieranie i oddawanie wody do rozdzielaczy podłogowych jest odpowiedzialna wyłącznie pompa mieszająca?? Czy pompa obiegowa powinna w znaczący sposób podawać wodę gorąca do mieszacza i odbierać wychłodzoną?? 3. Czy proporcja naporu wody gorącej z pieca do mieszacza powinien być na tyle duży że dało by się ustawić w miarę normalny przepływ w pętlach wodą o optymalnej temperaturze i sterować podłogówką termostatem zamontowanym na rozdzielaczu?? 4. Czy bieg pompy mieszającej na rozdzielaczu ustawia się na zasadzie nadwyżki mocy?? Czyli powiedzmy pompę ustawiamy na wydajność 16 l/m z czego 8 litrów pobiera wody gorącej z pieca, 8 litrów z powrotów podłogówki (przepływomierze ustawione na 1 l/m) a w podłogę wpycha tylko wymieszane 8 litrów z pozostałe 8 wygania z powrotem na piec do dogrzania?? Trochę chaotycznie to opisałem, ale podpowiedzcie coś... w razie pytań dodatkowych z chęcią dopiszę co trzeba... co do hydraulika który to robił - cisza... :/ Pozdrawiam
JokerReason Opublikowano 8 Stycznia 2016 Autor #2 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Dodam jeszcze że piec ustawiam najczęściej na 65 stopni i dosyć szybko od rozpalenia uzyskuje tą temperaturę. Wymiennik również nie ma problemu z dogrzaniem wody i przy wejściach na rozdzielaczy rury są gorące... Pompa obiegowa najczęściej pracuje na 2 biegu... Na poddaszu jednak kaloryfery są chłodniejsze nie na parterze...
odpowietrznik Opublikowano 9 Stycznia 2016 #3 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Kto robi pętle po 120m masakra.Nawet programy do obliczania ogrzewania podłogowe nie puszczają pętli dłuższej niż 100m na rurze fi 16
sambor Opublikowano 9 Stycznia 2016 #4 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Tam są pętle po 130m , ale nie o tym - tu jest instrukcja tego rozdzielacza http://www.tece.pl/pl/ogrzewanie+pod%C5%82ogowe/rozdzielacze/rozdzielacz+tecefloor+2w1/Rozdzielacz+TECEfloor+2w1_290_598.html Za przepływ w pętli odpowiada tylko pompa w rozdzielaczu Ew trzeba sprawdzić ustawienie bypassu - na początku ustawień powinien być zamknięty temp zasilania rozdzielacza musi być co najmniej o 20C wyższa niż temp wody podawanej na podłogę. Jak to sprawdzisz i ew poprawisz i nadal są małe przepływy to trzeba pompę na większą wymienić. Do wymiennika idzie 65C, a ile po stronie wtórnej z niego wychodzi i ile wraca?
JokerReason Opublikowano 9 Stycznia 2016 Autor #5 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Bypass sam już zakręciłem, gdy zwrócił moją uwagę szum wody w jego pętli.... rurki z pieca i za wymiennikiem są teoretycznie tak samo gorące... wymiennik wg. mnie daje radę, bo też na to zwróciłem uwagę... powrót z domu na wymiennik to zależy jak kaloryfery mocniej odkręcę to robi się cieplejszy, ale jak skręcę kaloryfery i zostawię samą podłogówkę to powrót jest znacznie chłodniejszy... Co do przepływów... przepływy w rozdzielaczach są względnie dobre, chodzi o niską temperaturę utrzymującą się bardzo długo... zauważyłem też że jeżeli pozakręcam kaloryfery na totalnie minimum to na rozdzielnicy szybciej rośnie temperatura (więcej gorącej pchane jest w podłogę)... ??
sambor Opublikowano 9 Stycznia 2016 #6 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Tu jest coś z wymiennikiem - przekazuje za mało ciepła, daj pompy przed za wymiennikiem na max biegi
JokerReason Opublikowano 9 Stycznia 2016 Autor #7 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Ale rurka na wejściu do rozdzielacza jest naprawdę gorąca... jak ustawię na piecu 70 stopnie to nie idzie się dotknąć... a jak dodatkowo (jak wcześniej pisałem) zmniejszę przepływy w pętlach do 0,5 litr,a to temperatura na mieszaczu wzrasta jak trzeba, tylko że taki przepływ jest za mały stanowczo, a i szum wody staje się nieprzyjemnie słyszalny na domu a jak tak samo zrobię na poddaszu to szum z poddasza oddawany przez terivę powoduje uczucie mieszkania nad wodospadem :) Jeszcze jedna uwaga, jak dam pompę obiegową na 2-3 bieg to słuchać taki nieprzyjemny gwizd/pisk gdzieś w rurach... to pompa nie daje rady?? bo wymiennik raczej obsługuje do kilku ładnych metrów sześciennych na godzinę chyba??
sambor Opublikowano 9 Stycznia 2016 #8 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Jak słychać dźwięki z instalacji przy wyższych biegach pomp to masz za małe średnice rur za tą pompą - jakie rury, średnica? Temp rury trzeba określić termometrem a nie paluszkiem :P inaczej będziesz z tym długo walczył. Co do przepływów to przy mocy przenoszonej 20kW i różnicy pomiędzy zasilaniem i powrotem 20C masz przepływ zaledwie 860l/h a nie kilka m3 Taka pompa nawet na 3 biegu przy wymienniku nie da więcej niż 1,2- 1,3m3/h.
