Gość Digitrax Opublikowano 20 Lipca 2015 #26 Opublikowano 20 Lipca 2015 - 4D jest mi potrzebne: 1. Ochrona powrotu - 2. Obniżenie temp na zasilaniu grzejników - 3. trzymanie kotła na stałej wysokiej temperaturze Napisze krótko: co jest do wszystkiego to jest do niczego !
Vlad24 Opublikowano 20 Lipca 2015 #27 Opublikowano 20 Lipca 2015 Tym bardziej, że ster kotła ma obsługę pompy mieszkającej, a nie ma obsługi siłownika zaworu.
adamGA Opublikowano 31 Lipca 2015 Autor #28 Opublikowano 31 Lipca 2015 Witam ponownie, Chciałem dołożyć w piwnicy 1 mały grzejnik by ją troszkę wygrzać, czy takie "coś" jak grzejnik poniżej rur będzie działać na pompie ? schemat w załączeniu. A. piwnica_grzejnik.pdf
adamGA Opublikowano 9 Września 2015 Autor #30 Opublikowano 9 Września 2015 Witam, Kocioł zainstalowany, działa na Ecoalu . 1 . pompa na CO - obieg 25/60 - działa cały czas. 1. pompa na CWU+mieszająca 24/40 1. zawór 4D Zasilanie z kotła 58C Powrót bez wspomagania pompą 42C zawór 4D ustawiony na poł (1/2 ) - z pompa podnoszę do 45-46C Temperatura która idzie na CO ~45-48C Widzę także pewne możliwości modyfikacji Po włączeniu pompy CWU+mieszającej widzę że mała pompa podbiera wodę pompie z CO spada temperatura która idzie na instalacje, Mam przygotowane jeszcze 1 wejście pod 3cia pompe (mieszającą) wtedy CO/CWU + mieszająca pracują niezależnie. Ale wpadłem na pomysł: Mam pytanie czy ktoś ma może dostęp do zaworu Danfoss zawór dwudrogowy NC z napędem elektrycznym HP1.0 (HS3B1.0) http://heating.danfoss.com/PCMPDF/03RAA149_HP_HS.pdf nie wiem jak wygląda przelot czy to coś w rodzaju kulowego czy grzybkowego ...itp. Miałbym 2 opcje: 1. zamontować w miejsce pompy Mieszającej zawór NC 2. Zostawić tylko 1 pompę 25/60 a CWU oraz Mieszanie - Zamontować 2 zawory 2drogowe NC i sterować (załącz/wyłącz) sygnałem 230V z sterownika Ecoal. Macie jakieś doświadczenia, czy pomysł do bani ? A.
adamGA Opublikowano 9 Lipca 2016 Autor #31 Opublikowano 9 Lipca 2016 Witam, Tym razem chciałbym zmodyfikować troszku instalację, która działa, nawet w grawitacji.. 1. Zamontowałem zawór różnicowy 1 1/4 - czy nie za duży ? może zamienić na 1" - pompa A2 głowice termostatyczne - czy on nie będzie puszczał na małej mocy i wtedy pompa będzie mielić wodę ? 2. Czy warto zamienić rurki fi32 do rodzielaczy na fi 28 ? czy tak zostawić ? ADam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.