hardo Opublikowano 12 Grudnia 2014 #1 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Witam, chciałby się was poradzić czy taki rozdzielacz bedzie dziłać , jeśli tak, to jaką pompę dobrać do tego. Mam 5 grzejników i 2 podłogówki jedna 6m2 w łazience i 4m2 przed łazienką. . Widziałem juz inne rozdzielacze 2w1 ale ten wydaje mi się lepszy pewniejsza ochrona podłogówki, ale to tylko moje zdanie moge sie mylic, Wiec proszę was o pomoc.
kiminero Opublikowano 12 Grudnia 2014 #2 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Nie zadziała. Użyj zaworów RTL.
KubaSko Opublikowano 12 Grudnia 2014 #3 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Przerabiałem kiedyś taki rozdzielacz. W zasadzie w domu były dwa takie rozdzielacze z czego na pierwszym chodziła podłogówka (parter), na drugim (piętro) już praktycznie żadna pętla nie miała przepływu. Poza tym nie masz praktycznie możliwości tym regulować temp. Ile wleci tyle pójdzie w podłogę. Nie wiedziałem że coś takiego można kupić, ten który ja przerabiałem to była "twórczość" "instalatora". Odradzam
hardo Opublikowano 13 Grudnia 2014 Autor #4 Opublikowano 13 Grudnia 2014 dzięki za odpowiedzi. Zainstaluje rozdzielacz tece 2w1
kiminero Opublikowano 13 Grudnia 2014 #5 Opublikowano 13 Grudnia 2014 To musisz mieć dwie pompy. Do tak małych podłogówek wystarczyłyby dwa zawory RTL, ale twój wybór.
sambor Opublikowano 13 Grudnia 2014 #6 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Co się przejmujesz , będzie następny temat - jak wyregulować to dziwactwo ;) i @hardo dłużej na forum zostanie. :D
kiminero Opublikowano 13 Grudnia 2014 #7 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Przy kotle węglowym jest szansa na doregulowanie, ale z punktu widzenia kosztów, to zbędny wydatek.
hardo Opublikowano 13 Grudnia 2014 Autor #8 Opublikowano 13 Grudnia 2014 dobra to inaczej jak mam podłączyć 4 grzejniki i 2 podłogówki tak żeby wyszystko chodziło dobrze i można było tym sterować
sambor Opublikowano 13 Grudnia 2014 #9 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Jak chciałeś sterować tą podłogówką w poprzednich propozycjach?
hardo Opublikowano 13 Grudnia 2014 Autor #10 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Sterowac chce tą podłogówką i grzejnikami przez termostaty pokojowe które bedą otwierały i zamykały siłowniki na rozdzielaczu. Co do zaworu RTL to nie puszcze na podłogówkę 50 stopni. To może zaloże dwa rozdzielacze jeden na grzejniki a jeden na podłogówkę. W przyszłym roku dojdzie mi jeszcze jakieś 35m2 podłogówki
sambor Opublikowano 13 Grudnia 2014 #11 Opublikowano 13 Grudnia 2014 To dobry pomysł, ale powinno być osobne zasilanie do podłogi lub gruba rura ( 1") zasilająca rozdzielacz grzejnikowy - podłogówka wymaga większych przepływów. Można to praktycznie dać w jednej szafce . Grzejnikami steruje sie po przez termostaty grzejnikowe. Masz kocioł zasypowy , z reszta przewymiarowany, a chcesz takiego sterowania jak dla kotła gazowego. Nie rozumiem poniższego stwierdzenia: "Co do zaworu RTL to nie puszcze na podłogówkę 50 stopni." zawór RTL przecież do tego służy
hardo Opublikowano 13 Grudnia 2014 Autor #12 Opublikowano 13 Grudnia 2014 no zawór RTL montuje się na koncu pętli więc na początku bede miał te 50 stopni
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.