Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

100

Pale od kilku miesięcy i mam ogromny problem z piecem, Pali bardzo dużo, węgiel się nie dopala, dziennie cała szuflada popiolu

Dom 160 metrów z lat 70 tych ocieplony 10 cm steropian, nowe okna,

Próbowałem różnych konfiguracji z pompą i ustawieniami

Pompa na skalach od 1-3

Ustawienia pieca

10/40 wentylator na 15%

10/90 wentylaror na 15%

5/45 wentylator na 10%

15/100 wentylator na 15

W pidzie piec wygasł....

https://vid.me/VG46

Opublikowano

Niestety, tak podejrzewałem. CO robic by jakoś utrzymać się przy normalnych w miarę kosztach

Opublikowano

Napisz w jakim piecu palisz .   Czym palisz tylko podaj jakieś parametry opału.  A tak na wyczucie po obejrzeniu filmu12s  to zmniejsz lub przysłoń min. nadmuch. A co do wyboru pieca to masz podobne parametry domu jak u mnie ale ja w SAS EKO 2,0 zamontowanym w 2004 to bez problemu palił jak spalałem dobrej jakości opał (najlepszy był w moim miał 25 przywieziony osobiście z Juliana)  ale obecnie przyzwoity jest trudno kupić nie wspominam o dobrym. Polecam kupić lepszy opał na próbę (tak50-100kg) i wypróbować Pytaj o kaloryczność powyżęj 25, siarki max do 0,8%, popioł max 8-10%, SPIEKALNOŚĆ  jak najmniejsza - taki do 5 to b.dobry, do10 przyzwoity, powyżej 15 to już problemy, a jak ponad 20 to trudności w paleniu- to taka wyższa technika jazdy.  Jak masz dobry ciąg to może zmniejszyć ciąg kominowy np. zawirowywacze, lub przesłona w czopuchu, lub regulator ciągu kominowego. Ale może inni doradzą lepiej.

Opublikowano

luar

kocioł na 3 takie domy- pogadaj z sąsiadami zrób małą ciepłownie i zarabiaj na tym

a poważnie

wklej zdjęcia popiołu, tego co na palniku i napisz jakim węglem go karmiszi  który to konkretnie model jest bo SAS-ów jest kilka i bez tych danych można zgadywać do woli jak CI pomóc z marnym skutkiem

i najważniejsze- napisz co oznacza dla Ciebie "bardzo dużo"(najlepiej w kg/dobę)

edyta:

nie doczytałem że pali 35kg/dobę

Opublikowano

Piszesz, że pali 35 na dobę i są niedopały...

Musisz dążyć do eliminacji niedopałów, co w prostej drodze oznaczałoby zwiększenie przerwy między podaniami kolejnej porcji węgla, niestety, dmuchawę masz jakąś supermocną - płomień jak w kuźni. Przy takim nadmuchu zwiększenie przerwy prawdopodobnie skutkować będzie wypaleniem krateru na palniku.

Musisz opanować dmuchawę - albo poszukać w sterowniku jakiegoś "kagańca" i ograniczyć jej zakres pracy, albo (co może być szybciej i łatwiej) przesłonić wlot do dmuchawy - jeżeli jest przesłona fabryczna, pozostaw np 1,5 cm przelotu, jeżeli nie ma - zaklej taśmą samoprzylepną na początek, pozostawiając tylko niewielki przelot.

Następnie przy zdławionej dmuchawie spróbuj ustawień np. 1:8 (to i tak będzie za duża moc, ale da jakiś punkt wyjścia) i zobacz, co się będzie działo - popatrz np. po nocy, żebyś nie majstrował przy ustawieniach za często.

Pamiętaj, że ewentualna zmiana opału też może dać bardzo różne efekty.

Opublikowano

Piec to SAS 23 KE Eco - tylko na ekogroszek, nie mam żadnych zaworów 3,4 drożnych może w tym twki problem, szybko się wychladza temeratura jesli spada z podtrzymania nawet do 8 stopni, węgiel to KWK Piast - około 25,26 MJ. Dmuchawę mam już na 5 % a dalej nie przepala nawet przy stosunku 1:10. Chyba coś z instalacją nie tak..

Opublikowano

... Dmuchawę mam już na 5 % a dalej nie przepala nawet przy stosunku 1:10....

Dobrze napisałeś,że dmuchasz tylko na 5%,czy 50%?

Jeśli tak to nic dziwnego.że taki efekt,ustaw na początek 30% i obserwuj.(jak nie dopala zwiększaj nadmuch co 5%)

Proporcja 1:10 na tą pogodę właściwa.

Też palę Piastem 25MJ/kg na 1:12 i dmucham na 40%

Opublikowano

dokladnie przy 25 procentach wypala węgiel i wygaszony jest do 3 godzon

Opublikowano

Właśnie wróciłem do domu po 2 zmianie , a tam zasobnik po 8 godzinach pusty = wrzuciłem 25 kg

nastawy miałem 15 na 50 , dmuchawa na 17%. Węgiel kompletnie nie przepalony w popielniku a na ruszcie kopiec wzorcowy...

