napster2 Opublikowano 22 Listopada 2015 #1 Opublikowano 22 Listopada 2015 Witam, mam taki problem. Zamontowałem reduktor ciśnienia wody, ustawiony jest na 3,5 bara natomiast ciśnienie w zbiorniku przeponowym jest również ustawione na 3,5 bara. Naczynie przeponowe jest 12 litrowe a zasobnik mam na 140l. Wszystko jest ok tylko, że problem pojawia się gdy podgrzewam wodę do np: 50 stopni, na naczyniu przeponowym ciśnienie wzrasta do 4,2 bara to normalne lecz nie jest dla mnie normalne to, że na reduktorze również wzrasta ciśnienie do 4 barów mimo, że reduktor ustawiony jest na 3,5 bara. Mam zastosowany za reduktorem prócz grupy bezpieczeństwa również zawór bezpieczeństwa z zaworem zwrotnym jednokierunkowym i on powinien zapobiec cofaniu sie ciśnienia w strone reduktora. I moje pytanie brzmi: 1. Czy zawór bezpieczeństwa jest popsuty z tym zaworem zwrotnym? 2. Czy zamontować oddzielnie zawór zwrotny? 3. Reduktor wadliwy? Poniżej śle zdjęcia z góry dziękuje za pomoc. Przed odkręceniem wody ciepłej: Po odkręceniu wody ciepłej Poniżej parę zdjęć z instalacji Dodam, że reduktor znajduję się od naczynia zbiorczego jakieś 4 metry.
odpowietrznik Opublikowano 22 Listopada 2015 #2 Opublikowano 22 Listopada 2015 Na zasilaniu wodą z sieci zbiornika CWU powinien być zawór zwrotny a takowego na zdjęciach nie widzę.Tak na marginesie to ten reduktor nie jest najwyższej klasy(z najgorszej dzielnicy Chin ;) i jeszcze jedna drobna uwaga pasuje dać choć jeden śrubunek przy reduktorze aby mieć w razie W możliwość demontażu a tak to tniemy rurki)
napster2 Opublikowano 22 Listopada 2015 Autor #3 Opublikowano 22 Listopada 2015 Na 3 zdjęciu jest zawór bezpieczeństwa który jest z wbudowanym zaworem zwrotnym. Tylko czy on wystarczy czy zainstalować osobno na zasilaniu zawór zwrotny? Co do reduktora :P no to nie był drogi lecz też spełnia swoją rolę. Docelowo będzie założony reduktor HONEYWELL
odpowietrznik Opublikowano 22 Listopada 2015 #4 Opublikowano 22 Listopada 2015 Ja tam nie widzę zaworu zwrotnego tylko sam bezpieczeństwa czyli zamontować na dolocie zimnej wody do zasobnika zawór zwrotny
kiminero Opublikowano 22 Listopada 2015 #5 Opublikowano 22 Listopada 2015 Zawsze jest opcja, że coś pod grzybek weszło i ZZ szczelność stracił, a poza tym...
odpowietrznik Opublikowano 22 Listopada 2015 #6 Opublikowano 22 Listopada 2015 Ja tam nie widzę zaworu zwrotnego tylko sam bezpieczeństwa czyli zamontować na dolocie zimnej wody do zasobnika zawór zwrotny sor teraz dostrzegłem ZB z zaworm zwrotnym Widać muszę częsciej rozwiązywać zabawę znajdź 10 szczegółów różnicych te dwa obrazki ;)Czyli są dwa zawory bezpieczeństwa w tym układzie i to uśpiło moją czujność)
napster2 Opublikowano 22 Listopada 2015 Autor #7 Opublikowano 22 Listopada 2015 Zawsze jest opcja, że coś pod grzybekweszło i ZZ szczelność stracił, a poza tym... post-65275-0-42128900-1448224792.jpg Tak tak wiem, tego tam być nie powinno to jest niedozwolone z wszelkimi normami no ale zamontowałem, nikt niepowołany mi tam nie grzebie i nie bedzie grzebał także któregoś pięknego dnia to zmienie :)
odpowietrznik Opublikowano 22 Listopada 2015 #8 Opublikowano 22 Listopada 2015 Zawsze jest opcja, że coś pod grzybekweszło i ZZ szczelność stracił, a poza tym... post-65275-0-42128900-1448224792.jpg Może rzeczywiście coś podeszło.Spróbuj podnieść tą klapkę przy zaworze bezpieczeństwa podstawiając uprzednio pod niego wiaderko,wyrzuci trochę wody może pomoże)
napster2 Opublikowano 27 Listopada 2015 Autor #9 Opublikowano 27 Listopada 2015 Zamontowałem na zimnej wodzie za reduktorem zawór zwrotny i niestety nie dało to nic, jest tak jak było czyli takie cisnienie jakie jest na zbiorniku przeponowym jest takie same na reduktorze
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.