Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór Pieca

Rafix

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

chciałbym poradzić się szanownych kolegów i koleżanki jaki piec wybrać do swojego domu.

dom nowy parterowy wybudowany w systemie 3 warstwowym tzn. pustak ceramiczny kozłowice na zewnątrz 11cm w środku 10cm styropianu wewnątrz pustak kozłowice 24cm podłoga 10cm styropianu strop również 10cm styropianu. planuję jeszcze dać na dach 15-20cm wełny. w domu o pow użytkowej 100m2 + garaż kotłownia są 4 grzejniki i ok 60m podłogówki. okna 3szybowe plastikowe.

Hydraulik doradza piec defro 15kw. jednakże poczytałem trochę na forach i z tego co się dowiedziałem to u mnie pasował by piecyk max 10kw.

poszukałem troche i wybór padł na ogniwo eko plus 10kw lub defro ekr 10kw. 

poradzcie który z tych piecyków będzie lepszy?

z tego co wiem w defro jest bdb serwis nie wiem jak z ogniwem.

jeszcze biorę pod uwagę skam p premium 12kw.

prosił bym o porady i sugestie.

z góry dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano

Do takiego domu Skam-P Plus z palnikiem wahliwym będzie lepszy niż Premium, ma on wyższą sprawność od Defro i Ogniwo więc mniej spali, do tego wahliwy talerz zrywa spieki, więc jeśli trafi się węgiel o podwyższonej spiekalności nawet tego nie zauważysz.

Tak naprawdę to Skam 7 kW spokojnie da radę, ale jak chcesz mieć większy zapas możesz wziąć 12 kW.

Opublikowano

Nie wiem jak teraz, ale jak debiutowała tzw zielona linia defro (teraz też w czerwonym kolorze), to EKR 10-ka ma nieco prostszą budowę od Skama 7kW

palnik fajkowy, nieco większy wentyl i klasyczny, zwykły ster DK System Master500 z obsługą 2pomp, bez fajerwerków i możliwości rozbudowy, można wstawić albo uniwersalny termostat albo firmowy, mocno wykastrowany panel o nazwie Control, który w zasadzie powstał z myślą o śmieciuchach i elektronicznym miarkowniku ciągu o nazwie Unister.

w skamie nieco bardziej złożony wymiennik choć o podobnej budowie (ten wyszedł wcześniej, aby nie było), mniejszy palnik, ale nie zwykła fajka, tylko albo mały obrotowy ardeo miał-groszek albo mały żeliwny batory10 z elektroniczną zawleczką, oba na miał-groszek 0-30mm i stery z modulacja mocy potrafiące obsłużyć mały wentylator adaptowany z konstrukcji pelletowych. Typowo Iryd PID z obsługa do 4pomp i siłownika zaworu mieszającego.

Zatem pod względem wielkości wymiennika EKR10 jest bliżej Skama 7ki i tak by należało to porównywać czy zestawiać ze sobą.

na pewnym rynku jest dość fajna sytuacja, bo dystrybutor tego dużego producenta szachuje skam-ami 7, defro 10ką i skamem 12ką w zależności od tego, czego szuka dana osoba.....

Opublikowano

a może ktoś podpowiedzieć który będzie optymalny?

hydraulik też powiedział, że 10kw da spokojnie radę ale on by założył 15 gdyż jak on to określił ma większą pojemność wodną i nie będzie się tak często załączać jak 10.

co Wy na to?

Opublikowano

witam

chciałbym poradzić się szanownych kolegów i koleżanki jaki piec wybrać do swojego domu.

dom nowy parterowy wybudowany w systemie 3 warstwowym tzn. pustak ceramiczny kozłowice na zewnątrz 11cm w środku 10cm styropianu wewnątrz pustak kozłowice 24cm podłoga 10cm styropianu strop również 10cm styropianu. planuję jeszcze dać na dach 15-20cm wełny. w domu o pow użytkowej 100m2 + garaż kotłownia są 4 grzejniki i ok 60m podłogówki. okna 3szybowe plastikowe.

Hydraulik doradza piec defro 15kw. jednakże poczytałem trochę na forach i z tego co się dowiedziałem to u mnie pasował by piecyk max 10kw.

poszukałem troche i wybór padł na ogniwo eko plus 10kw lub defro ekr 10kw. 

poradzcie który z tych piecyków będzie lepszy?

z tego co wiem w defro jest bdb serwis nie wiem jak z ogniwem.

jeszcze biorę pod uwagę skam p premium 12kw.

prosił bym o porady i sugestie.

z góry dziękuję i pozdrawiam.

A kto wpadł na pomysł że musi to być kocioł na węgiel?

