nieudacznik13 Opublikowano 7 Lutego 2015 #1 Opublikowano 7 Lutego 2015 Witam. Mam pytanie czy jest możliwość spalania opału metoda górną w dolniaku. Kocioł jest stary ma może 10 lat ostatnio została zamontowana dmuchawa ale nie zdała egzaminu. Gdzieś wyczytałem w internecie chyba na czyste ogrzewanie. Podobno można dużo zaoszczędzić.
MariuszP Opublikowano 7 Lutego 2015 #2 Opublikowano 7 Lutego 2015 Witam, efekt bedzie taki jakby w górniaku palic od dołu czyli syf w piecu i zadymiona okolica.
nieudacznik13 Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor #3 Opublikowano 7 Lutego 2015 Czyli nie można. Ok dzięki za odpowiedź.
Harryman Opublikowano 7 Lutego 2015 #4 Opublikowano 7 Lutego 2015 Najpierw proponowałbym się upewnić, czy na pewno masz do czynienia z kotłem dolnego spalania.
nieudacznik13 Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor #5 Opublikowano 8 Lutego 2015 Z tego co mi użytkownik tego kotła mówi to jest dolnego spalania. Widziałem ten kocioł w trakcie palenia. Palenie było od dołu. A jak rozpoznać czy to kocioł górnego lub dolnego spalania?
meping Opublikowano 8 Lutego 2015 #7 Opublikowano 8 Lutego 2015 Zwanzig, jak nie masz nic mądrego do powiedzenie oprócz przysrania kolejnej osobie, to może lepiej nie tykaj klawiatury. Nieudacznik13 (swoją drogą nick dość ciekawy) - zobacz którędy ulatują spaliny z komory zasypowej: dołem (szczelina na dole komory), czy górą. Widać to na pierwszy rzut oka po otwarciu kotła (najlepiej wygaszonego coby kotłowni nie zaczadzić.
zwanzig Opublikowano 8 Lutego 2015 #8 Opublikowano 8 Lutego 2015 Swoją drogą pytający ma perfect dobrany nick ;). Meping mądralo, a jak ma taki wynalazek jak Ty, czyli Mario Kempesa z wielką szczeliną, to jak te spaliny ulatąją? Nie musisz robić każdemu l.... Nic tak dobrze nie wpływa na człowieka, szczególnie trzynastego nieudacznika, jak trochę własnej inwencji i inicjatywy (możesz mi kliknąć kolejnego minusa, śmiało). P.S. Tam u góry, w prawym rogu jest takie puste pole z magicznym zdaniem, które brzmi: Zanim zapytasz poszukaj....
Harryman Opublikowano 8 Lutego 2015 #9 Opublikowano 8 Lutego 2015 Ukróćmy te męki: http://czysteogrzewanie.pl/warsztat/rodzaje-kotlow-weglowych/
zwanzig Opublikowano 8 Lutego 2015 #10 Opublikowano 8 Lutego 2015 No i da się w trzy sekundy? Pan Harryman otrzymuje plusa.
ksgw11 Opublikowano 8 Lutego 2015 #11 Opublikowano 8 Lutego 2015 Ale znowuż podsuwa gotowca, uniemożliwiając rozwój wewnętrzny i dobijając gen Indiany Jonesa u zainteresowanych. Jak się nie obrócisz zadek z tyłu.
nieudacznik13 Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor #12 Opublikowano 8 Lutego 2015 Użyć wyszukiwarki, albo google.Szukałem przez Google. Niestety nic nie znalazłem konkretnego. Kocioł nie jest mój. Ja nań taki jak widzisz w profilu. Co do sprawdzania użytkownik jest na 130% przekonany że to dolniak. Ps. Sorry za błędy wyżej ale piszę z telefonu. Byłem tylko ciekawy czy jest taka możliwość u czy ktoś to testował. Lepiej spytać się mdrzejszych niż mądrego Udawać. Proszę Admina o dołączenie postu wyżej. Z góry dziękuję i przepraszam za zamieszanie.
