cris1503 Opublikowano 8 Grudnia 2014 #1 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Witam. Problem polega na tym, że czasami wybucha mi z pieca aż górne drzwiczki podnosi, z których czasem widać aż ogień i wydobywa sie dym. Jest to piec spalania dolnego. Pale miałem. Niedawno zamontowałem dmuchawe ale wybuchy były także bez dmuchawy. Popielnik uszczelniony z zamykaniem, drzwiczki dolne uszczelnione z zamykaniem natomiast gorne drzwiczki uszczelnione ale bez zamykania, ponieważ ktoś kto mi to robił powiedział, że ten piec zbiera cały dym od dołu a nie od góry i dlatego gazy idą do góry gdzie nie ma ujscia i tak sie dzieje ze wurzuca przez drzwiczki gorne i powiedział, że nie chce robić zamykania górnych drzwiczek bo lepiej niech wywali dym przez drzwiczki niz by mialo chalpe rozwalic. Prosze o porady czy mozna cos z tym zrobic.
mlodzieniec Opublikowano 9 Grudnia 2014 #2 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Miał w kotle spalania dolnego? Czyli co, na dole rozpalasz i zasypujesz miałem? Kto tak doradził? Chyba źle Ci zyczy. Przy dmuchawie wszystko MUSI byc szczelne, drzwiczki z klamkami i sznurami uszczelniającymi to podstawa, by się nie zatruć gazami ze spalania. Wyczystki też szczelne żeby nie łapało powietrza lewego. Do spalania miału tylko górne spalanie, miał wilgotny a nie suchy. Wywal ten miał i kup węgla bo od dołu miału sie nie spali bez wybuchów, rozwalisz kocioł, jeszcze sobie krzywdę możesz zrobić.. Węgiel spalany dołem nie wybucha, wiem, bo tak palę. Kup jak najprędzej czujkę czadu.
Mario1969 Opublikowano 9 Grudnia 2014 #3 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Większość świeżaków nie rozumie określeń kocioł dolnego spalania (DS) , a kocioł górnego spalania (GS). Dla nich jak zapalisz na dole i sypniesz węgiel to DS. Cris1503 to niedoświadczony palacz bo chce palić miałem w DS-sie lub myli pojęcia. Cris: Nazwa kotła i moc ewentualnie przekrój. Jak rozpalasz? Czym sterujesz temperaturę?
cris1503 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Autor #4 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Wiem, że jestem niedoświadczony i dlatego tutaj potrzebuje pomocy. Ten kociol ma chyba z 15lat. Rozpalam drzewem i zasypuje miałem. Sterownik ekoster 400 i dmuchawa WPA120. Narazie ten sezon musze sie przemeczyc miałem bo jest kupiony na cala zime. Ale narazie lepiej niech drzwiczki beda niezamykane czy zamykac? Boje sie zeby kotla nie rozwalilo jak az tak wybucha.
szari Opublikowano 9 Grudnia 2014 #5 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Przydało by się jakieś zdjęcie wnętrza kotła, aby można było jednoznacznie stwierdzić czy to kocioł GS czy DS. Później będzie można coś więcej powiedzieć. Albo choć opis wnętrza kotła, którędy odprowadzane są spaliny na dole kotła?
Mario1969 Opublikowano 9 Grudnia 2014 #6 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Według mnie to GS palony od dołu. Mieszanka wybuchowa dosłownie. Dopóki nie będziemy mogli określić jaki to kocioł to nie pomożemy, przekrój lub nazwa do wyszukania w internecie.
szari Opublikowano 9 Grudnia 2014 #7 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Jak to kocioł 15 letni to może się okazać że od jakiegoś lokalnego magika. Też myślę że to górniak palony od dołu... miałem bał bym się obok tego stanąć a co dopiero palić w tym, ale poczekamy może jakimś cudem starczy rura wezyra. Ale nadzieja matką głupich ;)
cris1503 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Autor #8 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Spaliny sa odprowadzane z dolu po bokach. http://a.imageshack.us/img836/5435/piec.jpg <-- widok z przodu, wyglada na cos takiego.
