Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja Co I Cwu Proszę O Opinie

Tolderr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mój majster zaproponował mi taki schemat kotłowni . Do wpięcia jest kocioł na paliwo stałe Mpm Ds 17-19 kw piec gazowy vitopend . Ma to wyglądać tak : piec na paliwo stałe w układzie otwartym z naczyniem wyrównawczym .następnie obieg z zasilania idzie do wymiennika 40 płytowego po przez pompę z auto adapter z którego wraca do powrotu . Nie stosuje tu żadnego zaworu trój lub cztero drogowego twierdząc ze powrót chroniony jest przez wymiennik i to mnie zastanawia czy pan instalator ma racje ?? Następnie za wymiennikiem jest układ zamknięty w którym podłączone są grzejniki bojler cwu i wpięty piec gazowy osobna pompa jest do grzejników z autoafaptem i osobna pompa do nabijania bojlera sterowane te dwie pompy sterownikiem gdzie pompa do cwu jest ustawiona jako priorytet i w tym układzie pan instalator tez nie zastosował zaworów mieszających proszę o opinie fachowców pozdrawiam .

Opublikowano

Ja mam podobną instalację.Z tego co wiem przy wymienniku płytowym nie jest potrzebny zawór 4D do ochrony powrotu(chociaż na schemacie SASa jest zarówno wymiennik płytowy jak i zawór 4D)Jedyna różnica w naszych instalacjach to to że ja wpiąłem zasobnik z wężownicą po stronie kotła węglowego (czyli w obiegu otwartym przed wymiennikiem płytowym)

Opublikowano

Właśnie jeszcze zastanawia mnie czy zasobnik na wodę nie lepiej wpiąć po stronie kotła w otwartym układzie , chyba ze chodzi mu o żywotność zasobnika ??

Opublikowano

Kupujesz zasobnik z dwoma wężownicami - jedną wpinasz z osobna pompą bezpośrednio do kotła na paliwo stałe, a drugą wężownicę wpinasz do kotła gazowego.

W takim układzie masz grzaną wodę nie zależnie od źródła ciepła.

Opublikowano

Piec mam dwufunkcyjna czyli jak będzie trzeba to gazem da radę woda , tylko zastanawia mnie lepsza opcja w moim przypadku czy cwu w otwartym z piecem czy w zamkniętym za wymiennikiem ?? Jaka jest lepsza opcja bo to mogę jeszcze zmienić

Opublikowano

Nie wiem dlaczego mój instalator podjął decyzje ze zasobnik na wodę w układzie zamkniętym ?

Opublikowano

Chyba kocioł gazowy dwufunkcyjny nie nadaje się do grzania zasobnika z wężownicą?Ja mam jednofunkcyjny.Zasobnik (niestety z jedną wężownicą) wpięty w układzie otwartym,sterowanie "ręczne" <_<  czyli na zasadzie zamknij otwórz odpowiednie zawory ale mnie to nie przeszkadza) zimą grzeje cwu węglówką a latem gazówką taka mała prowizorka)

Opublikowano

Tak jak mówisz gazowym nie chce grzać zasobnika . Zasobnik w moim przypadku używany będzie zimą jak będę palił w piecu na paliwo stałe , piec gazowy będzie używany latem do cieplej wody i zimą jak wyjadę np. I nie będzie miał kto do pieca podłożyć . I jedno co mnie nurtuje. To czy zasobnik dać w układzie otwartym cz zamkniętym ??

Opublikowano

Jak  CWU  ma być grzana tylko podczas palenia w kotle na paliwo stałe to zdrowy rozsądek nakazuje podłączyć ten zasobnik bezpośrednio pod kocioł, oczywiście na osobnej pompie i sterowniku.

PS1

Życzę miłej hodowli w zasobniku CWU w sezonie letnim. ;)

PS2

Kocioł 2-F do grzania wody to ekonomicznie najgorsze rozwiązanie.

Opublikowano

@idpowietrznik przestań tu pokazywać jakieś bzdury gdyż jeszcze niektórzy w nie uwierzą.

W tym "schemacie" są dwa błędy - zasobnik pionowy z założeniem możliwością pracy na grawitacji i równolegle do niego zaw 4-D przed wymiennikiem płytowym - obie rzeczy to bzdury do kwadratu!

Zastanów się czy to będzie na grawitacji pracować i jak?

Opublikowano

PS1

Życzę miłej hodowli w zasobniku CWU w sezonie letnim. ;)

Możesz kolego bardziej rozwinąć o co chodzi z tą hodowlą ?

Opublikowano

Poczytaj w necie o legionelli - na pewno powstanie w takim nie podgrzewanym zasobniku stojącym w temp pokojowej całe lato - takie rozwiązanie wymusza dezynfekcję zasobnika przed sezonem grzewczym a o tym fakcie można czasem zapomnieć.

Opublikowano

Rozumiem a bym o tym raczej nie pomyślał , może jednak zrezygnuje z gazu latem i będę przepalał .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.