Opublikowano

1 Hydraulik     Hydraulik doradza piec defro 15kw. jednakże poczytałem trochę na forach i z tego co się dowiedziałem to u mnie

2 Właściciel    poszukałem troche i wybór padł na ogniwo eko plus 10kw lub defro ekr 10kw.

poz Hermogenes

Opublikowano

Ja zrozumiałem że hydraulik doradza  model Defro 15kW  a inwestor chce mniejszy węglak .

Nowy dom budować po to żeby palić węglem :D  a jakieś OZC  było robione na kolanie?

Opublikowano

OZC nie decyduje o zapotrzebowaniu budynku na ciepło, może je jedynie obliczyć, określić w przybliżeniu, za to może wskazać na podstawie wyników obliczeń, jakie rozwiązania techniczne są optymalne, czyli najkorzystniejsze ekonomicznie.

Opublikowano

W OZC jako takim nie wyboru źródła ciepła, gdyż OZC (Obliczenie Zapotrzebowania Cieplnego budynku) lub audyt energetyczny to  obliczanie ilości ciepła potrzebnego do ogrzewania budynku, a tym samym niezbędnej mocy grzewczej, ustalania klasy energetycznej budynku itp.

W OZC nie ma takiej pozycji jak rodzaj ogrzewania.

Natomiast gdyby było, tak  jak sam piszesz że : " może wskazać na podstawie wyników obliczeń, jakie rozwiązania techniczne są optymalne, czyli najkorzystniejsze ekonomicznie." to z każdego OZC wynikałby najkorzystniejszy ekonomicznie kocioł typu śmieciuch, co jest widoczne na stronie cieplowlaściwe.pl przy szacowaniu mocy  grzewczej.

Ponadto dla inwestora dwie rzeczy są ważne - ile musi zainwestować jednorazowo w źródło ciepła, a następnie ile musi płacić za eksploatację takiego ogrzewania.

Po 10 latach grzania może się okazać, że kocioł śmieciuch będzie sumarycznie ( sprzęt, paliwo, obsługa, naprawy) droższy od PC

Ekologia jest niestety na ostatnim miejscu.

Opublikowano

Jesteśmy drapieżnikami z urodzenia i żadne nakazy polityczne czy ideologiczne tego nie zmienią liczy się tu i teraz .! Napisałeś za 10 lat to jest za daleki odstęp czasu (natura ludzka tego nie ogarnia).To cywilizacja wprowadziła chęć gromadzenia ,posiadania .Nie da się jednocześnie mieć i nie brać.Zasięg ( wszelakiej) działalności człowieka  kończy się z zasięgiem jego postrzegania . Czy stosując PC

jesteś pewien że " nikogo" nie ograbiarz z  jego przydziału energi,jesteś pewien że kradnąc moc wiatru nie znieniasz klimatu.Jeśli robi to mały procent populacji to natura da sobie radę , co będzie jeśli zrobimy to wszyscy .Jak byś nie patrzył jesteśmy drapierznikami z natury.poz Hermogenes

Opublikowano

widzę, że dyskusja się rozkręca :) ale to dobrze im więcej opinii tym więcej będzie można się dowiedzieć.

nikt nie twierdził i nie przymuszał mnie do ekogroszku ale wydaje mi się, że wyjdzie stosunkowo tanio w eksploatacji. Najchętniej bym zainstalował pompę ciepła lecz fundusze mi na to nie pozwalają i z tego co słyszałem nie jest to takie wiecznie bezobsługowe.

pod uwagę też biorę piec na pellet np kostrzewa robi takie 10kw. ale za mało wiem o ogrzewaniu pelletem i u mnie w okolicy nie znam nikogo kto by nim palił. z tego co zdążyłem się dowiedzieć wychodzi trochę drożej niż groszek ale ma fajną zaletę a mianowicie w kotłowni trochę czyściej i nie śmierdzi siarką tylko drewnem.

Opublikowano

U mnie w kotłowni siarką nie śmierdzi a palę ekogroszkiem od lat.

Pellety dają mniej popiołu i nie brudzą na czarno, ale trzeba ich o połowę więcej kupić, składować, dorzucać [mogą też w nim zamieszkać różne żyjątka], a grzanie nimi jest o około 50% droższe, do tego droższy jest sam kocioł, dlatego jest ich znacznie mniej niż na ekogroszek.

Opublikowano

Oj nie przesadzaj z tym pelletem, jak palisz w retordzie to tak wychodzi, w kotle specjalistycznym jest dużo lepiej.