JokerReason Opublikowano 9 Stycznia 2016 Autor #9 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Czyli raczej pompa obiegowa do zmiany... tylko ciekawe jak z tymi rurami za pompą, do rozdzielaczy idzie 25, a od pompy o rozmiar większa... Czy pompa LFP 25/60 energo była by ok??
sambor Opublikowano 9 Stycznia 2016 #10 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Na razie pompę zostaw, ona wystarczy, odpowietrz ją i daj na wyższy bieg. Jeżeli to wina rur to mocniejsza pompa będzie jeszcze gorsza Musisz określić co daje dźwięki i to jakoś poprawić Podajesz średnice rur - 25 , jaki materiał?
JokerReason Opublikowano 9 Stycznia 2016 Autor #11 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Przy pompie obiegowej są kształtki calowe stalowe... wyjście z wymiennika jest 1/2 cala... dalej idzie miedzią na rozdzielacze... ale jaka to rurka dokładnie?? do calowej kształtki stalowej jest nakręcona przejściówka na miedź i rura miedziana... nie ma chyba żadnych redukcji żadnych redukcji... poniżej zdjęcia tej instalacji:
Gość Digitrax Opublikowano 9 Stycznia 2016 #12 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Pompa będzie się zapowietrzać, ponieważ znajduje się przed nią odpowietrznik. Ta pompa winna się znaleźć na powrocie pomiędzy filtrem a wymiennikiem. Czy wymiennik z kotła jest zasilany od dołu ?
sambor Opublikowano 9 Stycznia 2016 #13 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Ciekawy ten wymiennik - jakby od grzania przepływowego CWU - weyjścia 1/2" to mało, powinno być 1"
JokerReason Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor #14 Opublikowano 10 Stycznia 2016 To jest dosłownie taki wymiennik http://www.womix.com.pl/pl/oferta/plytowe_wymienniki_ciepla/plytowe_wymienniki_ciepla_co nie znam się na tym, taki zamontowali... powiecie coś na jego temat??
sambor Opublikowano 10 Stycznia 2016 #15 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Ale twoje problemy na razie nie są z wymiennikiem związane, jak wymiennik ma wyjścia 3/4 to może będzie OK Podawałeś 1/2 więc spytałem co to jest
JokerReason Opublikowano 11 Stycznia 2016 Autor #16 Opublikowano 11 Stycznia 2016 No wyjścia ma 3/4, tylko za nim jest raczej zwężenie i stąd zapytanie czy to nie powoduje właśnie tego piszczenia / gwizdu na większych biegach pompy obiegowej??? Druga sprawa to średnica rur doprowadzających wodę do rozdzielni z mieszaczem, wg. instrukcji Tece http://www.tece.pl/pl/files/download/Instrukcja%20montażu%20rozdzielacza%20TECEfloor%20z%20mieszaczem%20pompowym.pdf?file_id=f8a17cdc797e1d827400895697cb87ead2f8c26b przy mojej powierzchni parteru powinna to być rura 25, a u mnie chyba jest 20 (zdjęcie we wcześniejszych postach)?? Moglibyście rzucić okiem i powiedzieć czy mogę mieć rację?? Tutaj piję do tego utrudnionego osiągnięcia zadowalającej temperatury na mieszaczu...
sambor Opublikowano 11 Stycznia 2016 #17 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Czy możesz chwilowo olać to piszczenie i sprawdzić pracę całego układu na wyższym biegu pompy za wymiennikiem - trzeba też zlokalizować co piszczy.
JokerReason Opublikowano 11 Stycznia 2016 Autor #18 Opublikowano 11 Stycznia 2016 ok... więc teraz pytanie teoretyczne... olewam piszczenie... daję powiedzmy trzeci bieg na obiegówce... woda w kotle 65 stopni... zakładamy że podobna temperatura dociera do rozdzielacza... Po jakim czasie i przy jakim przepływie na rotometrach POWINIENEM być w stanie uzyskać powiedzmy 40-45 stopni wody zasilającej wszystkie pętle??
sambor Opublikowano 11 Stycznia 2016 #19 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Do 2 godzin i przepływie 1,5-2l, ale pod warunkiem że przed rozdzielaczem na zasilaniu będzie temp rzędu: temp rozdzielacza +20C, jeżeli będzie przed rozdzielaczem ok 50C to kłopot aby to wszystko sprawnie działało.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.