hajtaler428 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 #1 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Witam. Wiem że jest wiele takich tematów ale postanowiłem założyć kolejny. Otóż chce wymienić kocioł na podajnikowy tłokowy. Wg strony cieplowlasciwe.pl zapotrzebowanie mocy grzewczej wynosi 71W/m2. Powierzchnia to 170m2 co daje piec o mocy 12kw, dom na wysokiej piwnicy, parter piętro do ogrzania, poddasze nieuzytkowe. Dom był rozbudowywany 2 lata temu(piętro i dach nowe) wcześniej była to typowa parterówka z płaskim dachem. Nie wiem czy posadzka w piwnicy i strop nad nią są ocieplone(raczej wątpię) dlatego podczas wyliczeń wpisałem że go nie ma. Sciany zewn parteru to biała cegła dziurawka - pusta przestrzeń - cegła- styropian 10cm. Piętro to beton komórkowy Solbet + 15cm styropian. Dach 4spadowy o lekkim nachyleniu ocieplony wełną min. 14cm. Najwyższy strop to Terriva nieocieplony ale planuje to zrobic styropianem min. 5cm. Okna mam nowe z szybami zespolonymi. Do instalacji dochodzi CWU poj 200L. Planuję wziąć piec 15kw jako że zaleca się dołożyć 2-3 kw jeżeli jest CWU. No i teraz odwieczny problem - producenci pieców proponują piece 20 - 25 kw. Jakiej mocy piec teraz wybrać? Wiem że decyzja należy do mnie ale proszę o porady
sambor Opublikowano 27 Kwietnia 2015 #2 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Ocieplenie przeciętne, więc kocioł z przedziału 12-15 kW.
hajtaler428 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Autor #3 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 No w tej chwili brak ocieplenia stropu nad piętrem generuje największą utratę ciepła ale po ociepleniu go 5cm styropianem zapotrzebowanie cieplne spada z 71W/m2 do 40 W/m2 co daje mi klasę energetyczną C i roczne zużycie 90 kWh/m2
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.