Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Piec MCR 24T

- na dole rozdzielacz na podlogówkę z osobną pompą -działa ok.

- na górze rozdzielacz na grzejniki i z tego rozdzielacza jedna pętla na grzejnik drabinkowy (2m) i  jedna pętla na podłogówkę do łazienki z zaworem RTL na powrocie - w łazience zimno w stosunku do pozostałych pomieszczeń

Wyobrazałem sobie że jak w łazience dam grzejnik drabinkowy + pętle podłogówki jakieś 40mb to bedzie gorąco w stosunku do pozostałych pomieszczeń, a tu kicha - RTL otwarty na maksa grzejnik też i jest zimno bo piec nie dostaje informacji z zadnego czujnika że łazienka jeszcze jest nie dogrzana a w pokojach już 21 stopni jest. W sypialni czujnik temp qsense.

Jak przeniosłem czujnik qsense do łazienki to w łazience ok podłoga ciepła grzejnik łazienkowy  też ale pokoje zimne bo okazało się że podłogówka w łazience jest sprawniejsza w stosunku do grzejników w pokojach i znowu kicha - :)

Czujnik żadziej włącza piec i grzejniki pokojowe nie dogrzewają pomieszczeń.

Co robić ?

• Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

musisz przyciac na przepływach grzejniki każdy o jedna cyfre i się sytuacja ustabilizuje

Opublikowano (edytowane)

Czyli rozumiem że qsense pomieszczeniu referencyjnym i tam grzejnik z 3,5 na 2,5 na głowicy ?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby kopiowania ostatniego postu
Opublikowano

nie na głowicy tylko pod głowicą

tam śa cyferki od 1-7 i N lub inne modele i jak jest na 7 to przekreć na 6 i tak kazdy grzejnik

Opublikowano

Instalacja jest wykonana błędnie dlatego działa tak jak działa i działać lepiej nie będzie .Do gazowego kotła wiszącego nie stosuje się zintegrowanych rozdzielaczy podłogówki. Powinny być min 2 obiegi grzewacze, sterowanie pogodowe i dwa zdalne sterowania do obiegów grzewczych.

Opublikowano

Jak przeniosłem czujnik qsense do łazienki to w łazience ok podłoga ciepła grzejnik łazienkowy  też ale pokoje zimne bo okazało się że podłogówka w łazience jest sprawniejsza w stosunku do grzejników w pokojach i znowu kicha - :)

Czujnik żadziej włącza piec i grzejniki pokojowe nie dogrzewają pomieszczeń.

Co robić ?

Kocioł uruchamia się rzadziej ponieważ wygrzana posadzka dłużej trzyma ciepło.

Jaką temperaturę utrzymujesz na kotle ? 

I najważniejsze pytanie dlaczego nie sterujesz kotłem pogodowo ?

Opublikowano (edytowane)

To ja już chyba całkiem nie rozumiem tego sterowania pogodowo :-( - możesz mi wyjaśnić jak to powinno być ? 

Wydawało mi się że mam sterowanie pogodowo z uwzględnieniem temperatury wewnątrz - czujnik temp. zew. podłaczony do pieca, qsense na górze do grzejników. No i działa pogodowo tzn. jak według zaprogramowanej krzywej.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby kopiowania ostatniego postu
Opublikowano

Przy sterowaniu pogodowym pogodowym kocioł pracuje cały czas. Temperaturę zasilania kocioł ustala za pomocą krzywej grzewczej którą ustawia się raz i to wszystko. Dodatkowy czujnik wewnętrzny jest zbędny. 

Opublikowano (edytowane)

Męczysz ten problem już rok, ale nie napisałeś czy przerobiłeś mieszacz na parterze na zaw 3-D?

Nie napisałeś czy dałeś sprzęgło.

Twoje stare tematy:

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/16309-pod%C5%82og%C3%B3wka-grzejniki-piec-gazowy-czy-prawidlowe-sterowanie/

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/16840-kocio%C5%82-gazowy-grzejniki-zasada-dzia%C5%82ania/page-2

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/16470-deditrich-mcr-ii24t-z-termostatem-czy-bez/

Co do zaworu RTL na 40m pętli to może on nie działać prawidłowo z powodu zbyt długiej pętli - niektórzy producenci zalecają mniejsze długości pętli.

