fotlot Opublikowano 9 Lutego 2016 #51 Opublikowano 9 Lutego 2016 Tych się nie czyści, bo szklanka nie ma kontaktu z medium.
amsnake Opublikowano 9 Lutego 2016 Autor #52 Opublikowano 9 Lutego 2016 Kupiłem coś takiego jak niżej - na próbę na razie tylko na jeden rozdzielacz. Sprawia wrażenie zdecydowanie solidniejszego niż to co mam teraz.
sambor Opublikowano 9 Lutego 2016 #53 Opublikowano 9 Lutego 2016 Nie każdy rotametr będzie na każdej belce pracował, rotametry kupuje się do rozmiaru belki w której są montowane.
amsnake Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor #54 Opublikowano 10 Lutego 2016 Zamontowałem dziś te nowe rotametry na górnym rozdzielaczu - no ..... .Teraz to można sie bawić w regulacje!! :) Pieknie pokazują przepływy, precyzyjnie można je ustawiać - jest jakiś punkt odniesienia przy regulacji, bo dotychczas to mocno na czuja to robilem. Zakupiłem od razu komplet na dół - zamontuje i jeszcze troche poprawie ustawienia :) Jeszcze muszę nauczyć sie lutowac/zgrzewac pp/cu - wtedy sam pobawię się w poprawki średnicy rur.
amsnake Opublikowano 18 Marca 2016 Autor #55 Opublikowano 18 Marca 2016 I jeszcze dla potomności .... :) Mimo, iz wszystko działało już ok (udało się wyregulować rotametrami) pobawiłem się w zwiększenie średnicy rur miedzy sprzęgłem a trójnikami - z PP25 na CU28. Zaraz po uruchomieniu wszystkiego przepływ pokazywany przez pompe bez przestawiania rotametrów zwiększył się o 0.3 m3/h :) Wygląda to teraz tak, ze jak rozkręcę wszystkie rotametry (pomijając te od drabinek łazienkowych) to mam wszędzie (i góra, i dół, i łazienka, i salon) prawie identyczne przepływy (2 l/min - na III biegu pompy lub w trybie stałego ciśnienia) i bardzo zbliżone (+/- 0.2 stopnia) temperatury pomieszczeń mieszkalnych i cieplejsze łazienki - czyli hydraulik dał rade w temacie policzenia i rozłożenia rurek :) Reasumując: - miałem problem z niedogrzaną górą domu - całość na dwóch rozdzielaczach bez pomp, z rotametrami, pędzona pompą z kotła - całość PP25 Modyfikacje: - sprzęgło + mocniejsza pompa prawie załatwiły problem, ale musiałem się trochę pobawić rotametrami - zwiększenie średnicy rur między sprzęgłem a trójnikami spowodowało całkowite wyrównanie przepływów na gorze i na dole.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.