Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomiar Gwintow

mader

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Grzebieniem do gwintow zmierze np gwint wew 6/4 ? 3/4 itp.. ?Chodzi mi tylko o szybki pomiar zeby wiedziec co zamowic w sklepie. Suwmiarka zwykla mm wychodzi mi np. 1 1/4 = 31,80mm     a 5/4= 31,75mm  tak samo  1 1,2=38,10mm i 6/4 = 38,10 mm nie jest to jedno i to samo ?

Opublikowano

Czyli 6/4 i 1 1,2 lub 1 1,4 i 5/4 to jedno i to samo :D To po co te podwojne numeracje ? :D Na suwmiarce ze skala calowa bedzie jakos zreczniej pokazywac np 1' = 25/40 ? czy bede musial zapisac numeracje w milimetrach dla kazdego gwintu na kartce i odczytywac za kazdym razem az zapamietam ? :)

Opublikowano

Gwinty (średnice rur) w instalacjach są znormalizowane.

Każdy hydraulik widząc kształtkę wie jakiego jest rozmiaru.

Mi aby chodzi o to jak szybko odczytywac gwinty :)

Wystarczy popracować w tym fachu kilka lat.

Jeśli nie masz doświadczenia to musisz wziąć w dłoń kształtkę (której rozmiar znasz) i próbować wkręcić w tą której rozmiaru nie znasz :D

Opublikowano

Gwinty (średnice rur) w instalacjach są znormalizowane.

Każdy hydraulik widząc kształtkę wie jakiego jest rozmiaru.

Wystarczy popracować w tym fachu kilka lat.

Jeśli nie masz doświadczenia to musisz wziąć w dłoń kształtkę (której rozmiar znasz) i próbować wkręcić w tą której rozmiaru nie znasz :D

Nie lepiej cos takiego niz 100 lat w branzy ? :D

post-61853-0-09736800-1450819467_thumb.jpg

Opublikowano

Jak byłem mały, to mi do rowerka takie dodatkowe kółka przyczepili, ale jak już załapałem o co chodzi, to mi bardziej przeszkadzały niż pomagały. Tak samo będziesz miał z tą suwmiarką jak się trochę na rury pogapisz.

Amatorsko proszę bardzo, ale jakby mi hydraulik gwinty zaczął suwmiarką mierzyć, bo ich nie rozróżnia, to bym przegonił.

Opublikowano

Gwint gwintowi nie równy szczególnie calowe trzeba odróżnić gwinty rurowe od sworzniowych wymiary są diametralnie różne .

Już znalazłem www.rems.de/kataloge/pol/sections/Gewindetabellen.pdf    poz Hermogenes

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.