Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W domu piętrowym 180m2 jest CO z piecem na ekogroszek z Pleszewa. Dół jest dobrze ocieplony natomiast piętro wymaga jeszcze docieplenia - jest wyraźniej chłodniej. Temperatura na piecu jest nastawiona na 45st jednak piec ma problem ja utrzymac - dokładniej to osiąga ją powoli po czym w ciągu kilkunastu minut spada do 40st, włącza się dmuchawa i zabawa się zaczyna od nowa - nie ma właściwego podtrzymania.

Pytanie mam takie: w układzie CO jest pompa która obecnie chodzi na I st. prędkości. Czy zmiana prędkości na II czy III stopień (czyli szybszy obieg wody w CO ale i szybsze pobieranie tej wody z pieca) poprawiłaby pracę pieca czy też nie powinieniem tego ruszać?

Dodam iż w układzie nie ma zaworu czterodrożnego.

Opublikowano

Witam

Zaczne od tego (od czego pewnie wiekszosc tutaj kolegów by zaczeła) ZA NISKA temp w piecu polecał bym zawór 4D (jesli przy wyzszej temp na piecu w domu jest za ciepło).

Do tego odnosnie pompy ja polecał bm ja tak ustawic (maksymalnie szybki bieg by nie szumiało)

Powiem tak ja mam dom 1 pietrowy parter ok 90m2 i pietro ok 125m2 jak miałem pompe CP 53 to u góry było (tak mi sie wydawało) ciepło.

Jednak zainstalowałem o góry grzejniki panelowe które maja wieksze opory hydrauliczne i ta pompa powiedział bym ze na moj gust buła za słaba (jesli chodzi o rury to z pieca wychodzi 2" zaraz potem redukcja na 1,5" poziomy w piwnicy od ok 2m od pieca zredukowane na 1" potem wszystkie piony na 22 miedz poziomy w 18 a grzejniki w 15).

Kupiłem byle jaka pompe (omnigena z tym ze 60) niesamowita poprawa grzejniki panelowe na pietrze 600x1800 grzeja CAŁĄ POWIERZCHNIĄ a róznica temp zasilania do powrotu jest naprawde nie tak znaczna (grzejnik podłączony zasilaniem z 1 strony powrót po przeciwnej stronie na dole).

Dlatego jesli bym miał Ci poradzic spróbuj zrobic pompe na 3 bieg i po prostu zobacz czy w mieszkaniu nie jest za ciepło jak pracuja grzejniki na 1 pietrze.

Powracajac do tematu spadek temp przy wzrastaniu temp wody w piecu ja bym nazwał za normalny jesli masz np sterownik do pompy to jak woda osiagnie zadsana temp w piecu włacza sie pompa i zaczyna mieszac ogrzana wode z zimn dlatego jest spadek temp w piecu musisz dac czas instalacji az osiaganie zadana temp.

powinno bvyc tak zadana temp np 60 temp rosnie do powiedzy 45 stopni (pompa włącza sie przy 45 tak ustawione) potem zaczyna spadac temp potem znacznie wolniej wzrasta az po pewnym czasie sykcesywnie powolutku wzrasta i stabilizuje sie na ustawionej temp 60 stopni.

Pozdrawiam i mam nadzieje ze choc troszke pomogłem

Opublikowano

Dzięki za pomoc. Tej zimy już zaworu 4D zakładać nie będę gdyż wymagałoby to pewnej przebudowy instalacji w kotłowni choć latem chyba się za niego wezmę.

Natomiast co do pieca: pompa CO pracuje od 38st. Piec nastawiony teraz na 45. Temperatura na dmuchawie dochodzi powoli do 45, lekko ją przekracza, piec przechodzi na podtrzymanie i na tym podtrzymaniu schodzi znow do 40 po czym powoli się nagrzewa do 45. I tak w kółko. Wczoraj zwiększyłem czas nadmuchu w podtrzymaniu z 15 do 25s i skróciłem przerwę podczas podtrzymania z 3 do 2 minut. Poza tym skróciłem podawanie węgla do 6s (podczas nagrzewania podaje co 45s) Zobaczę efekt po południu.

