Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!Posiadam dom 110m2(parter 55m2,piętro 55m2).dom posiada mur grubości ok.50cm,jest nieocieplony.okna nowe platikowe,na dniach wymienię drzwi.podloga na piętrze jest ocieplona wełną,na dole zamierzam zrobić to samo i docieplić strop w piwnicy i na poddaszu.w domu mam zamonowane dwie instalacje z licznikami(góra i dół osobno).jaki kocioł radzicie kupić(1 kondensacyjny i podpiąć go pod jeden licznik,musiałbym wtedy coś podpiąć ,by mierzyło osobno zużycie gazu na górę i dół, czy dwa dwufunkcyjne(osobno góra i dół)jakie grzejniki byłby dla mnie najlepsze?Proszę o pomoc.

Opublikowano (edytowane)

Na tak małe lokale to dwa kotły dwufunkcyjne wystarczą - tylko do nich trzeba dwa kominy!

Grzejniki to trzeba dobrać do metrażu pomieszczeń i rodzaju kotła - kondensacyjny - czy zwykły

Edytowane przez sambor
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Wybór padł na na 2 kotły Termet -Miniterm,jaki wybrac, bo są dwa ,z zakresame 7-21kwh lub 7-24kwh?.Chyba,że termet Minimax,co waszym zdaniem lepsze?Chodzi oczywiście o Turbo z zamkniętą komorą spalania.

Edytowane przez olinger
Opublikowano (edytowane)

Obydwa za duże, 55m2 masz na jeden kocioł, jeden z nich wystarczy na dwa te mieszkania i dalej będzie za dużo.

Aha i jeszcze grzejniki, ja ma Fonditala (aluminium), wyglądają ok, mam wszystkie odsłonięte, więc bardziej patrzyłem na estetykę. A konkretniej, to najważniejsze ile wody w nie wchodzi.

Edytowane przez Logan
Opublikowano

Nie mam za bardzo wyboru, mam 2 mieszkania i 2 liczniki.Planowałem jeden kondensat na wszystko z jednego licznika, ale zbyt dużo komplikacji, by obliczyć zużycie gazu w każdym mieszkaniu a co za tym idzie osobne rozliczenie.

Opublikowano

Wybór kotła akurat masz, np. najsłabszy Junkers Cerapur Smart ZSB14-3, minimalna moc to 3,3kwh. W stosunku do Termetu to ponad połowa. Przy twoim metrażu ten kocioł będzie chodził w 90% z taka mocą.

Opublikowano

Ile stoi twój wybór? I weź pod uwagę że przełoży to się na rachunki, chyba że za 2-3 lata masz zamiar kupić lepszy kocioł.