kotmar Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Autor #26 Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Daj naczynko przeponowe w kotłowni U/zam. to kocioł z podajnikiem a nie śmieciuch ,naczynko na U/otwartym strychu oczywiście jest bezpieczniejsze ale wychładza wodę w obiegu. Uproszczony widze tu uzupelniajacy zawor bezpieczenstwa czy tylko ten zawor wystarczy czy dac jeszcze na listwie przy naczyniu zawor 1.5 bar i jeszcze jedno czy zawor niedoleje za dozo wody wrazie przekroczenia 100stopni
Animus Opublikowano 8 Sierpnia 2015 #27 Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Jeden bezp. wystarczy . ZAWÓR CALEFFI nie dopuści zbyt dużo wody do instalacji pod warunkiem zastosowania odpowiedniego zaworu czyli serii 544. ;) Mam 2 zawory bezp..na zasilaniu i na powrocie przy naczynku drugi ,dlatego że powrót jest zawsze zimniejszy zawór będzie pracować dłużej prawidłowo w niższych temperaturach .
sambor Opublikowano 8 Sierpnia 2015 #28 Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Animus powiedz lepiej co się dzieje jak do kotła o temp 95-100C dopuścisz wodę o temp 10C z wodociągu Taki zawór ma większy sens jak jest zamontowany na wężownicy schładzającej
kotmar Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Autor #29 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 A co myślicie o zrobieniu naczynia otwartego w kotłowni a instalacja oc do grzejników połączył bym przez wymiennik ciepła w układzie zamkniętym.???
sambor Opublikowano 9 Sierpnia 2015 #30 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Może być wymiennik - ale w innym układzie, gdyż schemat ze strony bodaj Witkowskiego jest zły. Poniżej jest lepszy - w układzie zamkniętym musi być ZB 2,5bar i manometr + NP
kotmar Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Autor #31 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Co to znaczy skrót NP , A pompę obiegową mogę dać na zasilaniu czy lepiej zostawić tak jak jest na powrocie w tym schemacie przy układzie zamkniętym. I jeszcze jedno jak dobiera się moc wymiennika ?
sambor Opublikowano 9 Sierpnia 2015 #32 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 NP to skrót naczynie przeponowe - na schemacie bodaj nr 11, Pompa powinna pchać wodę na wymiennik . Moc wymiennika jest określana przez producenta dla danych parametrów, często nie do osiągnięcia w takiej instalacji . Ja proponuję "przewymiarowanie" o min 50%, czyli dla kotła 20kW wymiennik sprzedawany jako min 30kW i będzie dobrze. Wymiennik trzeba dobrze zaizolować, inaczej na nim będą duże straty ciepła.
Animus Opublikowano 9 Sierpnia 2015 #33 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Animus powiedz lepiej co się dzieje jak do kotła o temp 95-100C dopuścisz wodę o temp 10C z wodociągu Taki zawór ma większy sens jak jest zamontowany na wężownicy schładzającej Spada temperatura . :P Na wężownicy schładzającej montuje się serii 543. Do kotła żeliwnego bym raczej szukał wężownicy schładzającej. Można też dopuszczać przez zasobnik CWU ładowany grawitacyjnie .
kotmar Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Autor #34 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Czyli ja mam piec 15kW +50% to daje nam 22.5kW .wymiennika. a jak kupił bym 30kW to nie będzie za duży. Czy rura pex/alu 16mm i grzejniki dwu płytowe wytrzymają 2.5bar
sambor Opublikowano 9 Sierpnia 2015 #35 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Tak, spada temperatura a kocioł dostaje szoku termicznego, gdzieś czytałem opis takiego dopuszczania wody - w kotle zdeformował się ruszt wodny.
sambor Opublikowano 9 Sierpnia 2015 #36 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Nie ,wymiennik 30kW nie będzie za duży, rury PEX prod europejskiej wytrzymują min 6bar a grzejniki 10 bar.
kotmar Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Autor #37 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 sambor mi chodziło po stronie wymiennika ciepła gdzie będą grzejniki i tylko grzejniki bo pisałeś że tam min musi być 2.5bar. Zastanawiam się czy zawór 3d lub 4d nie przydał by się gdzieś??
sambor Opublikowano 9 Sierpnia 2015 #38 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Ja pisałem o zabezpieczeniu przed ciśnieniem większym niż 2,5bar- czyli aby tego nie przekraczać i to zabezpiecza zawór bezpieczeństwa -2,5bar. Zaw 3-D i 4-D są zbędne.
kotmar Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Autor #39 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Dzięki sambor dziś lub jutro rozrysuje dokładny schemat jak i co.
