Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Drugi dzień testuje kocioł trubo miniterm termeta. Czytałem w instrukcji że maksymalna sprawność kotła jest uzyskiwana przy znamionowej mocy. 

Obserwowałem kocioł i jak startuje po przerwie to podnosząc temperaturę wody w instalacji mocno grzeje co wyczuwalne jest na górze kotła komorze spalania. Po osiągnięciu temperatury zadanej na kotle kocioł zmniejsza moc co jest wyczuwalne właśnie na komorze spalania i pracuje jakiś czas. 

1. Przy jakiej temperaturze wody na kotle, kocioł pracuje z mocą znamionową przy której sprawność jest najwyższa?

2 Czy lepiej jest zadać wysoką temperaturę na kotle żeby chodził on krótko ale na wysokich temperaturach przez czas realizacji histerezy czy może niższa temperatura żeby najpierw uderzeniowo podgrzewał wodę w instalacji a później po dojściu do tej temp. pracował dłużej z niższą temperaturą?

3. Czy ktoś z was analizował zwiększanie temperatury wody na kotle w funkcji zużycia gazu przy w miarę podobnych temperaturach na zewnątrz i jak wyszły te analizy na korzyść niskiej temperatury i dłuższej pracy kotła czy wyższej temperatury ale krótkiej pracy?

Jak testowaliście swoje kotły dajcie znać jak to wyszło zresztą i tak swój przetestuje ale chciałbym wiedzieć czy ktoś już tą amerykę odkrywał

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

zdecydowanie wysoko z temp ale krótkie cykle pod warunkiem że w instalacji jest mało wody ,jesli to stara instalacja to tylko niska minimalna temp wymagana i cały czas

Opublikowano (edytowane)

Dziękuje za informacje.

Instalacja jest malutka i nowa i wody jest mało. Tak właśnie myślałem żeby zwiększyć temp. na piecu nawet do 75 stopni i wówczas zanim kocioł osiągnie tą temperaturę na piecu to już będzie się wyłączał bo zrealizuje histereze. Ale sprawdzę to doświadczalnie jutro bo dane z niższej temperatury już mam a przetestuje jeszcze wysoką temperaturę przy krótkiej pracy kotła.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby kopiowania ostatniego postu
Opublikowano

tylko taka praca cykliczna ma wady, uczucie chłodu w domu co spowoduje że bedziesz wolał te 0,5 m3 gazu odżałowac i miec komfort, czyli nizsza temp na kotle ale w miare stała

Opublikowano (edytowane)

Ale mogę wtedy zmniejszyć histerezę i wtedy będzie krótszy czas włączania i wyłączania jednak kocioł zanim osiągnie temperaturę zadaną na kotle już się wyłączy.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby kopiowania ostatniego postu
Opublikowano

nie osiągniesz cudów na takim kotle jakbyś  miał kondensata to mozna mówic o rożnych rzeczach ,przy takiej popierdółce o sprawności do 70% to cobys nie robił to 25-35% idzie w komin  i tyle a od ciebie zalezy czy pojdzie 25% w komin kosztem dyskomfortu czy tez to pominiesz cene i puscisz więcej żeby mieć komfort ,taka jest brutalna prawda o zwykłych kotłach na gaz więc grzej tak zeby było wygodnie dla ciebie