MIQ Opublikowano 12 Czerwca 2015 #52 Opublikowano 12 Czerwca 2015 A kto w temacie wyboru kotła tak pisze: Sambor czy ty byś brał starszą wersję samochodu czy nową ;)Po czym na odpowiedź dotyczącą zadanego przez Ciebie pytania piszesz: Akurat jest odwrotnie bo jest promocja do końca tego czy następnego miesiąca. :) Teraz kosztuje 8 528,00 zł brutto Widzę ją w internecie :P jak ktoś chce to podam link. Czy to schizofrenia? Osobowość mnoga? Zaburzenia pamięci? Kradzież konta na forum? Czy po prostu umiejętność pisania nie na temat? To o jakie auto Ci tu chodzi, Zamieść ten link...
Animus Opublikowano 12 Czerwca 2015 #53 Opublikowano 12 Czerwca 2015 No masz tu trochę racji ale nie o to miałem na myśli . Mi chodziło ogólnie ,mogłem napinać pralki telewizora itd.... a Sambor zaczął zagłębiać się w szczególny.
MIQ Opublikowano 12 Czerwca 2015 #54 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Tu o kotłach się pisze, a Ty chciałeś tak sobie "ogólnie" porozmawiać o zakupach, uszczegóławiając się nagle na promocję w.... Zaiste bezinteresowna szczera rozmowa. Niech zatem będą Ci dzięki.
Animus Opublikowano 12 Czerwca 2015 #55 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Ludzie jeżeli już muszą wytwarzać energię cieplną do własnych celów ,najważniejsze żeby robili to dobrze ,czyściej i taniej niż w XX wieku po to jest postęp przez ulepszanie usprawnianie udoskonalanie starszych wersji produktów .Jeżeli popyt na gotowy produkt jest tak duży że konkurencja nie ma znaczenia ,to postęp wlecze się jak ślimak. Dlatego trzeba kupować wybierać nowe doskonalsze produkty .
goral83 Opublikowano 13 Czerwca 2015 #56 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Z wodnym rusztem? Palił na czymś innym i ma porównanie? Wreszcie czy dobrze ma dobrany mocowo kocioł do zapotrzebowania domu? W przypadku mojego brata: ma ruszt wodny - to źle. Palił wcześniej w obrotówce, a kocioł za duży do potrzeb domu. Wg niego kultura pracy retorty jest lepsza niż palnika rynnowego. Jest tu na forum temat "jak palić w kotle z podajnikiem rynnowym..." - długość jego niczym brazylijskiej telenoweli. PoczytaZ Z wodnym rusztem. U rodziców palił robionym piecem na ekogroszek tutejszych przedsiębiorców. Mocowo chyba trochę przesadził bo dom 170m2-nowy dom a piec 20KW. Kolega sobie chwali, pali peletem inie ma problemów, z rusztu nie korzystał. Panowie chcę wybrać piec który będzie jak najmniej obsługowy, bezproblemowy, miał dobry serwis i był oszczędny.
ciekawski31 Opublikowano 13 Czerwca 2015 #57 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Czytam czytam wasze posty i coraz bardziej czlowiek w dylematy popada.Każdy przypadek jest inny,jednemu wystarczy "ford"innemu "ferrari".Sam stoję nad cieknącym miałowcem z PLeszewa i co poczytam forum to coraz mniej wiem jaki produkt spelni oczekiwania?.kto ma piec na eko z dużą komorą awaryjną?
goral83 Opublikowano 13 Czerwca 2015 #58 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Ja zdecydowałem się na http://www.defro.pl/kotly-p-defro-duo-uni.html15 KW
Animus Opublikowano 13 Czerwca 2015 #59 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Czytam czytam wasze posty i coraz bardziej czlowiek w dylematy popada.Każdy przypadek jest inny,jednemu wystarczy "ford"innemu "ferrari".Sam stoję nad cieknącym miałowcem z PLeszewa i co poczytam forum to coraz mniej wiem jaki produkt spelni oczekiwania?.kto ma piec na eko z dużą komorą awaryjną? To są dylematy przy przejściu ze śmieciucha na kocioł z podajnikiem,zostaje nam w głowie potrzeba spalania w komorze awaryjnej a po pół roku używania kotła z podajnikiem ,zastawiamy się po co była nam ta komora jak nie chce się tam nikomu bawić ,a nawet zaglądać do kotłowni. :lol: Tu jest miałowiec dla Ciebie. http://www.zgoda-wieprz.pl/126-kotly-grzewcze Ja zdecydowałem się na http://www.defro.pl/kotly-p-defro-duo-uni.html15 KW Mówi się trudno ,zabrakło odwagi . :rolleyes:
goral83 Opublikowano 13 Czerwca 2015 #60 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Odwaga jest ale nie widzę tego pieca na żywo :( Podaj mi zalety kotła Sigma wyższe od Uni Blacha w uni jest grubsza, sprawność lepsza chodź symboliczna, ruszt wodny-mieszkam na wsi więc się przyda latem albo jesienią na wodę Uni 8600zł
ciekawski31 Opublikowano 13 Czerwca 2015 #61 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Wygląda b.dobrze ,kolega widział ""na żywo',czy to nowość nie testowana na forum.W gosp.po sezonie zostaje dużo drewnianego 'towaru do grzania wody,szkoda zmarnować.Zimą na automat.Pleszew byl dobry ,czysto spalał(wysokie temp)ale to już czas na nowe.
