Blackbird Opublikowano 15 Lutego 2015 #1 Opublikowano 15 Lutego 2015 Przedstawiam bardzo prosty i skuteczny sposób na ograniczenie "siły nadmuchu" jeżeli mimo ustawienia najmniejszych obrotów czy biegu w sterowniku dmuchawa dmucha za mocno. Dystans między kotłem, a dmuchawą zrobiony ze styropianu. Szczeliną ustalamy ile nadmiaru chcemy upuścić, a dla bardziej precyzyjnego dostrojenia do szczeliny można dorobić element przesuwny, który zasłania ową szczelinę. :)
mietek440 Opublikowano 15 Lutego 2015 #2 Opublikowano 15 Lutego 2015 A nie wygodniej przysłonę na wlocie powietrza do dmuchawy ?
majschi Opublikowano 15 Lutego 2015 #3 Opublikowano 15 Lutego 2015 Na pewno bezpieczniej, osobiście bał bym się przykładać styropian do kotła
mietek440 Opublikowano 15 Lutego 2015 #4 Opublikowano 15 Lutego 2015 Taką Blackbird http://static.sobik-kotly.com.pl/assets/sobik-kotly.com.pl/items/wpa-06-klapka-i-przyslona-domyslny.jpg?1422809646 Ja zrobiłem z denka wiaderka plastikowego .
TIMON120777 Opublikowano 16 Lutego 2015 #5 Opublikowano 16 Lutego 2015 Przedstawiam bardzo prosty i skuteczny sposób na ograniczenie "siły nadmuchu" jeżeli mimo ustawienia najmniejszych obrotów czy biegu w sterowniku dmuchawa dmucha za mocno. Dystans między kotłem, a dmuchawą zrobiony ze styropianu. Szczeliną ustalamy ile nadmiaru chcemy upuścić, a dla bardziej precyzyjnego dostrojenia do szczeliny można dorobić element przesuwny, który zasłania ową szczelinę. :) a pomyślałeś o tym co się stanie jak ciąg będzie za duży i będzie tą dziurą zasysał powietrze z kotłowni zarówno w fazie pracy jak i podtrzymania?
Blackbird Opublikowano 17 Lutego 2015 Autor #6 Opublikowano 17 Lutego 2015 Powoli i na temat: 1. Przysłona na wlot to chyba pierwszy sposób jaki można zastosować. Oczywiście miałem ją. 2. Jeżeli ktoś miał problem tego typu (opisany powyżej) to wie co powoduje przysłanianianie wlotu do dmuchawy. 3. Z tym bezpieczeństwem i steropianem. Jeżeli miałoby się coś stać to dlaczego się nie stało do tej pory? Zawsze można użyć dystans wycięty z stali, platyny, tytanu ..... czyli z tego co będzie odpowiednie dla danej sytuacji każdego użytkownika. Temat ma służyć dla potomnych, którym żadne działania nie przynoszą zamierzonego efekt czyli redukcji obrotów dla własnych potrzeb. ps. hałas (gwizd) dmuchawy , a co za tym idzie, obroty dmuchawy w wersji "z przysłoną wlotu" a wersją ze szczeliną są .............. bez porównania :) - to tak przy okazji.
gondoljerzy Opublikowano 18 Lutego 2015 #7 Opublikowano 18 Lutego 2015 Styropian mięknie w temperaturach powyżej 70-80 stopni, a przy niewiele większych potrafi się stopić. Sam możesz własnym zdrowiem i majątkiem ryzykować, ale szkoda Twojej rodziny. Że jeszcze się nic nie stało i co się może stać? Styropian się topi, wiatr robi ciąg i gotujący sie kocioł testuje zabezpieczenia instalacji. Człowieku, masz dobrego anioła stróża.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.