Zwiększam przerwę na 120 i dmuchawę na 15%. zobacze co dalej

Opublikowano

przy takich nastawach nigdy go nie spalisz

zrób tak:

podawanie 5sek

przerwa 45 sek

nadmuch 40%

jak będzie niedopał wydłużaj przerwę

jeśli mimo niedopału nie osiągnie zadanej podnieś nadmuch o kilka % 

Ty mu ustawiłeś prawie moc maksymalną a dmuchasz jak w świeczkę na torcie- tak się nie da zwyczajnie

Opublikowano

Dzieki, ustawie i zobacze jak przyjdę po 2 zmianie jakie będą efekty.

Pozdrawiam

Opublikowano

Ok jest troszkę lepiej ale nadal spalanie w okolicach 30 kg.

Zwiększyłem dmuchawę do 42% i zwiekszyłem podawanie do 8 sekund.

Czy to normalne że spada mi temepratura zadana o około 6-8 stopni i piec aby wrócić do zadanej czyli 60 pracuje około 30 min a w podtrzymaniu stoi maks 15

W którym kierunku iść?

Opublikowano

nie wiem czemu wszyscy oczekują od kotła dogrzania w 5 minut do zadanej i 2 godzinnego odpoczynku?

to są kotły stałopalne a nie stale kiszące opał :(

w nich ma się odbywac praca czyli grzanie a podtrzymanie jedynie gdy jest chwilowy nadmiar mocy

to dobrze że pracuje dłużej niż stoi - najlepiej aby wcale nie stał tylko pracował cały czas, wtedy nie ma strat.

spadki temperatury wynikają z potrzeb domu i ze sposobu pracy.

jak stoi kocioł to na palniku spada temperatura, potem zanim się rozbuja to woda w układzie zdąży się wychłodzić, można to porównać do przygasania ogniska. zanim dorzucisz nową porcję drewna i się ona ponownie rozpali to chwilę jest jednak trwa.

jeśli kocioł będzie pracował 40 minut a stał 5 to po pierwsze nie spadnie tak nisko temperatura złoża i nie spadnie tak nisko temperatura układu. nie będzie więc takich wahań temperatury i stabilna praca.

w jakim kierunku masz iść?

ja bym zmniejszył podawanie i moc nadmuchu aby dłużej pracował a krócej stał

Ty musisz jednak zdecydować czego chcesz od kotła. ja moge tylko sugerować kierunki zmian

Opublikowano

nie wiem czemu wszyscy oczekują od kotła dogrzania w 5 minut do zadanej i 2 godzinnego odpoczynku?

to są kotły stałopalne a nie stale kiszące opał :(

w nich ma się odbywac praca czyli grzanie a podtrzymanie jedynie gdy jest chwilowy nadmiar mocy

to dobrze że pracuje dłużej niż stoi - najlepiej aby wcale nie stał tylko pracował cały czas, wtedy nie ma strat.

Każdy świeży palacz myśli dokładnie tak samo. Dać ostro w palnik i potem niech pół dnia stoi.

Sam jestem najlepszym przykładem, że wierzyć mi się nie chciało, że jak będzie długo chodził to jest lepiej i ekonomiczniej.

Teraz wiem,  że się myliłem i trzeba dążyć aby pracował stale i minimum odpoczywał.

@luar87 – słuchaj Timona i nie zwiększaj mocy tylko ją zmniejszaj.

Opublikowano

ostatnio testuję nowe softy i na kilku z nich kocioł inaczej pracował. mocniej schodził poniżej zadanej, ciągnął w górę z wyższą mocą i potem w efekcie tego sie odstawiał na kilka minut(czasem nawet do 8-10min) w efekcie takiej pracy układ się wychładzał i było wachlowanie temperaturą. skutek uboczny wyższe spalanie przy zbliżonych temperaturach zewnętrznych o około 1,5-2kg/dobę, spieki z popiołu. po wrzuceniu softu który lepiej ogarnia proces spalania kocioł się nie odstawia poza okresami po grzaniu CWU kiedy to musi się podgrzać powyżej temp CO- potem musi oddać ciepło niestety i robi to w podtrzymaniu. poza tymi 2 okresami w ciągu doby nie ma odstawień a oscylacja jest +/- 1st od zadanej

post-32729-0-75766600-1423222377_thumb.jpg  post-32729-0-42209700-1423222386_thumb.jpg

Opublikowano

Dzięki za pomoc, głównym celem jest to aby węgiel wypalał się w całośći to główna bolączką. Będę informował na bieżąco mam nadzieje o sukcesach
w spalaniu

Pozdrawiam

Opublikowano

jeśli węgiel się nie spala wydłużaj przerwę podawania

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.