Animus Opublikowano 9 Sierpnia 2015 #40 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 A co myślicie o zrobieniu naczynia otwartego w kotłowni a instalacja oc do grzejników połączył bym przez wymiennik ciepła w układzie zamkniętym.??? http://www.kotly-witkowski.pl/_img/schematy/wymiennik-plytowy. Ja nie przepadam za takimi rozwiązaniami ,dodatkowa pompa a z wymiennikiem po pewnym czasie będą problemy wiadomo jakie. Jeżeli nie potrafisz sobie poradzić z instalacją i umieszczeniem zaworu schładzającego w odpowiednim miejscu to możesz zamontować zewnętrzną wężownicę schładzającą przy kotle na zasilaniu np. http://allegro.pl/wezownica-schladzajaca-straznik-do-32kw-zawor-sts-i5589080656.html
kotmar Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Autor #41 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Jakie będą problemy z tym wymiennikiem ???
sambor Opublikowano 9 Sierpnia 2015 #42 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Po 3-4 latach będzie trzeba go wyczyścić. Zamontować obowiązkowo filtry. Oczywiście trzeba wyregulować przepływy przez wymiennik/ Jak jest tylko 1 obwód grzewczy za wymiennikiem to nie ma problemów, gorzej jak są grzejniki 2 pompy i zaw 3-D na podłogówkę. Takie rozw jest pewniejsze niż wężownica schładzająca lub zaw upustowo-schładzający - oba te rozwiązania wymagają zapewnienia dopływu wody, a ta nie zawsze jest, szczególnie na terenach wiejskich.
Animus Opublikowano 10 Sierpnia 2015 #43 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Takie rozw jest pewniejsze niż wężownica schładzająca lub zaw upustowo-schładzający - oba te rozwiązania wymagają zapewnienia dopływu wody, a ta nie zawsze jest, szczególnie na terenach wiejskich. Pewniejsze nie jest , tu są jeszcze zawory bezpieczeństwa i może się okazać że ten cały system schładzający nigdy się nie przydał ,wisiał tylko przez wiele lat. Wymiennik za to będzie przysparzał ciągłe kłopoty ,jak się zapcha w sezonie grzewczym to w domu "kosta" zanim przyjdzie hydraulik, a kocioł przez całą noc będzie podskakiwał i gotował wodę aż rury będą trzeszczeć z braku odbioru ciepła . ;)
sambor Opublikowano 10 Sierpnia 2015 #44 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Szkoda , że nie widziałeś jak potrafi się zablokować zaw DBV-1 - w położeniu otwartym - mniej bolesne lub w położeniu zamkniętym- oj bardzo bolesne. Wystarczy trochę brudu lub osadu z wody, i już nie działa jak trzeba. Dla inst przemysłowych zabezpieczenia i czujniki sprawdza się regularnie, a w inst domowej - kto i jak sprawdzi prawidłowe działanie fajnej zabawki za ok 600-700zł , która nazywa się : zawór schładzający dwufunkcyjny Caleffi 544? Można napisać co mi tam, zawsze jest zawór bezpieczeństwa. Tu autor tematu musi sam podjąć decyzję jaki układ i jak zabezpieczony
kotmar Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Autor #45 Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Jeszcze parę pytań jakie dać zawory bezpieczeństwa do c.o bo nie mogę znaleść 1.5bar w zestawie w grupie bezpieczeństwa. http://allegro.pl/flamco-grupa-bezpieczenstwa-flexconsole-plus-i4885814169.html Ktoś pisał że by dać 1.5 bar ale układ pracuje w takim właśnie ???? I jakiej wielkości naczynie kupić ??? ,wiem tylko tyle że 10% od wody w instalacji np 100l+10%=10 litrowe naczynie.
kotmar Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Autor #46 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Wizualnie dobrze ładne spawy i wykonczenie tylko nie wiem jak bedzie sie sprawował kiedy go podłacze i uruchomie.
kotmar Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Autor #47 Opublikowano 23 Sierpnia 2015 a naczynie wyrownawcze przeponowe dobrac dokladnie czy moze byc wieksze bo obliczylem ze instalacja bedzie miala 160litrow czyli 0.0160m3. A ja obliczylem ze naczynie bedzie potrzebne 7litowe ale przy 200litriwej instalacji.
sambor Opublikowano 23 Sierpnia 2015 #48 Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Jakieś bzdury ci wychodzą - jak liczyłeś? A 160l = 0,160m3
kotmar Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Autor #49 Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Ze strony internetowej https://termen.pl/dobor/dobor-naczynia-przeponowego.html
kotmar Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Autor #50 Opublikowano 23 Sierpnia 2015 No tak tam wkradło sie jedno zero za duzo 0.160m3 w tym poscie powyzej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.