akm97 Opublikowano 31 Stycznia 2015 #1 Opublikowano 31 Stycznia 2015 Witam. Jestem w trakcie instalacji podłogówki i CWU. Hydraulik zaproponował podłączenie do kotła kondensacyjnego na złączkach ze stali nierdzewnej zamiast na miedzi. Nie znałem dotąd takiego rozwiązania. Co o tym sądzicie, pod względem: - kosztów, - strat ciepła, ale przede wszystkim: - trwałości połączeń,
automatyk Opublikowano 31 Stycznia 2015 #2 Opublikowano 31 Stycznia 2015 no jeśli cena odpowiada to dobry system
KubaSko Opublikowano 31 Stycznia 2015 #3 Opublikowano 31 Stycznia 2015 Nierdzewka to bardziej do instalacji c.w.u. Jak już chcesz w stali to stal węglowa.System na pewno lepszy, prostszy w wykonaniu. Nie ma ryzyka zbyt dużej ilości pasty, przegrzania rury, źle wykonanego połączenia lutowanego. Materiał też trwalszy niż miedź. Cena większa. Tu możesz poczytać http://www.sanha.com.pl/produkty/materialy/stal-szlachetna.html?L=5 a tu cennik http://www.sanha.com.pl/fileadmin/blaetterpdfs/PL/Preisliste_2014_PL/index.html#55/z
akm97 Opublikowano 31 Stycznia 2015 Autor #4 Opublikowano 31 Stycznia 2015 Dziękuję za informacje. Mam wycenę za całość instalacji, więc cena się nie zmienia. Myślałem, że propozycja tych złączek padła, bo są tańsze i gorsze od miedzi. Może chodziło o stal węglową, a nie o nierdzewną. Czy węglowa również jest OK, czy tylko nierdzewna? Rozumiem też, że do podłączenia rur podłogówki do kotła się nie nadaje?
majschi Opublikowano 31 Stycznia 2015 #5 Opublikowano 31 Stycznia 2015 witam Stal węglowa może być stosowana do instalacji CO czyli do połączenia kotła z rozdzielaczem podłogówki również. Stal nierdzewna może być stosowana zarówno do wody użytkowej jak i CO
DoradcaKAN Opublikowano 6 Lutego 2015 #6 Opublikowano 6 Lutego 2015 Może być zastosowana stal węglowa zewnętrznie ocynkowana, łączona w bardzo szybkiej, wygodnej i bezpiecznej technologii "Press" (zagniatanie kształtki na rurze). W tym przypadku spełnione muszą być przede wszystkim dwa ważne warunki: instalacja wykonana z tych rur musi być zamknięta (ciśnieniowa) bez dostępu powietrza do wody instalacyjnej, rury muszą być też zabezpieczone przed długotrwałym oddziaływaniem wilgoci na zewnętrzne ścianki rury - przejścia rur przez pomieszczenia o podwyższonej wilgoci, zabezpieczenie przed "poceniem" się rur itp. Ceny możesz porównać sobie sam: Stal węglowa (System KAN-therm Steel): http://pl.kan-therm.com/kan/upload/cennik-steel.pdf Stel nierdzewna (System KAN-therm Inox): http://pl.kan-therm.com/kan/upload/cennik-inox.pdf Pozdrawiam.
DoradcaKAN Opublikowano 6 Lutego 2015 #7 Opublikowano 6 Lutego 2015 Narzędzia do montażu obu systemów można wypożyczyć w dobrych hurtowniach.
sambor Opublikowano 6 Lutego 2015 #8 Opublikowano 6 Lutego 2015 Może być zastosowana stal węglowa zewnętrznie ocynkowana, łączona w bardzo szybkiej, wygodnej i bezpiecznej technologii "Press" (zagniatanie kształtki na rurze). W tym przypadku spełnione muszą być przede wszystkim dwa ważne warunki: instalacja wykonana z tych rur musi być zamknięta (ciśnieniowa) bez dostępu powietrza do wody instalacyjnej, rury muszą być też zabezpieczone przed długotrwałym oddziaływaniem wilgoci na zewnętrzne ścianki rury - przejścia rur przez pomieszczenia o podwyższonej wilgoci, zabezpieczenie przed "poceniem" się rur itp. Ceny możesz porównać sobie sam: Porównałem ceny wykonania mojej kotłowni zw miedzi lutowanej z technologią zgniataną z rury zewnętrznie ocynkowanej i wyszło że miedź jest prawie 3x tańsza Nie mówiąc już o tych zastrzeżeniach - instalacja zamknięta i bez skraplania wilgoci na rurach. Jednym słowem system do bani - drogi, wymagany specjalistyczny sprzęt montażowy, trudny w poprawie lub przeróbce. PS Oczywiście porównałem ceny katalogowe a nie po rabatach, gdyż te są indywidualne.
DoradcaKAN Opublikowano 8 Lutego 2015 #9 Opublikowano 8 Lutego 2015 Wliczając do porównania koszty robocizny (wykwalifikowany monter do lutowania - nie każdy "zjadacz chleba" sobie z tym poradzi), czas montażu jednego i drugiego systemu, ceny rynkowe po rabacie, zaciskana stal węglowa wychodzi bardzo konkurencyjnie do miedzi lutowanej a nawet tradycyjnej stali spawanej - dane z analizy wykonanej klika lat do tyłu na przykładzie wymiany instalacji c.o. w budynku wielorodzinnym na jednym z warszawskich osiedli, nazwy już nie pamiętam. Brak pracy z otwartym ogniem to był dodatkowy plus gdyż wymiana prowadzona była na żywym organizmie tzn. w lokalach które były cały czas użytkowane przez mieszkańców. Bardzo prosty i nieskomplikowany montaż umożliwia składanie instalacji nawet przez osoby niewykwalifikowane, wystarczy krótki instruktaż lub zapoznanie się z zasadami montażu podanymi w poradnikach technicznych - narzędzi nie musisz kupować możesz je wypożyczyć. System przed zaprasowaniem możesz dokładnie spasować/złożyć bez problemów "na sucho", jak jest OK wykonujesz zaprasowanie poszczególnych kształtek - w miedzi tego nie zrobisz. Czas wykonania instalacji jest zdecydowanie krótszy na korzyść stali zaprasowywanej, a w przypadku większych inwestycji (instalacji) jest nieporównywalnie krótszy... a czas to pieniądz. Pozdro ;)
majschi Opublikowano 8 Lutego 2015 #10 Opublikowano 8 Lutego 2015 Wybacz kolego ale osobą niewykwalifikowanym to można dać klocki do składania a nie instalacje. Jedyny plus systemu pres to, tak jak napisałeś, nie wymaga używania otwartego ognia, dlatego używam go do instalacji gazowych gdzie lutowanie na twardo w mieszkaniach jest bardzo utrudnione
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.