CoTo Opublikowano 7 Września 2015 #1 Opublikowano 7 Września 2015 WitamMam zamontowane naczynie wzbiorcze na poddaszu w garderobie.Mam dylemat odnośnie podłączenia naczynia przez fachowców.Rura wzbiorcza z kotła ma średnicę 1 cala, przelew 1/2 cala.Na rurce przelewu jest zrobione kolanko(chodzi zapewne o zapachy z kanalizacji) i dalej poprzez komin(ściankę pomiędzy ciągiem kominowym a wentylacyjnym) rurka przelewowa biegnie do kanalizacji w łazience na poddaszu.Co mi się nie podoba.Mianowicie rurka przelewu ma 1/2 cala, kolanko na tej rurce, niezaślepione wejścia na górze zbiornika, przewiert przez komin.Jak to faktycznie ogarnąć? Ps.Działać to faktycznie działa.Jednak jak zagotowała się woda w kotle to część wody wyleciała przez te niezaślepione wloty na górze zbiornika.Oto zdjęcia:
sambor Opublikowano 7 Września 2015 #2 Opublikowano 7 Września 2015 Tam nie powinno być tego syfonu, ew syfon na rurze kanalizacyjnej za zrzutem wody.
jurgonka Opublikowano 7 Września 2015 #3 Opublikowano 7 Września 2015 Przelew powinno być 1 cal na naczynku odpowietrznik automatyczny - w/g normy fajka wyrzucająca wodę na garderobę. Przelew nie wolno montować w sposób uniemożliwiający kontrole wypływu wody.
CoTo Opublikowano 7 Września 2015 Autor #4 Opublikowano 7 Września 2015 @jurgonka Jak mam zrobić przelew 1 calową rurką jak wyjście ze zbiornika ma 1/2 cala? Mam dać redukcję? To się chyba mija z celem. Kontrolę wypływu wody mam ponieważ rura kanalizacyjna jest obok kotła i jak dopuszczam wody to słyszę ja się przelewa. Oto specyfikacja tego naczynia: http://www.lumo.com.pl/pdf_techniczne/naczynia_wzbiorcze.pdf @sambor Właśnie myślałem nad takim syfonem z rur kanalizacyjnych bo ta U rurka to mi nijak nie pasuje ( opory)
jurgonka Opublikowano 7 Września 2015 #5 Opublikowano 7 Września 2015 Dwie rury przelewowa i sygnalizacyjna obie 3/4 i po problemie. Gdy dopuszczanie wody jest zrobione nie zgodnie ze sztuką to minimalna nieszczelność zaworu dopuszczającego wodę lub inny nie kontrolowany dopływ wody do CO (np: z CWU) powoduje, że powolne przelewanie wody jest niezauważalne = koszt wody i za-kamienienie instalacji.
henryk1953 Opublikowano 8 Września 2015 #6 Opublikowano 8 Września 2015 @jurgonka Jak mam zrobić przelew 1 calową rurką jak wyjście ze zbiornika ma 1/2 cala? Mam dać redukcję? To się chyba mija z celem. Kontrolę wypływu wody mam ponieważ rura kanalizacyjna jest obok kotła i jak dopuszczam wody to słyszę ja się przelewa. Oto specyfikacja tego naczynia: http://www.lumo.com.pl/pdf_techniczne/naczynia_wzbiorcze.pdf @sambor Właśnie myślałem nad takim syfonem z rur kanalizacyjnych bo ta U rurka to mi nijak nie pasuje ( opory) W specyfikacji tego naczynia masz podana normę jak powinno być podłączone to naczynie- dlaczego tak nie podłączyłeś? Producent tego naczynia podał ci obowiązującą normę jak podłączyć to naczynie.Natomiast wykonał to naczynie niezgodnie z tą normą ,(obowiązującą) Obowiązująca norma mówi ze średnica rury przelewowej Rp ma być nie mniejsza jak srednica rury RB I RW. Podłącz to naczynie zgodnie z normą a wszystkie problemy będziesz miał z głowy. PN_na_Naczynia_Wzbiorcze.pdf
CoTo Opublikowano 8 Września 2015 Autor #7 Opublikowano 8 Września 2015 Dziękuję Panowie za odpowiedzi. Widzę że będę musiał dokonać paru przeróbek. Obecnie rurę wzbiorczą mam w 2 miejscach poprowadzoną poziomo.tak nie powinno być. Planuję kupić nowe naczynie z wyjściami takimi jak powinny być.Poprowadzić nowe rury: wzbiorczą, przelewową i sygnalizacyjną.Wykorzystam do tego celu nieczynny w dolnej części ciąg wentylacyjny łazienki na poddaszu.Ciąg ten biegnie od samego dołu komina.Poniżej otworu wentylacyjnego w łazience na poddaszu zaślępię ciąg wentylacyjny styropianem i zaprawą.I tutaj jest jeden problem.Jak wsadzić tam sztywne rury miedziane? Czy można zastosować rury 1 cal z miękkiej miedzi jako wzbiorczą, przelewową i sygnalizacyjną?
