mac65 Opublikowano 12 Grudnia 2014 #26 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Ciekawe, ale KDS z Per Eko jest podobno przeznaczony do palenia miałem, jako jednym z paliw podstawowych. Wielu producentów podaje miał jako paliwo ale dopiero po dłuższej lekturze dtr -ek można się dowiedzieć że stosować jako domieszki . To samo jest w kotłach SAS, SEKO itp. Pozostaje jeszcze zdrowy rozsądek palacza . No i inna sprawa że miał miałowi nie równy .
cris1503 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Autor #27 Opublikowano 12 Grudnia 2014 http://ifotos.pl/zobacz/piecjpg_wharwsh.jpg u mnie wyglada na cos takiego tylko jeszcze z tylu jest taki sam otwor do odprowadzenia spalin jak po bokach.
meping Opublikowano 12 Grudnia 2014 #28 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Koledzy, to jest dolniak Gejzer produkcji Pana Kapelana z Dobrego Miasta. Przymierzałem się do takiego kotła, ale sobie odpuściłem wynalazek. Jego specyfiką jest to, że ma dwa palniki na prawo i lewo od komory zasypowej, skąd idą proste kanały do czopucha z zawirowaczami jedynie. Jednym z powodów odpuszczenia sobie tego kotła był fakt, że facet podawał, iż chodzi na wszystko, łącznie z koksem (he, he, w dolniaku). Tak jak pisali inni - przejście z miału na inne paliwo powinno problem rozwiązać. Ja bym natomiast zadzwonił do producenta i wrednie zapytał się, co z tym zrobić. Rozwiązanie tego kotła jest chronione przez patent, więc skoro ma chodzić na miał, to niech konstruktor i producent w jednej osobie się wykażą i rozwiążą problem :P
HP79 Opublikowano 12 Grudnia 2014 #29 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Podejrzewam, że odpowiedź producenta/konstruktora będzie taka, że trzeba palić miałem, a nie syfem zmiecionym z placu. Czyli generalnie czymś grubszym niż pył.
meping Opublikowano 12 Grudnia 2014 #30 Opublikowano 12 Grudnia 2014 A ciekawe co powie jak się nie będzie chciał palić koks? :O
genab Opublikowano 13 Grudnia 2014 #31 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Koks koksu nie równy, ale u mne w DS niedopałki po 34.2, jak więcej ich się uzbiera, to bardzo ładnie się spalają.
Gość lysy1l Opublikowano 13 Grudnia 2014 #32 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Chyba Koks koksowi nierówny i przestańcie w końcu porównywać koks powstały z niedopalenia węgla, nawet 34.2 i koks powstały w bateriach koksowniczych, bo nawet wizualnie jest między nimi przepaść.
genab Opublikowano 13 Grudnia 2014 #33 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Ja nie mogę porównywać, bo innego, oprócz tego, co urodził mój piecyk, nie widziałem.
Gość lysy1l Opublikowano 13 Grudnia 2014 #34 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Więc po co piszesz, "że koks koksu nierówny" skoro widziałeś tylko swój? Tak dla sportu?
genab Opublikowano 13 Grudnia 2014 #35 Opublikowano 13 Grudnia 2014 To miało być pytanie rytoryczne, ale chyba mi nie wyszło
Gość lysy1l Opublikowano 13 Grudnia 2014 #36 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Więc poczytaj sobie o półkoksie, bo tym Twoim koksikom z 34.2 bliżej do tego paliwa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.