sambor Opublikowano 13 Czerwca 2015 #62 Opublikowano 13 Czerwca 2015 I widzisz kolego @Animus - tak się kocioł kupuje , tu nie decyduje klasa kotła, ale kasa i rynek oraz warunki środowiskowe. Nowości nikt w ciemno nie kupi, tym bardziej za 10tys lub więcej. A wcześniej czy później do kotłów klasy 5 pojawią się "patenty" na ruszt do spalania śmieci gdyż tego wymaga rynek - czytaj - kupujący.
ciekawski31 Opublikowano 13 Czerwca 2015 #63 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Delikatna przesada z tymi śmieciami,świadomość dotarła prawie pod wszystkie dachy ,nos sąsiada wyczuje złe wonie.Starej palety nikt nie kupi,a wody nagrzeje...A co do ceny,jeżeli ma coś być na kilkanaście lat nie żałuj kasy.
Animus Opublikowano 13 Czerwca 2015 #64 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Odwaga jest ale nie widzę tego pieca na żywo :( Podaj mi zalety kotła Sigma wyższe od Uni Blacha w uni jest grubsza, sprawność lepsza chodź symboliczna, ruszt wodny-mieszkam na wsi więc się przyda latem albo jesienią na wodę Uni 8600zł Sprawność symbolicznie lepsza w Uni ale na pełnym gazie czyli w duże mrozy 2 tygodnie w roku,przez resztę sezonu Sigma będzie miała sprawność dużo lepszą na niższych mocach . B) Kocioł Uni na małej mocy trudniej się prowadzi ,bo to kocioł z rusztem wodnym i zawsze kończy się to wytrąceniem sadzy czyli niedopałem, Ruszt wodny to się przydaje ale na mocy nominalnej na innych mocach zaburza spalanie studzi spaliny wytrąca się sadza (czysty węgiel) . Jak popalisz w Uni drewnem na dodatkowym ruszcie to wymiennik zarośnie i stracisz na sprawności i to nie tylko symbolicznie,jak to wyskrobiesz?. :D Na ruszcie awaryjnym i to najlepiej żeliwnym w takim kotle można spalać tylko papier,od niego nie brudzi się tak wymiennik jak od drewna. Sigma może pracować przez cały rok latem grzać samą wodę do mycia ma komorę szamotową . Wiadomo że na wsi jest pełno odpadów drewna w gospodarstwie do sporadycznego spalania takie kotły się nie nadają ,powinieneś pomyśleć o jakimś rębaku i robić mieszanki węgla z wiórami ,wszystko co przejdzie przez palnik spali się prawidłowo a wymiennika nie będzie trzeba skrobać pól dnia tylko zmieść pył .
Animus Opublikowano 13 Czerwca 2015 #65 Opublikowano 13 Czerwca 2015 I widzisz kolego @Animus - tak się kocioł kupuje , tu nie decyduje klasa kotła, ale kasa i rynek oraz warunki środowiskowe. Nowości nikt w ciemno nie kupi, tym bardziej za 10tys lub więcej. A wcześniej czy później do kotłów klasy 5 pojawią się "patenty" na ruszt do spalania śmieci gdyż tego wymaga rynek - czytaj - kupujący. Spokojnie ,jak popali na ruszcie wodnym drewnem a potem poskrobie pól dnia to mu się odechce ,lepiej mieć 2 kotły ,a Sigma ma rusztodeflektor żeliwny można spalić tekturę papiery .
goral83 Opublikowano 13 Czerwca 2015 #66 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Jak z czyszczeniem tej sigmy?? Uni - ruszt traktuję tylko jako rezerwę i nie piszę że będę palił mokrym drewnem,ewentualnie papiery kartony.
