waleryqw Opublikowano 20 Października 2015 #1 Opublikowano 20 Października 2015 Witam wszystkich na forum, Jestem w trakcie planowania budowy suszarni do drewna kominkowego i potrzebna jest pomoc z wyborem mocy kotła i ilości nagrzewnic oraz ich mocy a także zaprojektowania całej instalacji hydraulicznej. Suszarnia to 6 metrowy kontener zaizolowany 100mm pianki. Myślałem o umieszczeniu 2 nagrzewnic z tyłu kontenera w połowie wysokości obok siebie i umieszczeniu kotłowni blisko kontenera w oddzielnym pomieszczeniu. Temperatura jaka mnie interesuje to min. 90 stopni C w środku kontenera przy jak największym przepływie powietrza wewnątrz. Z góry dziękuję.
sambor Opublikowano 20 Października 2015 #2 Opublikowano 20 Października 2015 Aby nagrzać do 90C i więcej takie pomieszczenie to trzeba nagrzewnic parowych lub elektrycznych , oczywiście z wymuszonym obiegiem. Zwykły kocioł CO temu nie podoła
waleryqw Opublikowano 20 Października 2015 Autor #3 Opublikowano 20 Października 2015 Jaka maks temperatura jest możliwa do uzyskania przy użyciu kotła? Mam na uwadze zastosowanie kotła zgazowującego drewno tzw. HOLZ
sambor Opublikowano 20 Października 2015 #4 Opublikowano 20 Października 2015 Popatrz w instrukcjach kotłów, ale przy układzie otwartym to raczej 90C na kotle to jest max. Oczywiście zawsze możesz kocioł zagotować, ale wtedy mogą zapowietrzyć się nagrzewnice.
waleryqw Opublikowano 20 Października 2015 Autor #5 Opublikowano 20 Października 2015 Tak więc jak na kotle będę miał 90C a kotłownia będzie bardzo blisko kontenera to jaka maks temperatura będzie docierać do nagrzewnic, czy będą aż tak duże straty?
jurgonka Opublikowano 20 Października 2015 #6 Opublikowano 20 Października 2015 Suszenie bardzo grubego drewna (kominkowego) wymaga specyficznych warunków, trudnych do osiągnięcia w warunkach "amatorskich". Koszt suszenia przewyższyć może zyski, płynące z zmniejszenia wilgotności. Odpowiednia obróbka (rozdrobnienie) i suszenie naturalne jest nie do pobicia, jedyny "koszt" to czas. Wysoka temperatura nie jest potrzebna (bywa szkodliwa - zamyka pory na powierzchni drewna) potrzebny jest "ciepły wiatr"
AdamGuitar Opublikowano 20 Października 2015 #7 Opublikowano 20 Października 2015 Postawiłbym na niższą temperaturę a na duży przepływ powietrza. jednak aby straty ciepła nie była zbyt wielka to należałoby wykorzystać wymienniki krzyżowego w celu jego odzyskania (ciepła). Inaczej straty przewyższą zyski.
waleryqw Opublikowano 20 Października 2015 Autor #8 Opublikowano 20 Października 2015 Niektóre nagrzewnice mają przepływ powietrza sięgający 5500 m3/h czy 2 takie sztuki wystarczyłyby do osiągnięcia optymalnego nawiewu z tym że one mają 60kW każda. A co do wymiennika krzyżowego to myślałem o tym z tym że planowałem umiejscowić wlot świerzego powietrza z tyłu konteneru nad nagrzewnicami a wylot z przodu w drzwiach i tu jest problem z podłączeniem takiego wymiennika.
AdamGuitar Opublikowano 21 Października 2015 #9 Opublikowano 21 Października 2015 Niestety aby osiągnąć efekt trzeba sporo nakładu. Aby połączyć wymiennik krzyżowy potrzebne są kanały. Wlot i wylot może być po tej samej stronie kontenera a kanał załatwi resztę czyli to aby powietrze nawiewne była w jednej części a wylot naprzeciwko. kanał połączy instalację.
waleryqw Opublikowano 21 Października 2015 Autor #10 Opublikowano 21 Października 2015 Tylko jak wymusić prawidłowy obieg w kanale? Zamontować nadmuch kierunkowy w połowie długości kanału czy są jakieś inne sposoby?
waleryqw Opublikowano 21 Października 2015 Autor #11 Opublikowano 21 Października 2015 Jaka moc kotła będzie odpowiednia do takiej konstrukcji (myślałem o użyciu 80kW i dwóch nagrzewnic po 30kW każda ale nie jestem pewien czy to wystarczy)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.