Ale masz rację z tym zapachem - siarką to w piekle śmierdzi :P

Opublikowano

Ale masz rację z tym zapachem - siarką to w piekle śmierdzi  :P

nie byłem jeszcze to nie mam porównania:)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

widzę, że niewiele się dowiem :/ dyskusja zdechła :)

Dzięki w każdym bądź razie za jakiekolwiek posty

Z tego co sam wyczytałem to najlepszy byłby u mnie kocioł skam p plus lub premium  7kw jednakże podejście firmy Sekom z Pleszewa to jakaś kpina dzwoniłem na podany numer na ich stronie głównej i kobitka mi powiedziała, że najbliższy ich dystrybutor znajduje się jakieś 60km od mojej miejscowości a pieca nigdzie nie można zobaczyć bo jest robiony na zamówienie (kupowanie kota w worku) a teraz najlepsze: gdybym zakupił dzisiaj to bym go otrzymał pod koniec stycznia a może w lutym no to to już jaja są. Aż się boje pomyśleć co by było gdyby coś w tym piecu nawaliło w środku zimy: zadzwonił bym a miła pani zaproponowała by mi przyjazd serwisanta w lipcu xD. Jak dla mnie ta firma tak zachwalana na wielu forach już nie istnieje. 

Myślałem o ogniwo eko plus 10 kw ale też w mojej okolicy nie znalazłem żadnego serwisu tych pieców. I chyba będe skazany na Defro wszyscy moi znajomi którzy posiadają piec tej firmy są bardzo zadowoleni i to nawet ci co wg. większości forumowych znawców mają piece bardzo przewymiarowane. np. dom 160m nowy dobrze ocieplony i piec 25kw koleś bardzo zadowolony piec chodzi od trzech lat non stop bez wygaszania i żadnych problemów. I przede wszystkim serwis sprawdzony i potwierdzony przez człowieka który korzystał z naprawy gwarancyjnej. sprawa załatwiona w ciągu jednego dnia!! telefon rano a części dostarczone tego samego dnia wieczorem :) to jest serwis.

Jedynie o co chciałbym jeszcze zapytać jeśli ktoś ma jakieś pojęcie na ten temat to pomoc w wyborze pomiędzy defro ekr 10kw a defro komfort eko 12kw. podobno 10 jest robiona z blachy 5mm a 12 z 6mm i sprzedawca gorąco mi polecał ten właśnie 12kw gdyż j/w.

Co sądzicie?

Opublikowano

Jeżeli znajomi zadowoleni to i ty będziesz zadowolony z Defro. 

Na pewno 6 mm jest lepiej ale z drugiej strony w twoim kotle zamontowanym na poziomie mieszkania będzie cały czas sucho to i 5mm będzie dobre. Jeżeli 10KW dużo tańszy to szkoda pieniędzy.  

Opublikowano

no z 1000zł 10 będzie tańsza od 12. z tego co zdążyłem się zorientować. tona dobrego groszku :)

Opublikowano
Z tego co sam wyczytałem to najlepszy byłby u mnie kocioł skam p plus lub premium  7kw jednakże podejście firmy Sekom z Pleszewa to jakaś kpina dzwoniłem na podany numer na ich stronie głównej i kobitka mi powiedziała, że najbliższy ich dystrybutor znajduje się jakieś 60km od mojej miejscowości a pieca nigdzie nie można zobaczyć bo jest robiony na zamówienie (kupowanie kota w worku) a teraz najlepsze: gdybym zakupił dzisiaj to bym go otrzymał pod koniec stycznia a może w lutym no to to już jaja są. Aż się boje pomyśleć co by było gdyby coś w tym piecu nawaliło w środku zimy: zadzwonił bym a miła pani zaproponowała by mi przyjazd serwisanta w lipcu xD. Jak dla mnie ta firma tak zachwalana na wielu forach już nie istnieje.

Kotła w sklepie nie można zobaczyć bo jest tyle zamówień, że wyprzedały się nawet te z ekspozycji u dystrybutorów, to jest także powód podania terminu dostawy na koniec Stycznia.

Napisz do mnie lub przedzwoń to sprawdzę gdzie najbliżej jest taki pracujący i jeśli użytkownik się zgodzi podam na niego namiar, zobaczysz kocioł w pracy, a opinię dostaniesz od użytkownika.

Co do serwisu trudno mi powiedzieć jak działa bo póki co żaden z kilkuletnich kotłów u sąsiadów takiego nie potrzebował, a w swojej okolicy zapewniam go jeśli jest taka potrzeba tego samego dnia [zdarzało się nawet w nocy jechać  - dotyczy to kotłów innych marek bo serwisuję od lat wszystkie podajnikowe, ale na problem ze Skam-em jeszcze nie trafiłem].

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.