szari Opublikowano 9 Grudnia 2014 #9 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Na tym linku jest tylko miniaturka i niczego nie można z niego wyczytać. Ale jak spainy są odprowadzane na dole po bokach to chyba rura wezyra załatwi sprawę.
cris1503 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Autor #10 Opublikowano 9 Grudnia 2014 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?166370-Konstrukcja-pieca-na-paliwo-stałe-opina Wyglada na cos takiego... Spaliny sa napewno odprowadzana po bokach i z tylu od dolu.
szari Opublikowano 9 Grudnia 2014 #11 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Czyli cris1503 poczytaj o "rura Wezyra" wsadzisz do kotła i wybuchy ustaną, tylko będziesz musiał nauczyć zamykać drzwiczki załadunkowe po instalacji rury. http://czysteogrzewanie.pl/warsztat/modyfikacje-kotla/tu na dole masz o rurze wezyra
cris1503 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Autor #12 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Ale co masz na mysli "nauczyc zamykac drzwiczki"? Czyli tymczasowo lepiej nie zamykac gornych drzwiczek zanim nie ma tej rury?
mahony Opublikowano 9 Grudnia 2014 #13 Opublikowano 9 Grudnia 2014 lepiej nie zamykaj, co prawda raczej kotła Ci nie rozwali, ale zawsze ta jakieś zabezpieczenie
Mario1969 Opublikowano 9 Grudnia 2014 #14 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Czy na samym miale to zda egzamin ?
cris1503 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Autor #15 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Troche poczytałem o tej rurze wezyra i wychodzi na to, że nie można jej stosować w piecu z dmuchawa. Przy tej rurze musi byc minimalny dopływ powietrza z drzwiczek zasypowych a to sie wyklucza, ponieważ wyczytałem, że ten otwór w drzwiczkach zasypowych można zrobić tylko w paleniu ciagiem naturalnym.
dako1970 Opublikowano 12 Grudnia 2014 #16 Opublikowano 12 Grudnia 2014 witam jak miał i dmuchawa to palenie od góry i wszystko szczelne tak jak napisał mlodzieniec tylko konstrukcja kotła nie ta.....(patrząc na zamieszczony rysunek) przeróbka polegałaby na tym aby odprowadzić spaliny z nad górnej czesci paleniska(czyli praktycznie spod płaszcza wodnego, a to niestety straty ciepla) i wtłoczyć je do bocznych (tylnych)kanałów dymo-spalinowych,(gdzie tu cos byśmy tego ciepła odzyskali) i powietrze z dmuchawy tylko pod miał, i sterownik z mozliwoscią przedmuchu (przyznam sie nie sprawdzałem twojego sterownika jakie ma funkcje) to tak w skrócie jesli chodzi o palenie miałem,którego troche masz zgromadzonego
cris1503 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Autor #17 Opublikowano 12 Grudnia 2014 przedmuchy mam ustawione co 3 minuty na 17 sekund... Czyli nie moge wstawic tej rury wezyra do mojego pieca, bo przecież musiała by być minimalna dziura w drzwiczkach zasypowych a podobno przy dmuchawie nie moze byc tej dziury:/
dako1970 Opublikowano 12 Grudnia 2014 #18 Opublikowano 12 Grudnia 2014 jeszcze raz przeczytaj co napisałem.... twoim problemem jest to ze kocioł nie jest przystosowany do spalania miału,a paląc tak jak do tej pory (jak sam napisałeś ...masz wybuchy) to masz bombe w domu jesli chcesz wykorzystac ten miał to albo dokup węgla i mieszaj to razem i palenie bez dmuchawy, na ciagu naturalnym lub zostac przy miale i dmuchawie i zmienic piec, albo próbowac przeróbki czyli uszczelnic wszystkie drzwiczki, podac powietrze z dmuchawy w popielnik i ewentualnie dospawac kanały napowietrzajace dalej wykonać dodatkowo odpływ spalin i tu ważne zgórnej częsci komory paleniskowej i skierować spaliny do kanałow bocznych kotła,przy czym kanały te musza byc szczelne z tym odpływem,a nie jak do tej pory otwarte (wg twojego rysunku kanały spalinowe od dołu sa otwarte i zaczynaja sie kilka lub kilkanaście cm nad rusztem)
dako1970 Opublikowano 12 Grudnia 2014 #19 Opublikowano 12 Grudnia 2014 wysłałem rysunek (rewelacyjny on nie jest)...dotarł czy coś spartoliłem?