Pytanie też inne - czy zmiana z 45st na 60st przy wyregulowanym piecu (czyli chodzącym większość czasu w trybie podtrzymania) będzie skutkowała wyraźnie większym zużyciem węgla czy też zmiania będzie niewielka gdyż różnica temperatur miedzy wodą wychodzącą a wracającą pozostanie bez zmian?

PS

Zawór 4D miesza ze sobą wodę wychodzącą z wracającą dzięki czemu do kotła powraca woda ciepła dzięki czemu potrzeba mniej energii na podgrzanie?

Opublikowano

Witam

Pamietaj o tym ze podstawowym wyznacznikiem ilosci spalanego paliwa jest zapotrzebvowanie cieplne budynku.

Jak masz dobrze dobrzany budynek to na grzejnikach własnie dzieki 4drogowym zaworze mozesz nawet pozwolic sobie na 35 stopni na grzejnikach wtedy utrzymujesz komfort cieplny.

Zauwaz ze nie zawsze temp w pomieszczeniu ma przełozenie na komfort cieplny czasem mimo ze ma termometrze pokazuje Ci w pokoju 23 i uczucie zimna jest a czasem przy 21 jest ok ma na to wpływ wilgotnosc powietrza oraz szereg innych cech.

Zawor 4drogowy zabezpieczy Ci piec przed korozja kotłowa do niego dokupisz siłownik i sterowanie i na pewno bedzie oszczednosc a ile....

To zobaczysz najlepiej sam jak zrobisz

Pozdrawiam

Opublikowano
Dzięki za pomoc. Tej zimy już zaworu 4D zakładać nie będę gdyż wymagałoby to pewnej przebudowy instalacji w kotłowni choć latem chyba się za niego wezmę.

Natomiast co do pieca: pompa CO pracuje od 38st. Piec nastawiony teraz na 45. Temperatura na dmuchawie dochodzi powoli do 45, lekko ją przekracza, piec przechodzi na podtrzymanie i na tym podtrzymaniu schodzi znow do 40 po czym powoli się nagrzewa do 45. I tak w kółko. Wczoraj zwiększyłem czas nadmuchu w podtrzymaniu z 15 do 25s i skróciłem przerwę podczas podtrzymania z 3 do 2 minut. Poza tym skróciłem podawanie węgla do 6s (podczas nagrzewania podaje co 45s) Zobaczę efekt po południu.

Pytanie też inne - czy zmiana z 45st na 60st przy wyregulowanym piecu (czyli chodzącym większość czasu w trybie podtrzymania) będzie skutkowała wyraźnie większym zużyciem węgla czy też zmiania będzie niewielka gdyż różnica temperatur miedzy wodą wychodzącą a wracającą pozostanie bez zmian?

PS

Zawór 4D miesza ze sobą wodę wychodzącą z wracającą dzięki czemu do kotła powraca woda ciepła dzięki czemu potrzeba mniej energii na podgrzanie?

Przy utrzymywaniu obecnych temperatur w układzie CO,ponosi się straty w kaloryczności opału,zbyt dużym założeniem kotła sadzą co skutkuje na jego wydajność.Komin ulega niszczeniu i dużym zanieczyszczeniu w postaci smoły z sadzą i dużej wilgotności.Po większym osadzeniu się w kominie zanieczyszczeń dojdzie do odrywania się płytek smoły i zasklepi komin.Droga przez mękę aby doprowadzić komin do użyteczności.Kocioł bardzo szybko ulegnie zepsuciu,temp.w kotle przy najbardziej ekonomicznym wykorzystaniu opału, to min.70 s C.

• 12 lat później...