grabiksg Opublikowano 10 Października 2015 #1 Opublikowano 10 Października 2015 witam wszytkich mam taki problem dotyczący ogrzewania centralne instalacja ma juz ok 7 lat wszystko było ok do srody mianowice jak zawsze zapaliłem w piecu by nagrzac wode w bojlerze robiłem jak zwykle po chwili pacze woda chłodna okazuje sie klapka była ustawiona na 30 stopni po czym ustawiłem ją na 70 stopni i poszłem po chili przylatuje moja mama i woła ze piec sie zagotował pósiłem orzewanie na cały dom ale układ sie cały czas gotował. na drugi dzien zapaliłem w piecu tak jak zawsze puszczam na cały dom ogrzewanie i patrze nic nie grzeje wode dolałem dalej nic odpoietrzyłem grzejnik dalej nic za chwile zeczeły gzrac 2 do połowy reszta kompletnie zimna i tak samo cały powrut jest zimny o co chodzi w tym wszytskim gdzie jest problem prosze o pomoc
majschi Opublikowano 10 Października 2015 #2 Opublikowano 10 Października 2015 witam Sprawdź czy pompa CO się nie zastała po okresie letnim.
grabiksg Opublikowano 10 Października 2015 Autor #3 Opublikowano 10 Października 2015 tez tak mysłem pompa wymieniona na nową
kiminero Opublikowano 10 Października 2015 #4 Opublikowano 10 Października 2015 Różnicowy "wisi" (jak jest) i się pompa goni. Stuknąć gada. Filtr zatkany. Wyjąć, wymyć, zamontować. Ew. sprawdzić, czy gdzieś nie ugrzęzło powietrze. P.S. Masz problem z pisaniem, czy z czytaniem tego co piszesz? Piękna polszczyzna...
grabiksg Opublikowano 11 Października 2015 Autor #5 Opublikowano 11 Października 2015 cały układ dokłanie odpowietrzony gdzie była mozliwosc dalej to samo
sybiga Opublikowano 11 Października 2015 #6 Opublikowano 11 Października 2015 Tak jak kolega wyżej napisał sprawdź czy zawór różnicowy działa.
grabiksg Opublikowano 11 Października 2015 Autor #7 Opublikowano 11 Października 2015 a jak go sprawdzic
kiminero Opublikowano 11 Października 2015 #8 Opublikowano 11 Października 2015 Ustaw pompę na najwyższym biegu i ją odłącz od zasilania. Odczekaj minutę i włącz pompę. Powinieneś usłyszeć głuche uderzenie z zaworu różnicowego, To znak, że sie zawór zamknął (niestety nie wiadomo, czy szczelnie i czasem należy go wymienić). Rozumiem, że zawór różnicowy jest, więc grawitacyjnie układ może pracować. Czy przy wyłączonej pompie też nic nie grzeje? Tzn. wcześniej grzało, a teraz nie. Zawieszony zawór czasem "sie odkleja" po uderzeniu go (z wyczyciem) młotkiem, a najlepiej czymś drewnianym żeby go nie uszkodzić. Filtr sprawdzony?
grabiksg Opublikowano 11 Października 2015 Autor #9 Opublikowano 11 Października 2015 powiem tak przy włączonej pompie grzeje tylko to co jest blisko i jet łatwy obieg a dalsze odcinki nie grzeją tak jak mówisz moze jest zawór otwarty i pompa mieli a idzie sama grawitacja
grabiksg Opublikowano 11 Października 2015 Autor #10 Opublikowano 11 Października 2015 tamat można zamknąc problem rozwiązany uszkodzony lub zawieszony zawór różnicowy stukanie nic nie pomogło trzeba było wymienic pozdrawiam i dziękuje za pomoc wszystkim .
maro26102 Opublikowano 17 Stycznia 2016 #11 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Witam wszystkich. Nie wiem jak zacząć więc pisze w jakimkolwiek temacie. Mianowicie mam dom w którym była instalacja co z rur stalowych od 1,5cala na dole w piwnicy główna nitka i od niej leciały 3/4cala do góry i na końcach 1/2cala. Jest tam około 12 kaloryferów żeliwnych. Ogrzewanie śmigało super wraz z kotłem Termet mini max 14,3Kw(dwufunkcyjnyjny) ale niestety musiałem wymienić instalację z powodu korozji. Teraz jest instalacja z rur miedzianych. Główna nitka w piwnicach man 22mm następnie od niej lecą piony 18mm i podejścia pod grzejniki 15mm. Instalacja pod dachem ma zainstalowany automatyczny odpowietrznik. Nie ma żadnego naczynia wyrównawczego. Jak w końcu uruchomiłem grzanie okazuje się że piec nie może nagrzać wody do zadanej temperatury(chodził na okrągło przez około 3 godziny. Więc pomyślałem że jest zbyt szybki przepływ wody przez piec i zakręciłem zawór na powrocie o około połowę. Teraz nagrzewa się układ szybciej ale coś jest nie tak. Dziwi mnie to że teraz jest mniej wody w układzie a grzeje się dłużej niż na instalacji stalowej która miała kilkakrotnie więcej wody. Czy to co zrobiłem z zaworem na powrocie może tak zostać? Czy należy zastosować jakieś inne rozwiązanie?
automatyk Opublikowano 17 Stycznia 2016 #12 Opublikowano 17 Stycznia 2016 ilośc wody w ukłądzie nie ma znaczenia i tak zeby przesłąć moc do grzejników trzeba na godzine zagrzac około 2000l wody a teraz pewnie masz grzejniki o wiekszej sprawnosci i musisz tylko czekac az w pokojach sie nagrzeje i zacza zamykac głowice na grzejnikach i tyle
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.