Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów.

Problem mojego zagadnienia dotyczy obliczeń. Chcę wykonać stanowisko testowe jednakże potrzebuję również do niego obliczeń. 

Przykład spirali:

http://tomiboks.pl/wezownica-z-miedzi-karbowanej-idealny-wymiennik-p-64.html

może być nawet ta najmniejsza

Obliczenia do zbiornika pierwszego wykonane.Załącznik word. Przyjąłem iż w zbiorniku bd woda o temp 100 stopni. 

problem dotyczy obliczeń wężownicy i oddawaniu ciepłą do drugiego ośrodka o niższej temperaturze.

Schemacik ideowy [przepraszam za nie estetykę] znajduje się w kolejnym załączniku. chciałbym policzyć moc tej wężownicy, ile energii odda do drugiego zbiornika, aby zawartość wody w jego wnętrzu osiągnęła 40 stopni. przyjąć trzeba będzie ciecz w ruchu gdyż będzie ona pompowana przez pompkę. dobór pompki coś tam się dobierze. Potrzeba mi kilku wzorków z przykładem, jak ktoś się moi drodzy zna na tym lepiej.

post-62554-0-20694500-1425906369_thumb.jpg

post-62554-0-36397400-1425906457_thumb.png

Opublikowano (edytowane)

uuu panowie tak to przeglądam i muszę was prosić o pomoc ;/. Nie mam pojęcia jaka będzie temperatura wyjściowa  wymiennika ciepła

Edytowane przez perwol175
Opublikowano (edytowane)

Hehe :D genialne pytanie :huh:  z miesiaca na miesiac musiałem stać się elektrykiem, automatykiem, i do tego jeszcze pojąć termodynamikę. 

czytam i zbieram informacje jak narazie  :ph34r:  patrze co mi podesłałeś i analizuje.

termodynamika to zawsze była ciężka sprawa , szczegółnie jak się nie wie jak to ugryźć, czy to przepływ burzliwy czy nie. bo jak tak to jest w literaturze współczynnik poprawkowy dla spirali.

Chyba powstrzymam swoją ciekawość bo to coraz bardziej czarna magia hehe

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu