Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Reduktor Ciśnienia Wody Użytkowej Przed Zbiornikiem Cwu

emir

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Posiadam wymiennik CWU, dwupłaszczowy, 140 L. Czy jest sens zmniejszania ciśnienia na wejściu wody użytkowej w celu dłuższego przechowywania ciepłej wody? Znajomy twierdzi, że przy ciśnieniu jakie jest w instalacji (0,5 - 0,6 MPa) i gwałtownych okręceniach wody, w zbiorniku dochodzi do szybszego mieszania się wody zimnej (z dołu) z wodą ciepłą (zgromadzoną na górze). Czekam na opinie. Pozdrawiam!  :)

Opublikowano

Jak masz zbiornik poziomy to w takim rozwarswienie wody jest niewielkie, zależy też od konstrukcji samego zasobnika np jak jest wprowadzona

do niego rura zimnej wody.

Moim zdaniem nie warto bawić się z reduktorem.

Opublikowano

Tam nie ma żadnej kierownicy, tylko zwykła dziura z gwintem. Tak czy inaczej nie spodziewałbym się odczuwalnego wydłużenia czasu korzystania w ciepłej wody. Znajomy rozumiem założył i chwali.

0,6 Mpa to dużo i z zupełnie innych przyczyn warto założyć reduktor, ale na całą sieć.

Dłuższy komfort ciepłej wody zapewni TZM na wyjściu z nastawą 45 sC (np. ESBE VTA 322 35-60). Wychładzanie bojlera to czasem ucieczka ciepła na układ CO, gdy już w kotle wygaśnie. Ale o tym pewnie wiesz i temu zapobiegasz.

Opublikowano

Mieszanie najbardziej zależy od stopnia otwarcia zaworu w punkcie poboru. Przy małym przepływie mniej się miesza, przy większym bardziej. Reduktor stosuje się tylko w przypadku zbyt wysokiego ciśnienia  w sieci wodociągowej.

Opublikowano

Znajomy nie ma założonego. Gdyby miał i chwalił to bym się nie zastanawiał. Jak dla mnie logiczne się to wydaje ale jeśli ma to nie przynieść znaczącej poprawy to ja nie widzę sensu inwestycji i pracy. " Przy małym przepływie mniej się miesza, przy większym bardziej", właśnie o tym myślałem, żeby zmniejszyć przepływ poprzez zmniejszenie ciśnienia. Tylko wtedy dochodzi problem do rozmyślenia, jak to wpłynie na komfort korzystania z ciepłej wody? Obecnie dzięki wam jestem za nie robieniem tego :)

Gość jacek61
Opublikowano

Mam założony taki reduktor bo miałem za duże ciśnienie wody i zalało mi raz piwnice przez zawór bezpieczeństwa przy bojlerze. 

Na takim reduktorze można ustawić stałe, komfortowe dla ciebie ciśnienie bez względu na ciśnienie w sieci. Dłuższego korzystania z ciepłej wody nie zauważyłem. 

Opublikowano

Reduktor jednak nie pomoże w przypadku gdy wzrasta objętość wody pod wpływem temperatury. Wtedy może pomóc naczynie wzbiorcze, lub trzeba pogodzić się z upuszczaniem wody przez zawór bezpieczeństwa - czego nie polecam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.