Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Pompą Ciepła Do Co O Mocy Mniejszej Niż 3,5 Kw

lukbok

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

sytuacja:

Obecniem w domu mam piec na ekogroszek oraz instalację z zaworem trójdrogowym.

Jednak chciałbym zakupić pompę ciepła powietrza-woda aby w ciągu wiosny i jesieni wyeliminować kocioł.

Maksymalna moc jaka jest mi potrzebna to 3,5 kW (woda zas. 42 st. C) przy temperaturze zewnętrznej 10 st. C. Przy czym w ciepłe dni zapotrzebowanie na moc spada do ok. 0,6 kW. Stąd też pompa musi to umożliwić.

Pompę chciałbym wpiąć "równolegle" z kotłem (podczas jej pracy kocioł byłby odcięty).

Problem:

Generalnie jest problem z pompami do CO o tak niskiej mocy.

Jedną taką znalazłem ale ma zewnętrzną jednostkę która wytwarza hałas na poziomie 65 dB i obawiam się o sąsiadów.

Rozwiązanie:

A może zastosować pompę do ogrzewania ciepłej wody o pojemności np. 200 l. Pompa utrzymywała temperaturę w zbiorniku powiedzmy 40 st. C. a zawór trójtrogowy zrobiłby pozostała robotę. Mgólbym taką pompę kupić o wiele taniej niż pompę do CO i byłaby bez jednostki zewnetrznej?

Tylko czy taka pompa może pracować ciągle lub z bardzo krótkim przerwami?

Proszę o Waszą opinię.

Opublikowano

Po co mi 5kW? Potrzebuję maksymalnie 3,5. Podejrzewam, że te 5kW to koło 18 tyś zł kosztuje.

Vlad24, nie rozumiem.

Opublikowano

Urządzenia są produkowane w pewnych typoszeregach. Zbyt mała pompa ciepła  w stosunku do zapotrzebowania odbiorcy powoduje długie okresy pracy sprężarki co wpływa na trwałość całości urządzenia. Jeszcze gorzej jest przy nadmiernie przewymiarowanej ale tu nie ma zastosowania.

5 kW daje nam gwarancję ,że obsłuży i c.o. jak i c.w.u. Są też pompy ciepła Daikin Altherma LT Split 4,4kW. A z tanich to spójrz tu  http://allegro.pl/pompa-ciepla-4-kw-polski-producent-i5450479372.html

Opublikowano

Z reguły pompy do C.O. są z modulowaną mocą. Przy czym najmiejsza moc na jaka może zejść pompa jest w granicy 25% mocy znamionowej.

Zastosowanie przewymiarowanej pompy spowoduje niepotrzebny wzrost kosztów oraz przejście z mocy modulowej na ON/OFF w przypadku niskiego zapotrzebowania (tak więc po co przepłacać).

3,5 kW to moc maksymalna (z zapasem 0,5 kW i która zawiera już zapotrzebowanie podgrzewacza c.w.u.). Stąd też moja niechęć do pompy 5kW.

Opublikowano

Witam,

Oczywiście dziękuję za podpowiedź.

Ten link z allegro jest bardzo ciekawy. Tym bardziej, że przez pompę może przepływać woda z centralnego ogrzewania.

Porozmawiam ze sprzedawcą.

Opublikowano

Jest to typowy chiński on/off z za małą chłodnicą i za dużą pompą obiegową. Dodatkowo wydajność zabija konieczność dostarczenia i odprowadzenia powietrza z zawenątrz do jednostki.

Opublikowano

Vlad24, dzięki. Ta pompa z Jula też jest ciekawa.

Jedynie ograniczenie związane jest z przepływem. Maksymalny przepływ wynosi do 640 l/h i zastanawiam się jeśli będzie przepływ 1000 l/h jaką mocą będzie w stanie pracować.

Opublikowano

Coś mało z tego co ja na szybko znalazłem to mniejsza 6kW ma nominał 1m3/h, 9 kW 1,4m3/h.

Nie ma większego znaczenia, moc w obu przypadkach będzie podobna. Generalnie im większy przepływ i mniejsza delta, tym lepiej, ale nie kosztem ogromnego zużycia prądu przez obiegówkę. Jak potrzebujesz znacznie większych przepływów, wtedy będzie konieczne sprzęgło.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.