Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Schemat Instalacji C.o. Proszę O Sprawdzenie Poprawnośći Połączeń

Mariusz0881

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chce sam wykonać w moim domu instalacje centralnego ogrzewania i z wiązku z tym proszę o sprawdzenie mojego schematu i podpowiedzenie czy wszystko jest okey. Grzejniki będą aluminiowe "Krakowskie" z głowicami termosatcyjnymi. Piec myślę o SAS 17KW z podajnikiem, dom ma 140mk2. 

Pozdrawiam i czekam na wasze opinie.

post-64428-0-83235200-1442839186_thumb.jpg

Opublikowano

wg mnie tylko ten bypass niepotrzebny  na wyjściu z zaworu 4D.

Opublikowano

Rozdzielacz dwufunkcyjny to badziew. Lepiej się sprawi pompa z zaworem 3D.

Opublikowano

Naniosłem poprawki, czy tak bedzie dobrze?

post-64428-0-66336700-1442902144_thumb.jpg

Opublikowano

Nie będzie - zasilanie podłogówki należy wpiąć przed pompę CO np tam gdzie jest narysowany termometr.

Za pompami CO i podłogówki muszą być zawory zwrotne.

Opublikowano

teraz chyba okey tylko nie wiem czy dobrze rozmieściłem zawory zwrotne

post-64428-0-31490400-1442906427_thumb.jpg

Opublikowano

zawór zwrotny jeszcze w rozdzielaczu na podłogówki - za pompką. No i dlaczego wpiąłeś rozdzielacz od podłogi - jego powrót - na wejście pieca a nie na wejście zaworu 4d? celowo czy pomyłka?

Opublikowano

Tak z tym powrotem to błąd. Myśle ze teraz juz jest wszystko okey. Mam dwa rozwiązania które polecacie do realizacji??

post-64428-0-97673800-1442915616_thumb.jpg

post-64428-0-43406200-1442915638_thumb.jpg

Opublikowano

to drugie

Opublikowano

Witam. Dziękuje wszystkim za podpowiedzi, schemat mam już prawie gotowy do realizacji ale proszę jeszcze o sprawdzenie przekrojów rur. Planuje wszystkie piony wykonać w miedzi 28 lub plastik stabilizowany pp 25, natomiast wszystkie doprowadzenia od pionów do rozdzielaczy miedz 22 lub PP 25. Od rozdzielaczy do grzejników jak i podłogówka pex 16x2 firmy Wavin pex/alupex 16mm. (dobra marka??).

post-64428-0-61989300-1443002209_thumb.jpg

Opublikowano

Pomiędzy kotłem a zaworem 4D winna być rura metalowa o średnicy takiej jak przyłącza kotła. To samo dotyczy zaworu 4D.

Rura bezpieczeństwa musi być koniecznie metalowa o przekroju minimum 1 cal. Tam nie ma prawa być żadnego PP lub PEX.

Opublikowano

Ok wszystkie rury zostaną wykonane z miedzi 28. Mam jeszcze pytanie odnośnie naczynia wyrównawczego, czy jest to poprawne połączenie?

Opublikowano

Podłączenie od kotła z wersji 1 przelew z wersji 2

Opublikowano

Witaj!!

Kolego w poście #5 podałem ci dwa przykłady  jak prawidłowo i jakimi średnicami wykonać instalację CO.W przykładzie  https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/19228-schematy-instalacji-cocwu-z-ogrzewaniem-podłogowym-do-sprawdzenia/masz odpowiedż jak prawidłowo podłączyć naczynie wzbiorcze .Jest tam nawet podana odpowiednia norma jak to zrobić.

Dlaczego nie chcesz zastosować się do rady kol.Digitrax i wykonać te odcinki które proponował w stali a nie w miedzi.W zupełności wystarczą rury czarne które w instalacji CO  wytrzymują bez problemu 50 lat., a są duuuużo tańsze.Ponad to po wymianie kotła  który ci wytrzyma około 10 lat i tak te rury musisz wymieniać- bo nowy kocioł będzie miał inne wymiary.

Opublikowano

Witam.

henryk1953

Przejrzałem temat który mi podałeś i doszedłem do wniosku ze lepiej pompę od podłogówki równiez umieścić w piwnicy. Wszystko mam juz jasne co i jak, ale do 100% pewności wklejam rys jak zamierzam to zrobić. Jeśli coś zauwazycie nie tak to proszę o krytyke jak i podpowiedzi.

post-64428-0-13624000-1443188107_thumb.jpg

Opublikowano

Zawór 3d na podłogówce lepiej chyba termostatyczny 20-43 st. a nie z siłownikiem

Opublikowano

faktycznie może lepiej termostatyczny

Opublikowano

No chyba że masz sterownik który obsłuży siłownik ale cenowo to chyba się nie opłaca zawór + siłownik

Opublikowano

witam. Panowie co sądzicie o tym piecu z podajnikiem PANCERPOL PPS duo + sterownik st480 zpid? Warto zakupić taki piec o mocy 15kw na nowy dom 140m2 czy będzie za duzy? I jaki ruszt (awaryjny)  polecacie wodny czy żeliwny??  Link do aukcji: http://allegro.pl/kociol-co-piec-co-kotly-co-z-podajnikiem-15-kw-i5603483877.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.