emir Opublikowano 30 Maja 2015 #1 Opublikowano 30 Maja 2015 Witam! Posiadam wymiennik CWU, dwupłaszczowy, 140 L. Czy jest sens zmniejszania ciśnienia na wejściu wody użytkowej w celu dłuższego przechowywania ciepłej wody? Znajomy twierdzi, że przy ciśnieniu jakie jest w instalacji (0,5 - 0,6 MPa) i gwałtownych okręceniach wody, w zbiorniku dochodzi do szybszego mieszania się wody zimnej (z dołu) z wodą ciepłą (zgromadzoną na górze). Czekam na opinie. Pozdrawiam! :)
sambor Opublikowano 30 Maja 2015 #2 Opublikowano 30 Maja 2015 Jak masz zbiornik poziomy to w takim rozwarswienie wody jest niewielkie, zależy też od konstrukcji samego zasobnika np jak jest wprowadzona do niego rura zimnej wody. Moim zdaniem nie warto bawić się z reduktorem.
emir Opublikowano 30 Maja 2015 Autor #3 Opublikowano 30 Maja 2015 Jest to Elektromet WGJ-g czyli poziomy zbiornik. Jak jest wprowadzona rura to nie mam pojęcia.
kiminero Opublikowano 30 Maja 2015 #4 Opublikowano 30 Maja 2015 Tam nie ma żadnej kierownicy, tylko zwykła dziura z gwintem. Tak czy inaczej nie spodziewałbym się odczuwalnego wydłużenia czasu korzystania w ciepłej wody. Znajomy rozumiem założył i chwali. 0,6 Mpa to dużo i z zupełnie innych przyczyn warto założyć reduktor, ale na całą sieć. Dłuższy komfort ciepłej wody zapewni TZM na wyjściu z nastawą 45 sC (np. ESBE VTA 322 35-60). Wychładzanie bojlera to czasem ucieczka ciepła na układ CO, gdy już w kotle wygaśnie. Ale o tym pewnie wiesz i temu zapobiegasz.
AdamGuitar Opublikowano 30 Maja 2015 #5 Opublikowano 30 Maja 2015 Mieszanie najbardziej zależy od stopnia otwarcia zaworu w punkcie poboru. Przy małym przepływie mniej się miesza, przy większym bardziej. Reduktor stosuje się tylko w przypadku zbyt wysokiego ciśnienia w sieci wodociągowej.
emir Opublikowano 30 Maja 2015 Autor #6 Opublikowano 30 Maja 2015 Znajomy nie ma założonego. Gdyby miał i chwalił to bym się nie zastanawiał. Jak dla mnie logiczne się to wydaje ale jeśli ma to nie przynieść znaczącej poprawy to ja nie widzę sensu inwestycji i pracy. " Przy małym przepływie mniej się miesza, przy większym bardziej", właśnie o tym myślałem, żeby zmniejszyć przepływ poprzez zmniejszenie ciśnienia. Tylko wtedy dochodzi problem do rozmyślenia, jak to wpłynie na komfort korzystania z ciepłej wody? Obecnie dzięki wam jestem za nie robieniem tego :)
Gość jacek61 Opublikowano 30 Maja 2015 #7 Opublikowano 30 Maja 2015 Mam założony taki reduktor bo miałem za duże ciśnienie wody i zalało mi raz piwnice przez zawór bezpieczeństwa przy bojlerze. Na takim reduktorze można ustawić stałe, komfortowe dla ciebie ciśnienie bez względu na ciśnienie w sieci. Dłuższego korzystania z ciepłej wody nie zauważyłem.
AdamGuitar Opublikowano 1 Czerwca 2015 #8 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Reduktor jednak nie pomoże w przypadku gdy wzrasta objętość wody pod wpływem temperatury. Wtedy może pomóc naczynie wzbiorcze, lub trzeba pogodzić się z upuszczaniem wody przez zawór bezpieczeństwa - czego nie polecam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.