Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stary piec Zębiec podłączony do komina, w którym są 3 lufty o b. małym przekroju 15 cm x 15cm. Korzystam tylko z jednego przewodu , ale piec dymi. Myślę o zmianie pieca na eko groszek z podajnikiem, prawdopodobnie mały przewód i może znowu dymić. Czy mogę uruchomić drugi przewód kominowy, czy budować nowy komin na zewnątrz ,ale to już poważny problem. Bardzo proszę o radę, może ktoś miał podobną sytuację.

Kazik.

Opublikowano
Stary piec Zębiec podłączony do komina, w którym są 3 lufty o b. małym przekroju 15 cm x 15cm.

15x15 to jest normalny przekrój i stare piece chodziły normalnie na takich kominach jak był szczelny i czysty piec i komin

a ciag kominowy zalezy tez od wysokosci

producenci kotłów asekuruja sie wymagając wiekszych przekrojów bo nigdy nie wiadomo do jakiego domu trafi kocioł

Opublikowano
Stary piec Zębiec podłączony do komina, w którym są 3 lufty o b. małym przekroju 15 cm x 15cm. Korzystam tylko z jednego przewodu , ale piec dymi. Myślę o zmianie pieca na eko groszek z podajnikiem, prawdopodobnie mały przewód i może znowu dymić. Czy mogę uruchomić drugi przewód kominowy, czy budować nowy komin na zewnątrz ,ale to już poważny problem. Bardzo proszę o radę, może ktoś miał podobną sytuację.

Kazik.

Nie wiemy jaki to ma byc piec-jaka moc, a to podstawa.

Ludzie myslcie, podawajcie fakty, na glupie pytanie moze byc tylko glupia odpowiedz!!

Opublikowano
Nie wiemy jaki to ma byc piec-jaka moc, a to podstawa.

Ludzie myslcie, podawajcie fakty, na glupie pytanie moze byc tylko glupia odpowiedz!!

Piec , który chce zamontować wymaga 280 cm.kw. przekroju komina , piec na groszek z podajnikiem, tak podano w instrukcji, a dysponuje luftem o przekroju 225 cm. kw. i pytam czy uruchmienie drugiego luftu o takim samym przekroju poprawi sytuację.

Kazik.

Opublikowano

drugi przewód moze ale nie musi poprawic sytuacji jesli chodzi o eko groszek to 15/15 to w zupełnosci ja mam czopuch rura 125mm i tak jest za duza powiedz tylko jaka masz wysokosc bardziej na dzien dzisiejszy to proponuje wejsc na komin zdobyc z metr rury 150/160 mm i zamontowac wten komin podnoszac go napewno sie poprawi