Jak brak sprzęgła to sama pompa w kotle nie wytworzy tak dużego ciśnienia aby przepchać wodę przez zbyt dużą pętlę.

Zalecenia do montażu RTL poniżej

post-18578-0-78649700-1421534318_thumb.jpg

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Przy sterowaniu pogodowym pogodowym kocioł pracuje cały czas. Temperaturę zasilania kocioł ustala za pomocą krzywej grzewczej którą ustawia się raz i to wszystko. Dodatkowy czujnik wewnętrzny jest zbędny. 

Nie rozumiem - jak to pie ma chodzić cały czas ?

Miałem tak ustawione, że pompa w piecu działała cały czas i piec mierzył temp. powrotu i albo właczał grzanie albo nie. Wtedy nie było problemu z łazienką u góry - tylko ze w tej wersji w okresach przejściowych przy wybranej krzywej 1 góra była niedogrzana lub przegrzana - więc postanowiłem zainstalować c-mix + Isense na dole do podłogówki i qsense na górę do grzejników i działa ale problem w tej wersji jest z łazienką u góry. 

Opublikowano

Termostatyczny. I wydaje mi sie ze podłoga na dole działa dobrze (ale czy to jest pogodowo ?)

Co daje ten z siłownikiem ?

Wracjąc jeszcze do górnej łazienki to rozumiem że najlepiej by było zamontować rotametry i wyregulować równe przepływy dla wszystkich grzejników i dla tej pętli podłogówki w łazience ?

Słyszałem że można zrobić samemu takie sprzęgło z rurek miedzianych calowych i kolanek - ktoś wie jak to się robi ?

Opublikowano

Przy zaworze 3-D termostatycznym masz regulację tylko ręczną, jak masz zawór z siłownikiem to możesz mieć regulację pogodową.

Co do przepływu przez zawór RTL to niestety tam regulacja przepływu nic nie da, gdyż RTL otwiera i zamyka przepływ, natomiast ważne jest aby nie było wpływu na RTL temperatury z belki rozdzielacza,

Jak masz miejsce to zamontuj ten RTL bezpośrednio na rurze , a nie na rozdzielaczu.

Sprzęgło jest elementem hydraulicznym, powinno być jakoś dobrane do kotła i do instalacji, z rurek Cu28 raczej tego nie zrobisz.

Opublikowano

Co to znaczy regulację pogodową - teraz też mam regulacje pogodową według mojego hydraulika i według fachowca z de ditrich. Ktoś może wyjaśnić ideę tego zaworu 3D z siłownnikem ?

Opublikowano

jak mozesz mieć regulacje pogodową jak nie masz siłownika elktrycznego?

Opublikowano

Co to znaczy regulację pogodową - teraz też mam regulacje pogodową według mojego hydraulika i według fachowca z de ditrich. Ktoś może wyjaśnić idę tego zaworu 3D z siłownikem ?

Najprościej będzie jak zaprosisz swojego hydraulika oraz fachowca z de ditrich i niech razem Ci to poustawiają. 

Niestety zmartwię Cie ale nie uda im się to 

Dokupiłeś sterownik c-mix który steruje dwoma obiegami ale w Twojej instalacji brakuje elementu za pomocą którego może on sterować tj. zaworów 3d z siłownikiem 

Wszystko jest wyraźnie opisane w instrukcji modułu c-mix włącznie z schematami

http://www.dedietrich.pl/Media/Biblioteka-dokumentow/Instrukcje/Regulacja-dla-kotlow-MCR-II-i-MCR3

Opublikowano

nie włazience miałes zmienic tylko wszedzie poza łazienka a włazience na N lub 7

Opublikowano

to nie jest zawór do podłogówki bo powienien byc 20-43st, a nie od CWU to podstawa , o ile masz go dobrze załozonego to tak na 30-35st przy wielkich mrozach 40st max

Opublikowano

No to super nie dość że nie mam zaworu 3D z siłownikiem to jeszcze termostatyczny mam do kitu.

To może przy okazji jaka powinna ustawiona max temp zasilania dla podłogówki i grzejników

- podłogę mam na 55 a grzejniki na 65

Opublikowano

na grzejniki ile potrzeba, na podłoge krytycznie daje sie 45st i koniec, dlatego zawory sa do 43st