Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Komin Ponad Dachem Z Klinkieru Dziurawki

Szczypiorr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jacek nie wiem co oni zrobili ale jest 4 kanały, z jednej strony komina jest 3 kratki a z drugiej są dwie. Więc na przestarzał bezpośrednio nie ma.

Mówisz aby od góry zdjąć czape komina, założyć daszek a kratki zamurowac?

Wysłane z mojego C3

Opublikowano

Ja mam tak zrobione, że kanały wentylacyjne przechodzą przez czapę, część bez daszków a część z założonymi H i to działa dobrze. W nowych domach widzę, że kanały nie przechodzą przez czapę otwory są z jednej i drugiej strony komina.

To  by otwory przechodziły na przestrzał jest moim zdaniem ważne bo jak przyjdzie wiatr i oprze się na ścianie komina z otworami to będzie powodował wwiewanie przez wentylację. 

Przykład komina który widzę przez okno

post-26252-0-31823800-1468402316_thumb.jpg

Inna sprawa to nawiew powietrza do pomieszczeń bo żadna wentylacja nie będzie bez tego działała poprawnie, wiele razy ten temat był na forum poruszany.

Opublikowano

U mnie teraz dmucha kratkami do domu mimo otwarcia okien. Rozmawiałem z inna firma i mówili żebym przegnal tych co chcą mi te obrotowe zakładać jak już tylko strażak, czyli sam daszek.

Sambor zwracam honor, tylko ty zawsze piszesz bo tak ale bez wyjaśnienia :-) pytałem czy to ze nie są na przestarzał to źle. Powiedział, że lepiej jakby było ale nie zawsze się da i to nie koniecznie tego będzie wina.

Wysłane z mojego C3

Opublikowano

Najlepsze jest to, że nie wiemy co jest pod tą czapką.

Jak będzie do samej góry typowy pustak czterokanałowy W-4 obudowany cegłą to nie ma problemu - można wstawić z dwóch stron kratki wywiewne szer 110mm do takiego typu kanałów,

Poniżej przykład jak to można zrobić.

Albo zamurować istniejące kratki i zastosować specjalne wywietrzniki z przejściówką na ten kanał http://www.bud-went.com.pl/Pl/produkt/bryza/

Gorzej jak nad dachem wykonano komin z klinkieru dopasowując się do typowej cegły, wtedy gdzieś ginie 1 kanał, 

Ścianki w pustaku systemowym mają 4 cm, a cegła ma min 6 cm

A tak z innej beczki - jakie kratki masz w pomieszczeniach

post-18578-0-94027600-1468408554_thumb.jpg

Opublikowano

Postaram się jakoś dojść do tego komina, wyciągnąć kratki i zrobić zdjęcia.

Kratek w pomieszczeniach jeszcze nie mam żadnych, tylko wykute dziury

Wysłane z mojego C3

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.