adi Opublikowano 2 Stycznia 2009 #1 Opublikowano 2 Stycznia 2009 czesc mam kocioł KMG 1 - 30 kW do ogrzania ok 180 m2 lecz piec nie moze osiagnąc odpowiedniej temp tzn cały czas jesy góra 50 st a nastawiam na 60 ale niewydoli wiecej regulowałem moc kotła nadmuchem powietrza ale nic to niedaje miał starsznie sie żużluje a jest z kwk jaworzno mam zamontowany zawór 4 drożny bez sterowania niewiem co moze być słaba kaloryczność opału w piecu jest sterownik perfekt doradzcie co może byc przyczyną Cytuj
himani Opublikowano 2 Stycznia 2009 #2 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Witam, Przyczyną zbyt niskiej temperatury na kotle, jest zbyt słaba kaloryczność miału.Powstały żużel odcina przepływ powietrza w palenisku ,konsekwencją tego jest zła wydajność kotła.Osprzęt przy kotle nie stwarza w tym przypadku żadnego problemu. Cytuj
baca350 Opublikowano 2 Stycznia 2009 #3 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Chłopie, napisz jak długo dymisz w tym swoim kociołku , ile masz na powrocie, na zasilaniu-- to sa jakies informacje. Ale odpowiadam: 1. Wyziębiona chałupa, duża i ciężka -- o tym powiada różnica temp. zaś/powrót. Wygrzana chałupa to dT (delta temp.) ok. 5-15 stC 2. G ówniany opał-- tez to miałem ostatnio; zważ ile wsadziłes paliwa a ile powstało popiołu i to jak cyganka prawdę ci powie. Ja miałem -na oko- 50% opiołu. Syf! 3. Walnięte termometry. 4. albo cóś. Po mojemu to 4ta odpowieź jest najbliższa prawdy. (tylko nie bierz wszystkiego na poważnie!) Hej! Cytuj
adi Opublikowano 2 Stycznia 2009 Autor #4 Opublikowano 2 Stycznia 2009 dziś dowaliłęm mu czestrze podawanie paliwa minimalny czas podawania dałem na 60 s temp odrazu wzrosła zmniejszyłem powietrze na 45 % i narazie gicior na dobe spalam ok 35 -40 kg miałuna dobe nienajlepszej jakosci bo cyganka z piewca wyciąga tyle prawie co wklada czyli miał syf pozdrawiam chyba bedzie ok zobaczymy za dzien dwa Cytuj
baca350 Opublikowano 2 Stycznia 2009 #5 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Daj tyfusowi czas! Po zmianie czegos tam dopiero za 2 dni możesz miec pewnośc co jest. Hej! Cytuj
derek Opublikowano 2 Stycznia 2009 #6 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Miał spala ci się bez koksowania? Ja mam oprócz spieków pewne ilości koksu. Ograniczam jego ilość poprzez mieszanie węgla z pelletem. Pellet wypala się pozostawiając miejsce na przepływ powietrza. Cytuj
adi Opublikowano 3 Stycznia 2009 Autor #7 Opublikowano 3 Stycznia 2009 co to jest to pallete ? koksuje sie jeszcze ale zmniejsze mu jeszcze powietrza Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi