sklark Opublikowano 22 Lutego 2015 #1 Opublikowano 22 Lutego 2015 Cześć, Powiedzcie czy dobrze rozumię przekaz producenta. Czy jak się zasypie zasobnik do pełna to przy spalaniu przy mocy nominalnej starczy na 8 dni?
Andrzej_M_ Opublikowano 22 Lutego 2015 #2 Opublikowano 22 Lutego 2015 ,,,, Czy jak się zasypie zasobnik do pełna to przy spalaniu przy mocy nominalnej starczy na 8 dni? NIE Pełen zasobnik węgla to około 172 kg . Więc wystarczy to na około 2,8 dnia pracy kotła na mocy nominalnej.
bajabongo10 Opublikowano 22 Lutego 2015 #3 Opublikowano 22 Lutego 2015 60 kg /24 godziny przy mocy nominalnej tyle to kocioł może spalic przy pierwszym rozruchu gdy musi nagrzać całą instalacje ,jakiś duży bufor. itp. Mój kolega ogrzewa gazem i pierwsza doba po odpaleniu kotła wyszła go 150 zł w tym przypadku myślę ze kocioł chodził w swojej nominalnej sprawności :) a w tabelce jest raczej błąd może i starczy na 8 dni ale nie na pełnym gwizdku przynajmniej ja tak to rozumiem
sklark Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor #4 Opublikowano 22 Lutego 2015 przynajmniej ja tak to rozumiem No właśnie, a jak rozumieją inni? Kupiłem ten kocioł i obsługa go wymaga częstszych wizyt w kotłowni niż rekomenduje klimosz.
energotop Opublikowano 22 Lutego 2015 #5 Opublikowano 22 Lutego 2015 2.8 dnia przy pracy nominalnej czyli 17kw i eko - groszku 27.5mj. Przy mniejszych kalorycznosciach zużycie będzie większe. Swoją drogą ciekawe skąd wzięli brunatny 23mj? :D
MIQ Opublikowano 22 Lutego 2015 #6 Opublikowano 22 Lutego 2015 Jak już tak się czepiamy, to wg danych o spalaniu godzinowym i sprawności albo kocioł ma 16,2kW albo pali 2,6kg/h...
filip170 Opublikowano 25 Lutego 2015 #7 Opublikowano 25 Lutego 2015 witam.to zalezy od wszystkiego.ile i co ogrzewasz.niedawno zakupilemkociol z podajnikiem.przy -5 na co i cwu zuzywal 22kg.ale nie umialem go dobrze ustawic.teraz jak jest za cieplo to wylanczam na dom i grzeje sama wode do cwu i wychodzi jakies 12kg na dobe :)(w ciagu dnia okolo5-6 godz grzeje na cwu).ale wiem z jak ktos na forum by mi doradzil z ustawieniamy to bym jeszcze zszedl z spalaniem.ale niestety.nikt nie pomogl........
Gratia Opublikowano 25 Lutego 2015 #8 Opublikowano 25 Lutego 2015 Oczywiście że kocioł może działać 8 dni na jedyn zasypie - ale pod waruniem że jest wysokiej kaloryczności opał, i grzejemy tylko CWU w lato. W przypadku sezonu grzewczego na jednym zasypie można liczyć ok 3 doby. pozdrawiam
filip170 Opublikowano 25 Lutego 2015 #9 Opublikowano 25 Lutego 2015 do kosza wchodzi mi okolo 150kg przy temp okolo-5 jak pisalem spala 22 na dobe,wiec tydzien trzyma.jak zminie ystawienia i naucze sie lepiej uzytkowac kociol mysle z zejde ze spalaniem.wiadomo ze przy wiekszych mrozach spali wiece,ale napewno nie 2razy wiecej.
Wilchelm Opublikowano 25 Lutego 2015 #10 Opublikowano 25 Lutego 2015 Oczywiście że kocioł może działać 8 dni na jedyn zasypie - ale pod waruniem że jest wysokiej kaloryczności opał, i grzejemy tylko CWU w lato. W przypadku sezonu grzewczego na jednym zasypie można liczyć ok 3 doby. pozdrawiam Określenie jeden zasyp to pojęcie zbyt ogólnie. Bzdury piszesz, że zasyp starcza na 8 dni w sezonie letnim. Chyba, że masz zasobnik o pojemności wiaderka.
TIMON120777 Opublikowano 26 Lutego 2015 #11 Opublikowano 26 Lutego 2015 w sezonie letnim jeden zasyp wystarcza na dużo dłużej niż 8 dni łatwo to policzyć przyjmując nawet 4kg/dobę dla samego CWU ile to wyjdzie. a spali mniej niż 4kg chyba że idą bardzo duże ilości ciepłej wody. producent zapewne popełnił bład umieszczając w instrukcji 2 sprzeczne informacje- na ile wystarczy opału zależy jednak nie od zapewnień producenta a od potrzeb konkretnego domu oraz od zastosowanego paliwa. nie ma co się zastanawiać tylko trzeba sprawdzić na własnym przykładzie
Landcaster Opublikowano 27 Lutego 2015 #12 Opublikowano 27 Lutego 2015 W linku poniżej znajdziesz info ile spala moj LING DUO NG 15 https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/1377-ling-duo-25-steronik-economic-ustawienia/?p=208948
Gratia Opublikowano 27 Lutego 2015 #13 Opublikowano 27 Lutego 2015 Określenie jeden zasyp to pojęcie zbyt ogólnie. Bzdury piszesz, że zasyp starcza na 8 dni w sezonie letnim. Chyba, że masz zasobnik o pojemności wiaderka. Kolego chyba nie możemy się dogadać :) W lato zasobnik może starczyć nawet na dwie doby - jeśli masz nagrzewnice, bojler, podłogówkę i CO. Ale jeśli grzejemy tylko CWU to zasobnik starczy na ok. 2tyg.
Wilchelm Opublikowano 27 Lutego 2015 #14 Opublikowano 27 Lutego 2015 Oczywiście że kocioł może działać 8 dni na jedyn zasypie - ale pod waruniem że jest wysokiej kaloryczności opał, i grzejemy tylko CWU w lato. Kolego chyba nie możemy się dogadać :) W lato zasobnik może starczyć nawet na dwie doby - jeśli masz nagrzewnice, bojler, podłogówkę i CO. Ale jeśli grzejemy tylko CWU to zasobnik starczy na ok. 2tyg. Nie możemy się dogadać, bo piszesz za każdym razem co innego. Napisałeś wyraźnie o grzaniu CWU w lecie ( w pierwszym poście) Ale nie ważne. Bez odbioru w tym temacie ;)
filip170 Opublikowano 27 Lutego 2015 #15 Opublikowano 27 Lutego 2015 kolego sklark.pobaw sie w sutawienia i poczytaj jak inni maja ustawiony taki piec,ja niestety nie mam takiej mozliwosci,bo nikt tej firmy kotla niema na forum. :) nie jest to zadna firma krzak,lecz regionalna.poki co jestem bardzo zadowolony,mimo ze sam go ustawialem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.