cris1503 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Autor #20 Opublikowano 12 Grudnia 2014 nic nie dotarlo :) Tzn. ja mam juz taki grubszy miał, troche jakby pomieszany z weglem. Najgorzej jest przy rozpalaniu, po pozniej jak piec jest juz caly zaladowany i pali sie w miare stabilnie to dymu nie ma. A jakbym zmienił miał na wegiel to problemy powinny zniknąć? Drzwiczki sa uszczelnione tzn. popelnik i dolne sa uszczelnione dobrze tylko te gorne nie sa az tak uszczelnione dobrze zeby mi pieca nie rozwalilo i nie zamykam ich.
mac65 Opublikowano 12 Grudnia 2014 #21 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Spaliny sa odprowadzane z dolu po bokach. http://a.imageshack.us/img836/5435/piec.jpg <-- widok z przodu, wyglada na cos takiego. Kochaniutki to co masz to dobry dolniak ale nie do palenia miałem . Zmień paliwo i wszystko będzie OK .Tym miałem to jedynie możesz trochę zagęścić paliwo w zasypie ale na zasadzie przesypania na wierzch zasypu i to w proporcjach max 1/3 a najlepiej 1/4 ( 4 części węgla na 1-ą część miału ) . Dmuchawę bym sobie odpuścił całkowicie .Ten piec jest zrobiony na wzór tego tylko tam jest inna dystrybucja powietrza . Palenie samym miałem w tym kotle to niezła loteria . http://www.pereko.pl/seria-ksd.php Reszte możesz tam doczytać Pozdrawiam
cris1503 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Autor #22 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Czyli w tym piecu pale samym weglem, wszystkie drzwiczki dokladnie uszczelniam, zamykam i wszystko powinno byc ok? Nie bedzie trzeba robic tej rure wezyra ani nic? Dmuchawe wlasnie dopiero co kupilem bo denerwowało mnie ciągłe chodzenie do pieca wiec nie bede teraz wyrzucal. Raz 50 na piecu raz 80. Tu zbiłem temp. to sie zakopcilo i tak dalej. Ani wyjsc z domu bo w piecu sie pali. teraz temperature ladnie trzyma, wszystko ok tylko wlasnie ten dym w kotlowni. Ale coz, wypale to co mam i na nastepna zime wegiel. Czasami nawet troche czopuchem dymu pojdzie chociaz uszczelnione sznurkiem.
sambor Opublikowano 12 Grudnia 2014 #23 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Ciekawe, ale KDS z Per Eko jest podobno przeznaczony do palenia miałem, jako jednym z paliw podstawowych.
dako1970 Opublikowano 12 Grudnia 2014 #24 Opublikowano 12 Grudnia 2014 na rysunku który zamieściłes jest fioletowy prostokat,to jest klapka która powinna byc otwarta przy rozpalaniu wtedy spaliny omijaja kanały spalinowe boczne. i prosto ida w komin.....pomaga przy rozpałce ,ale ciepło ucieka do komina po rozpaleniu ten że otwór nalezy zamknąc jesli bedziesz palic weglem nie uzywaj dmuchawy, najlepiej załozyc miarkownik ciagu zobacz na komunikatorze bo tam własnie wysłałem rysunek przeróbki
cris1503 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Autor #25 Opublikowano 12 Grudnia 2014 tylko ze przy moim piecu nie ma zadnej klapki u gory. Spaliny tylko wydostaje sie dolem. U gory nie ma zadnej klapki ani nic. Jest tylko czopuch na gorze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.