Animus Opublikowano 13 Czerwca 2015 #67 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Opis instrukcji mówi: Pyty ceramiczne oraz ściany boczne wymiennika należy czyścić przez drzwi wyczystne oraz paleniskowo-popielnikowe Ciągi spalinowe utworzone przez pionowe rury należy czyścić przez otwór wyczystny w górnej ścianie kotła . Nagromadzony popiół i pył należy usunąć przez drzwi paleniskowo-popielnikowe . Do czyszczenia kot³a należy używać narzędzi obsługowych dostarczanych wraz z kotłem. W celu zwiększenia efektywności spalania w kotłach zastosowano ekonomizery podnoszące sprawność cieplną kotła . Umiejscowione są one w pionowych rurach spalinowych , a dostęp do nich umożliwia otwór wyczystny . Czyszczenia ekonomizerów należy dokonywać raz w miesiącu poprzez wyciągnięcie ich z kotła i oczyszczeniu z pyłu. Należy również oczyścić ciągi spalinowe, a następnie ponownie wsunąć ekonomizery.
goral83 Opublikowano 13 Czerwca 2015 #68 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Moim zdaniem więcej uwagi mu potrzeba niż UNI, instrukcji nie znalazłem na stronie Defro a przedstawiciele z Kuj-Pom nic więcej nie wiedzą na jego temat tylko tyle co na stronie-lipa
Animus Opublikowano 13 Czerwca 2015 #69 Opublikowano 13 Czerwca 2015 W praktyce podejrzewam że trzeba obmiatać komorę szamotową jakąś miotełką z raz na miesiąc oraz przekręcić kilka razy ekonomizery w kanałach potem podnieść każdy po kolei i pościć jak stuknie o kanał cały pył zleci na dół do komory. Ja robię to jeszcze rzadziej jednym stuknięciem mam suchy opał i nastawy na kotle już wytestowane . Proces spalania w takim kotle jest dużo lepszy ,kocioł będzie wolniej zarastał niż Uni .
goral83 Opublikowano 13 Czerwca 2015 #70 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Muszę go zobaczyć na żywo, brać coś czego się na oczy nie wiedziało to za duże ryzyko Niestety w mojej okolicy nie mają takiego kotła...
Animus Opublikowano 13 Czerwca 2015 #71 Opublikowano 13 Czerwca 2015 To trzeba jechać . https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?app=core&module=attach§ion=attach&attach_id=27600
SUSPENSER Opublikowano 13 Czerwca 2015 #72 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Czytam czytam wasze posty i coraz bardziej czlowiek w dylematy popada.Każdy przypadek jest inny,jednemu wystarczy "ford"innemu "ferrari".Sam stoję nad cieknącym miałowcem z PLeszewa i co poczytam forum to coraz mniej wiem jaki produkt spelni oczekiwania?.kto ma piec na eko z dużą komorą awaryjną? Skam-P ma sporą komorę.
goral83 Opublikowano 13 Czerwca 2015 #73 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Nie mam czasu na wycieczki W poniedziałek zadzwonię i dopytam, skoro chca sprzedać niech ściągną jednego to zobaczę na żywo Klient nasz pan a piec muszę kupić Ta sigma uni sama się zapala?? Dlaczego nie ma instrukcji...
Animus Opublikowano 13 Czerwca 2015 #74 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Sigma Uni R sama się zapala. https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=8&cad=rja&uact=8&ved=0CD8QFjAHahUKEwi-usKgvo3GAhXlnnIKHejnALs&url=http%3A%2F%2Fwww.therm.pl%2Fmedia%2F_gallery%2FAktualnosci%2F2015%2F03defro%2FNewsletter%20marzec%20DEFRO.PDF&ei=do98Vb6nGeW9ygPoz4PYCw&usg=AFQjCNF-XmcjxhbIIXDz5qpHV6tYTeLUMA&sig2=-Y0yYJg4Oix2VTZpitWv1w Tu w wersji ze sterownikiem Ecoal kanały pionowe wymiennika
goral83 Opublikowano 13 Czerwca 2015 #75 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Mam doświadczenie z paleniem w kotle Galmet ekogroszkiem. Cały czas zastanawia mnie te rozbieranie i czyszczenie tej Sigmy, galmeta ogarniam max w 10min (czyszczę, dokładam eko itp) a raz na pół roku rozkręcam go i wszystko oglądam i składam od nowa. Na CWU pali ok 23kg na 10 dni. Chcę jak najmniej czasu spędzać w kotłowni i na to stawiam największy nacisk.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.