szoku Opublikowano 3 Października 2015 #1 Opublikowano 3 Października 2015 Witam moj problem polega na tym gdy wyjezdzalem w marcu zostawilem wode w baniaku na ciepła wode po 7 miesiacach gdy odkreciłem kran woda smierdziala jak zgnite jajo . Spusciłem z baniaka cala wode i nabiłem od nowa swiezej wody i smierdzi dalej , czynnosc tak powtorzyłem 3 razy , ale dalej smierdzi woda lecz mniej .Wode mam ze studni , ale woda ze studni jest dobra . Bardzo prosze o porady jak sie tego pozbyc
sambor Opublikowano 3 Października 2015 #2 Opublikowano 3 Października 2015 Niestety trzeba wydezynfekować - nagrzej baniak do 70-80 C potrzymaj 2-3h i spuść - powinno pomóc. Jak nie pomoże to tylko chemia -np podchloryn sodu.
szoku Opublikowano 3 Października 2015 Autor #3 Opublikowano 3 Października 2015 W poniedzialek bede probował i napisze z jakim efektem dziekuje za porade Pozdrawiam
kiminero Opublikowano 3 Października 2015 #4 Opublikowano 3 Października 2015 Pamiętaj o spuszczemiu tej gorącej wody nie jednym, ale wszystkimi kranami z wodą ciepła. Chodzi o wygrzanie i zabicie bakterii również we wszystkich przewodach CWU. Powtórz operację 2-3 razy.
heso Opublikowano 3 Października 2015 #5 Opublikowano 3 Października 2015 To nie bakterie. Obecność siarkowodoru w wodzie studziennej to prawie normalka. Zjawisko występuje przy wodzie z zawartością żelaza, nawet jak normy zawartości nie są przekroczone. Pomaga: napowietrzanie, rozpylanie strumienia wody ( pozwala to właśnie na pozbycie się gazów rozpuszczonych w wodzie) zwiększanie pH wody, filtrowanie powstałego osadu soli żelaza. Ogólnie mówiąc, wodę trzeba uzdatniać. Robiłem to ze swoją studzienną w instalacji otwartej prawie przez 10 lat, woda surowa była totalnie żółta, po uzdatnieniu bez koloru, bez zapachu , bez żelaza i manganu.
kiminero Opublikowano 3 Października 2015 #6 Opublikowano 3 Października 2015 7 msc woda stała w temp dodatniej (35 było), to nie ma bata, bakterie są.
sambor Opublikowano 3 Października 2015 #7 Opublikowano 3 Października 2015 Dobrze , że się żaby nie zalęgły :P
szoku Opublikowano 4 Października 2015 Autor #8 Opublikowano 4 Października 2015 Wode ze studni mam dobra bo probowałem i nie smierdzi winna tkwi w wymienniku prawdopodobnie bo gdy dobijałem wody i spuszczałem to mniej smierdziało
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.