BOPICH Opublikowano 30 Stycznia 2015 #1 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Witam Potrzebuje pomocy w doborze pieca do warunków panujących http://cieplowlasciwie.pl/wynik/kj4 ogniwo 13kw dogorywa w piwnicy a ja utonałem w gąszczu ofert Założenie mam takie Piec Dolnego spalania Wymienić XXX Litrów i wymiennik płytowy Proszę o sugestie dotyczące mocy i pojemnośći urządzeń instalacja grawitacyjna zamknięta zbiornik cwu 220L Liczę na waszą pomoc Wysyłane z mojego GT-I9195 za witam Tapatalk 2
BOPICH Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor #2 Opublikowano 1 Lutego 2015 Czy ktoś zechce mi pomóc.??? Wysyłane z mojego GT-I9195 za pomocą Tapatalk 2
Gość Opublikowano 2 Lutego 2015 #4 Opublikowano 2 Lutego 2015 Twój wynik ze str. ciepło właściwe wynosi dla kotła zasypowego 7-8kW Kocioł Ds powinien być dość precyzyjnie dobrany więc może zainteresuje Cię najmniejszy 8-10kW(drewno,węgiel) taki: http://www.mpm-kotly.pl/kociol-mpm-dolne-spalanie-ds.html
Przemson Opublikowano 2 Lutego 2015 #5 Opublikowano 2 Lutego 2015 Cześć BOPICH, ja tylko pragnę zwrócić Twoją uwagę na sprawność instalacji grzewczej - 40%. Zastanawiam się czy jest to kwestia właśnie dogorywającego jak piszesz Ogniwa, czy może sposobu palenia?
BOPICH Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor #6 Opublikowano 2 Lutego 2015 Tak wiem ze źle parę 40stopni to zabójstwo dla kotła ale taki piec zastałem w tym domu wiec przerobiłem centralne (w tej chwili grawitacyjne grzejniki zasilane od piwnicy) a kocioł został stary jest to model z 1996 roku i właśnie zaczął przeciekać Wysyłane z mojego GT-I9195 za pomocą Tapatalk 2
BOPICH Opublikowano 3 Lutego 2015 Autor #7 Opublikowano 3 Lutego 2015 A z podajnikiem na groszek nie lubię chodzić do piwnicy.... Wysyłane z mojego GT-I9195 za pomocą Tapatalk 2
Gość Opublikowano 4 Lutego 2015 #8 Opublikowano 4 Lutego 2015 A z podajnikiem na groszek nie lubię chodzić do piwnicy.... Najmniejszy na rynku,robiony na zamówienie to Skam-P 7kw(7-10kW) z dopasowanym do tej mocy palnikiem wielopaliwowym(groszek,miał) Skontaktuj się z kol.@Pieklorz (producent),porozmawiasz o konkretach i będziesz wiedział wszystko.
BOPICH Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor #9 Opublikowano 4 Lutego 2015 A nie lepiej sas multi 17 z lekkim zapasem mocy bo 94 m2 to dom a ogrzewam, "lekko" 2 pomieszczenia gospodarcze w piwnicy 30m2 w których jest po 5 żeberek żeliwnych rury mam stalowe 1" i 3/4 Wysyłane z mojego GT-I9195 za pomocą Tapatalk 2
Gość Opublikowano 4 Lutego 2015 #10 Opublikowano 4 Lutego 2015 17kW to gruba przesada. Porozmawiaj z Pieklorzem i jeśli będziesz chciał koniecznie większy to od niego 12kW(12-15kW). To górna półka jeśli chodzi o konstrukcję i jakość(sprawność 90%) ale zrobisz jak zechcesz. To wszystko z mojej strony dotyczące porad,sugestii w tym temacie. Jak kupisz za duży kocioł z zle dobranym palnikiem,będziesz zakładał kolejne tematy,prosząc o porady dlaczego kocioł żre tyle paliwa lub nie mogę właściwie ustawić sterownika,niedopały,spieki sadza itp.
