lukbok Opublikowano 16 Czerwca 2015 #1 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Witam serdecznie, sytuacja: Obecniem w domu mam piec na ekogroszek oraz instalację z zaworem trójdrogowym. Jednak chciałbym zakupić pompę ciepła powietrza-woda aby w ciągu wiosny i jesieni wyeliminować kocioł. Maksymalna moc jaka jest mi potrzebna to 3,5 kW (woda zas. 42 st. C) przy temperaturze zewnętrznej 10 st. C. Przy czym w ciepłe dni zapotrzebowanie na moc spada do ok. 0,6 kW. Stąd też pompa musi to umożliwić. Pompę chciałbym wpiąć "równolegle" z kotłem (podczas jej pracy kocioł byłby odcięty). Problem: Generalnie jest problem z pompami do CO o tak niskiej mocy. Jedną taką znalazłem ale ma zewnętrzną jednostkę która wytwarza hałas na poziomie 65 dB i obawiam się o sąsiadów. Rozwiązanie: A może zastosować pompę do ogrzewania ciepłej wody o pojemności np. 200 l. Pompa utrzymywała temperaturę w zbiorniku powiedzmy 40 st. C. a zawór trójtrogowy zrobiłby pozostała robotę. Mgólbym taką pompę kupić o wiele taniej niż pompę do CO i byłaby bez jednostki zewnetrznej? Tylko czy taka pompa może pracować ciągle lub z bardzo krótkim przerwami? Proszę o Waszą opinię.
AdamGuitar Opublikowano 17 Czerwca 2015 #3 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Zapoznaj się z tymi : http://galmet.com.pl/pl/products/view/63-pompy_ciepla Moce zaczynają się już od 5 kW
lukbok Opublikowano 17 Czerwca 2015 Autor #4 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Po co mi 5kW? Potrzebuję maksymalnie 3,5. Podejrzewam, że te 5kW to koło 18 tyś zł kosztuje. Vlad24, nie rozumiem.
AdamGuitar Opublikowano 17 Czerwca 2015 #5 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Urządzenia są produkowane w pewnych typoszeregach. Zbyt mała pompa ciepła w stosunku do zapotrzebowania odbiorcy powoduje długie okresy pracy sprężarki co wpływa na trwałość całości urządzenia. Jeszcze gorzej jest przy nadmiernie przewymiarowanej ale tu nie ma zastosowania. 5 kW daje nam gwarancję ,że obsłuży i c.o. jak i c.w.u. Są też pompy ciepła Daikin Altherma LT Split 4,4kW. A z tanich to spójrz tu http://allegro.pl/pompa-ciepla-4-kw-polski-producent-i5450479372.html
lukbok Opublikowano 17 Czerwca 2015 Autor #6 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Z reguły pompy do C.O. są z modulowaną mocą. Przy czym najmiejsza moc na jaka może zejść pompa jest w granicy 25% mocy znamionowej. Zastosowanie przewymiarowanej pompy spowoduje niepotrzebny wzrost kosztów oraz przejście z mocy modulowej na ON/OFF w przypadku niskiego zapotrzebowania (tak więc po co przepłacać). 3,5 kW to moc maksymalna (z zapasem 0,5 kW i która zawiera już zapotrzebowanie podgrzewacza c.w.u.). Stąd też moja niechęć do pompy 5kW.
AdamGuitar Opublikowano 17 Czerwca 2015 #7 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Dlatego podałem stronę internetową z mniejszą jednostką i znacznie tańszą.
lukbok Opublikowano 17 Czerwca 2015 Autor #8 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Witam, Oczywiście dziękuję za podpowiedź. Ten link z allegro jest bardzo ciekawy. Tym bardziej, że przez pompę może przepływać woda z centralnego ogrzewania. Porozmawiam ze sprzedawcą.
Vlad24 Opublikowano 18 Czerwca 2015 #9 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Jest to typowy chiński on/off z za małą chłodnicą i za dużą pompą obiegową. Dodatkowo wydajność zabija konieczność dostarczenia i odprowadzenia powietrza z zawenątrz do jednostki.
lukbok Opublikowano 18 Czerwca 2015 Autor #10 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Vlad24, dzięki. Ta pompa z Jula też jest ciekawa. Jedynie ograniczenie związane jest z przepływem. Maksymalny przepływ wynosi do 640 l/h i zastanawiam się jeśli będzie przepływ 1000 l/h jaką mocą będzie w stanie pracować.
Vlad24 Opublikowano 18 Czerwca 2015 #11 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Coś mało z tego co ja na szybko znalazłem to mniejsza 6kW ma nominał 1m3/h, 9 kW 1,4m3/h. Nie ma większego znaczenia, moc w obu przypadkach będzie podobna. Generalnie im większy przepływ i mniejsza delta, tym lepiej, ale nie kosztem ogromnego zużycia prądu przez obiegówkę. Jak potrzebujesz znacznie większych przepływów, wtedy będzie konieczne sprzęgło.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.