Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie Suszarni (6 Metrowy Kontener)

waleryqw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich na forum,

Jestem w trakcie planowania budowy suszarni do drewna kominkowego i potrzebna jest pomoc z wyborem mocy kotła i ilości nagrzewnic oraz ich mocy a także zaprojektowania całej instalacji hydraulicznej.

Suszarnia to 6 metrowy kontener zaizolowany 100mm pianki. Myślałem o umieszczeniu 2 nagrzewnic z tyłu kontenera w połowie wysokości obok siebie i umieszczeniu kotłowni blisko kontenera w oddzielnym pomieszczeniu. Temperatura jaka mnie interesuje to min. 90 stopni C w środku kontenera przy jak największym przepływie powietrza wewnątrz.

Z góry dziękuję.

Opublikowano

Popatrz w instrukcjach kotłów, ale przy układzie otwartym to raczej 90C na kotle to jest max.

Oczywiście zawsze możesz kocioł zagotować, ale wtedy mogą zapowietrzyć się nagrzewnice.

Opublikowano

Suszenie bardzo grubego drewna (kominkowego) wymaga specyficznych warunków, trudnych do osiągnięcia w warunkach "amatorskich". Koszt suszenia przewyższyć może zyski, płynące z zmniejszenia wilgotności. Odpowiednia obróbka (rozdrobnienie) i suszenie naturalne jest nie do pobicia, jedyny "koszt" to czas.

Wysoka temperatura nie jest potrzebna (bywa szkodliwa - zamyka pory na powierzchni drewna) potrzebny jest "ciepły wiatr"  

Opublikowano

Postawiłbym na niższą temperaturę a na duży przepływ powietrza. jednak aby straty ciepła nie była zbyt wielka to należałoby wykorzystać wymienniki krzyżowego w celu jego odzyskania (ciepła). Inaczej straty przewyższą zyski.

Opublikowano

Niektóre nagrzewnice mają przepływ powietrza sięgający 5500 m3/h czy 2 takie sztuki wystarczyłyby do osiągnięcia optymalnego nawiewu z tym że one mają 60kW każda. A co do wymiennika krzyżowego to myślałem o tym z tym że planowałem umiejscowić wlot świerzego powietrza z tyłu konteneru nad nagrzewnicami a wylot z przodu w drzwiach i tu jest problem z podłączeniem takiego wymiennika.

Opublikowano

Niestety aby osiągnąć efekt trzeba sporo nakładu. Aby połączyć wymiennik krzyżowy potrzebne są kanały. Wlot i wylot może być po tej samej stronie kontenera a kanał załatwi resztę czyli to aby powietrze  nawiewne była w jednej części a wylot naprzeciwko. kanał połączy instalację.post-4692-0-91085000-1445407747_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.