jurgonka Opublikowano 8 Września 2015 #8 Opublikowano 8 Września 2015 Rury (polecam stalowe) wkładasz od góry komina z już nakręconymi kształtkami. Po uzyskaniu odpowiedniej długości, zakończonej kolankami - przez przekucia wkręcasz odcinki poziome, i możesz przejść na miedź. Naczynie jest dobre, tylko dobrze podłączyć.
CoTo Opublikowano 8 Września 2015 Autor #9 Opublikowano 8 Września 2015 @jurgonka Nie dam rady od góry komina bo to ciąg wentylacyjny i ma na końcu okienko na dwie strony świata :) Co do naczynia to to 3/4 cala przelew mnie rozwala.Chyba że połączę przelew z sygnalizacją razem.
jurgonka Opublikowano 8 Września 2015 #10 Opublikowano 8 Września 2015 Zdejmujesz czapkę. średnicę sygnalizacji + przelew się dodaje i 3/4+3/4 jest OK
CoTo Opublikowano 8 Września 2015 Autor #11 Opublikowano 8 Września 2015 Z tą czapką za dużo roboty.Myślę nad tą miedzią miękką.Miałbym tylko wykucie otworów na dole w piwnicy i na górze na poddaszu.
jurgonka Opublikowano 8 Września 2015 #12 Opublikowano 8 Września 2015 Potrzebnej średnicy miedz miękka - praktycznie nie jest miękka.
Hermogenes Opublikowano 9 Września 2015 #13 Opublikowano 9 Września 2015 .Miałbym tylko wykucie otworów na dole w piwnicy i na górze na poddaszu. Wkładając rurę w otwór trzeba będzie ją zgiąć aby się nie haczyła o przeciwległą ścianę komina pytanie kto ją potem w kominie wyprostuje aby poszła na dół .? poz Hermogenes Wywierć otwór w czapie w kominie też tam gdzie wyjdzie wyprowadzić rury; takim wiertłem np do puszek elektrycznych.
CoTo Opublikowano 10 Września 2015 Autor #14 Opublikowano 10 Września 2015 Przez ten ciąg wentylacyjny rury biegły by na odcinku ok. 3 m.Średnica przewodu wentylacyjnego to fi 150 mm.Wywiercę od strony piwnicy otwory pod skosem pod samym stropem a w garderobie mogę wykuć otwór tak aby weszły dwie ręce.Myślę że teoretycznie może by się dało tak zrobić.Będę w sklepie to obadam jak gietka jest taka rura z miękkiej miedzi. Zastanawiam się jeszcze nad grubością ścianki takiej rury, bo gdzie nie patrzę to grubość 1mm.Sztywne mają 2 mm.Myślę o pociągnięciu conajmniej 2 szt. fi 22 mm bo takie tylko są dostępne te miękkie.
Gość Digitrax Opublikowano 10 Września 2015 #15 Opublikowano 10 Września 2015 Kup karbowaną rurę stalową 1 cal i przeciągniesz ją całym kanałem bez kucia.
jurgonka Opublikowano 11 Września 2015 #16 Opublikowano 11 Września 2015 "Będę w sklepie to obadam jak gietka jest taka rura z miękkiej miedzi." Rura miedziana utwardza się po uderzeniu, gięciu. Każde "dotknięcie" czyni ją twardszą. Nie obadasz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.