Zelazny Opublikowano 26 Listopada 2015 #1 Opublikowano 26 Listopada 2015 WitamZ góry przepraszam jeśli któryś z forumowiczów poczuje się urażony faktem, że mój pierwszy post zacząłem od prośby o rozwiązanie problemu. Od 2 miesięcy zaglądam na forum i starałem się znaleźć rozwiązanie dla mojego problemu ale dziś po obliczeniu ile kocioł wchłonął opału i w jaki sposób to robi podałem się.Więc może dane.Dom około 110m2, ściany 25 porotherm , elewacja styropian 10.Ogrzewanie 7 grzejników panelowych z czego tylko jeden ma ustawiony zawór/termostat na pełne otwarcie, pozostałe 1/2.PiecNo właśnie nie znalazłem żadnej tabliczki najbardziej podobny to ten w linku poniżej, mowa oczywiście o wyglądzie a nie o mocy.http://olx.pl/oferta/kociol-piec-piece-co-zeliwny-z-podajnikiem-10-lat-gwarancji-CID628-ID8NA3N.html#eb3a74dd88;promotedSterowanie geco 403 p02Brak możliwości zamknięcia komina.Brak możliwości przysłonięcia / regulacji nawiewu z wentylatora.Regulacja ilości wody wypływającej z kotła odbywa się na zasadzie regulacji zaworem. (zawór nad termometrem)Nie wiem co jeszcze mogę opisać dom kupiony z pół roku temu, poprzedni właściciel twierdził że na cały rok starczało mu 3,5 tony opału. a ja już 1,5 zużyłem w 2 miesiące. Problem.Piec pochłania do 175kg węgla tygodniowo, w tym powstają ogromne spieki oraz nie dopalony węgiel. Moje ustawieniau0-60u1-5u2-40u3-45u4-20 Z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc.
Artex1 Opublikowano 27 Listopada 2015 #2 Opublikowano 27 Listopada 2015 Jakiś dziwny ten piec w życiu nie spotkałem sie z piecem w którym wypływ wody do obiegu reguluje sie zaworem ??? no ale widać jeszcze nie wszystko w życiu widziałem :)) Spróbuje pomóc na ile potrafię Opisz jak się pali jak wygląda kopiec i płomień oraz co to sa te oznaczenia u0,u1 itd. Czy zaobserwowałeś jak mniej więcej czasowo przebiega spalanie czyli ile czasu piec jest w trybie pracy/ grzania i do jakiej temperatury dobija i ile czasu potem jest w stanie czuwania i jak szybko ta temperatura mu spada do ponownego wejścia w trb pracy/grzania
miro30 Opublikowano 27 Listopada 2015 #3 Opublikowano 27 Listopada 2015 Kolego Zelazny w calym opisie nie napisales jakim opalem palisz sama nazwa wegiel to ogolne okreslenie ,kalorycznosc itp? jaka temperature masz w mieszkaniu? bo teraz spekulujesz a trzeba sobie postawic tez takie pytania jak: - jakim konkretnie opalem palil poprzedni wlasciciel, moze lepszym opalem dla tego spalil tylko 3tony - preferowal inna temperature w domu niz ty np. dla jednego 21stopni to cieplo a dla drugiego 23stopnie i tu tez jest roznica w spalaniu - jaka utrzymywal temperature na kotle
tomtomek Opublikowano 27 Listopada 2015 #4 Opublikowano 27 Listopada 2015 Nie mam co prawda kotła z podajnikiem, ale zacząłbym od skrócenia czasu podawania węgla i zmniejszenia nadmuchu, albo przez sterownik (jeśli się da), albo przez częściowe zasłonienie kratki dmuchawy.
TIMON120777 Opublikowano 28 Listopada 2015 #5 Opublikowano 28 Listopada 2015 Zelazny ty węgla nie spalasz a jedynie przepychasz przez kocioł to co w popielniku można śmiało wsypać i spalić jeszcze raz skrócić czas podawania lub wydłużyć przerwę i powinno pomóc popieram też słowa kolegi że samo stwierdzenie węgiel to nie wszystko mozesz sypać jakiś badziew o mizernej kaloryczności a możesz super mocny w każdym przypadku ilość 700kg bedzie oznaczać inne efekty oczywiście jesli ajpierw zlikwidujesz te niedopały regulację nawiewu zrobisz sam z kartonu lub kawałka blachy jeśli uznasz że jest niezbędna. najpierw zacznij jednak od korekty o której napisałem by wyeliminować niedopalony węgiel
dalasek Opublikowano 28 Listopada 2015 #6 Opublikowano 28 Listopada 2015 750kg/mc przy ciągłym paleniu,to nie jest jakaś zawrotna ilość Z drugiej strony zimy praktycznie jeszcze nie było i nie ma,więc pewnie dałoby się spalić mniej, ale jest to uwarunkowane aspektami o których wspomnieli koledzy powyżej
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.