Juzef Opublikowano 8 Lutego 2015 #13 Opublikowano 8 Lutego 2015 Co do sprawdzania użytkownik jest na 130% przekonany że to dolniak. Bo przecież na dole w nim rozpala :D Nie wiem jaką tu zasadę jeszcze prostszą można wymyśleć na rozpoznanie rodzaju kotła. Tutaj są schematy praktycznie wszystkich odmian kotłów, na jakie się można natknąć. Najprostszy test na dolniaka: otwierasz drzwiczki zasypowe, macasz sufit komory zasypowej od krawędzi drzwiczek ku tyłowi kotła w poszukiwaniu szczeliny między blachami (jeśli będzie, to na tyle duża, nie da się przeoczyć, bo można tam rękę zmieścić), doszedłeś do tylniej ściany i otworu brak - jest dolniak, otwór znaleziono - to nie jest dolniak. Przy czym prawdopodobieństwo a priori że to nie jest dolniak wynosi jakieś 90%.
emus Opublikowano 8 Lutego 2015 #14 Opublikowano 8 Lutego 2015 użytkownik jest na 130% przekonany że to dolniak. Są producenci kotłów którzy na 130 % są przekonani, że produkują kotły dolnego spalania. W kotle dolnego spalania nie da się palić od góry.
Gość Opublikowano 8 Lutego 2015 #15 Opublikowano 8 Lutego 2015 W kotle dolnego spalania nie da się palić od góry. Jeśli to będzie np. taki kocioł DS od Przemka ,to można :P (2 schemat)
Mikesz62 Opublikowano 9 Lutego 2015 #16 Opublikowano 9 Lutego 2015 Będzie można jak dobrze uszczelnisz otwór palnika szamotowgo pod wiszącym wymiennikiem.
samuel76 Opublikowano 9 Lutego 2015 #17 Opublikowano 9 Lutego 2015 Proszę bardzo kolejny super kocioł dolnego spalania. Nie dziwię się że zwykły użytkownik nie wie jak wygląda i pracuje DS a co dopiero producent kotłów. http://piecbud.net.pl/produkty1/kotly-c-o/kj Szkoda gadać.
meping Opublikowano 10 Lutego 2015 #18 Opublikowano 10 Lutego 2015 Meping mądralo, a jak ma taki wynalazek jak Ty, czyli Mario Kempesa z wielką szczeliną, to jak te spaliny ulatąją? Jaką szczeliną????? Słuchaj prostaku. Ledwo co wlazłeś na forum a zacząłeś ludzi rozstawiać po kątach. Albo się opanuj, albo wynieś, bo nic konstruktywnego nie wnosisz prócz fermentu :-/ Pochwal się w profilu w czym palisz i co ogrzewasz, bo jak na razie jedyne co widać, to że jesteś frustratem o ograniczonej wiedzy, szukającym tu afirmacji i podbudowującym swoje ego poniżając innych.
fanbiomasy Opublikowano 11 Lutego 2015 #19 Opublikowano 11 Lutego 2015 Popieram kolegę meping ,zwanzig to prostak olewać go.
zwanzig Opublikowano 11 Lutego 2015 #20 Opublikowano 11 Lutego 2015 Jaką szczeliną????? Tą z której ci wypadał ciągle płaskownik. Już zapomniałeś? Faniebiomasy, nie gniewaj się, że napisałem o zarzynaniu twojego kotła górnego spalania zrębką, ale fakty są takie, że wygląda jakby miał 20 lat, a z faktami się nie dyskutuje i do zrębki kupuje się dolniaka, a nie Jowisza. Już rozumiem dlaczego zrezygnowałeś z zamieszczenia obiecanych filmów. Też nie pokazałbym takiej destylarni. Co do prostaka, to widzę ze mnie przejrzałeś. A chciałem być tak elokwentnym ;).
fanbiomasy Opublikowano 11 Lutego 2015 #21 Opublikowano 11 Lutego 2015 Użytkowałem 7 lat kocioł dolnospalający SDS kostrzewy to był prawdziwy destylator smoły i kopciuch ,
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.