BOPICH Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor #11 Opublikowano 7 Lutego 2015 Z uwagi na brak funduszy inwestycyjnych, :( zdecydowałem kupić kocioł mpm ds +zbiornik 500l jako bufor mam pytanie jak to spiąć razem mam zbiornik c.w.u 220L czy da się tym sterować nie chodząc do piwnicy Wysyłane z mojego GT-I9195 za pomocą Tapatalk 2
meping Opublikowano 7 Lutego 2015 #12 Opublikowano 7 Lutego 2015 Bez chodzenia do piwnicy będzie problem z dokładaniem opału :P
BOPICH Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor #13 Opublikowano 8 Lutego 2015 Popiół też się sam nie wyniesie....... To wiem Chodzi mi o to by bufor przejął nadmiar mocy i bym miał na w domu stałą temperaturę i rzadziej rozpalał w piecu (teraz 1-2razy dziennie) Wysyłane z mojego GT-I9195 za pomocą Tapatalk 2
meping Opublikowano 8 Lutego 2015 #14 Opublikowano 8 Lutego 2015 A to do tego są proste układy hydraulicznie nie wymagające interwencji użytkownika, co najwyżej termometr 3-4 kanałowy wyciągnięty na górę aby wiedzieć, kiedy się ciepełko w buforze kończy... ;)
BOPICH Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor #15 Opublikowano 9 Lutego 2015 A jak to połączyć??? Może tak martwi mnie tylko ze piec będzie wychładzał cały układ
BOPICH Opublikowano 11 Lutego 2015 Autor #18 Opublikowano 11 Lutego 2015 Hej.! Ja naprawdę potrzebuje pomocy
pigeon8 Opublikowano 11 Lutego 2015 #19 Opublikowano 11 Lutego 2015 Jeżeli o mnie chodzi to ja bym bufor podpial inaczej. Grzanie kaloryferów bezpośrednio z pieca a bufor by się zalanczal na ogrzanie dopiero jak dom sie nagrzeje tzn termostat pokojowy wyłączy grzanie domu. Woda z buforu by dopiero ogrzewala dom jak w piecu wygaśnie. Moim zdaniem jeden termostat to za mało zwłaszcza jak jest piętro. Jak układ pozwala to lepiej zrobić na 3 lub 4. Układ troche bardziej rozbudowany ale moim zdaniem lepiej będzie funkcjonował
BOPICH Opublikowano 11 Lutego 2015 Autor #20 Opublikowano 11 Lutego 2015 Dom jednopiętrowy a możesz to narysować??
pigeon8 Opublikowano 11 Lutego 2015 #21 Opublikowano 11 Lutego 2015 Tylko jak by ktoś ci dopowiedzial co do tych zaworów 4droznych bo chyba powinien być jeszcze przed piecem a grzejnikami. Nie wrysowywalem zwyklych zaworów bo by zaciemnily rysunek. I czy pompy obiegowe są w dobrych miejscach.
sambor Opublikowano 11 Lutego 2015 #24 Opublikowano 11 Lutego 2015 Twoje zadziała, tylko kocioł zajedziesz w 2-3 sezony - tam potrzeba ochrony powrotu kotła na zaw 3-D termostatycznym + odpowiednie sterowanie pompami.
pigeon8 Opublikowano 11 Lutego 2015 #25 Opublikowano 11 Lutego 2015 to jest tylko wstępne połączenie. Chodzi mi o to by bufor traktować jako dodatkowy piec który przejmuje zadania grzania jak w piecu sie wypali ja mam zrobiony podobny układ tylko zamiast bufora jest piec gazowy i działa. Układ działa tak jak w piecu sie pali i pomieszczenia trzeba grzać to bufor nie jest grzany w momencie jak pomieszczenia sie nagrzeją to bufor jest grzany a pomieszczenia raz na 5 minut grzewane przez 30 sekund w momencie jak w piecu sie wypali to bufor przejmuje zadania pieca i on wtedy grzeje lub dogrzewa pomieszczenia Grzanie ciepłej wody odbywa sie równolegle w zależności od zapotebowania zapomniałem narysować połączenie od buforu do zbiornika z ciepłą wodą
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.