TIMON120777 Opublikowano 25 Listopada 2014 #26 Opublikowano 25 Listopada 2014 strażak dobra rzecz jeśli masz problemy z częstym schodzeniem zaru w dół palnika ewentualnie zbyt duży ciąg który może ten sam efekt powodować. zawsze to dodatkowe zabezpieczenie. co do siłownika- nie wiem jak sterujesz instalacją i temperaturami na dom. jeśli uważasz że dzięki temu poprawi się komfort termiczny to montuj. ja nie uważam tego za rzecz niezbędna zwłaszcza jeśli w sezonie robisz tylko kilka korekt ustawienia zaworu
edek31 Opublikowano 25 Listopada 2014 Autor #27 Opublikowano 25 Listopada 2014 Sterowanie mam poprzez głowice przy grzejnikach, pokrętło do zaworu 3D (obecnie ustawione na zakres 3) i regulator temp do ogrzewania podłogowego w salonie. A strażaka założę, tak jak napisałeś - zawsze to dodatkowe zabezpieczenie.
TIMON120777 Opublikowano 25 Listopada 2014 #28 Opublikowano 25 Listopada 2014 skoro masz głowice to moim zdaniem jedyne o co dbać to temperatura powrotu a to można ogarnąć bez siłownika. pytanie jeszcze czy Ci ten zawór pilnuje powrotu czy obniża zasilanie. jeśli to drugie to zupełnie nie widzę sensu inwestycji w siłownik, chyba że duża różnica w temperaturze na podłogówkę potrzebna przy spadku temperatur na dworze? to mozna załatwic poprzez sterowanie pogodowe. wszystko zależy od instalacji i możliwości sterownika
edek31 Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor #29 Opublikowano 26 Listopada 2014 Ekogroszek Retopal w "całej okazałości" a raczek to co z niego zostaje :) Nie wiem czy zamawiać większość ilość czy szukać dalej innego...
edek31 Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor #30 Opublikowano 26 Listopada 2014 skoro masz głowice to moim zdaniem jedyne o co dbać to temperatura powrotu a to można ogarnąć bez siłownika. pytanie jeszcze czy Ci ten zawór pilnuje powrotu czy obniża zasilanie. jeśli to drugie to zupełnie nie widzę sensu inwestycji w siłownik, chyba że duża różnica w temperaturze na podłogówkę potrzebna przy spadku temperatur na dworze? to mozna załatwic poprzez sterowanie pogodowe. wszystko zależy od instalacji i możliwości sterownika zawór obniża zasilanie. obecnie mam ustawione 17 st na podłogówce. Po dojściu do zadanej temp na podłogówce pompa się nie załącza bo nie musi :)
Wilchelm Opublikowano 26 Listopada 2014 #31 Opublikowano 26 Listopada 2014 Ekogroszek Retopal w "całej okazałości" a raczek to co z niego zostaje :) Nie wiem czy zamawiać większość ilość czy szukać dalej innego... Edek - u mnie wypala się RETOPAL bardzo podobnie. Widzę, że też masz niewielki spieki z popiołu. Ale na tym opale wszyscy tak chyba mają. Jakie masz teraz ustawienia na tym groszku? Jakie spalanie i jaką powierzchnie ogrzewasz?
TIMON120777 Opublikowano 26 Listopada 2014 #32 Opublikowano 26 Listopada 2014 edek musisz określić czy do komfortu w domu wystarczy Ci regulacja ręczna czy wolisz siłownik. Ja nie podpowiem ponieważ nie mam podłogówki a każdy woli co innego generalnie z tego co głoszą gminne wieści to lepiej podłogówką sterować przy pomocy zmian temperatury a pompa powinna wodę tłoczyć w trybie ciągłym. przerywanie pracy powoduje że sporo wody stygnie w rurach i potem zalewa kocioł a chwilę trwa zanim znów się podłoga podgrzeje
edek31 Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor #33 Opublikowano 26 Listopada 2014 Edek - u mnie wypala się RETOPAL bardzo podobnie. Widzę, że też masz niewielki spieki z popiołu. Ale na tym opale wszyscy tak chyba mają. Jakie masz teraz ustawienia na tym groszku? Jakie spalanie i jaką powierzchnie ogrzewasz? Ustawień nie mam "żadnych". Na piecu ustawiłem temp co 50 z opcją tylko ogrzewanie domu i piecyk tak sobie chodzi w okolicach temp 50-52 st i nie podnośi się o +5 wiec nie jestem w stanie sprawdzić "moich" ustawień. Za "radą" serwisu podniosłem wsp mocy kotła o 6% i wsp. wentylatora o 15% i dalej nic. Powierzchnia ok. 150 m2 Kupiłem go 150 kg i tydzień temu zasypałem podajnik i myślę że jeszcze na kilka dni my wystarczy. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to słucham :) A Ty jaki masz kociołek ?
edek31 Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor #34 Opublikowano 26 Listopada 2014 edek musisz określić czy do komfortu w domu wystarczy Ci regulacja ręczna czy wolisz siłownik. Ja nie podpowiem ponieważ nie mam podłogówki a każdy woli co innego generalnie z tego co głoszą gminne wieści to lepiej podłogówką sterować przy pomocy zmian temperatury a pompa powinna wodę tłoczyć w trybie ciągłym. przerywanie pracy powoduje że sporo wody stygnie w rurach i potem zalewa kocioł a chwilę trwa zanim znów się podłoga podgrzeje chyba pójde za Twoimi słowami że pewnie będę go korygował kilka razy w sezonie więc nie wiem czy naprawdę jest mi to konieczne..
TIMON120777 Opublikowano 26 Listopada 2014 #35 Opublikowano 26 Listopada 2014 zobaczysz czy będzie to dla Ciebie uciążliwe jeśli nie zostawisz jak jest jeśli tak zakupisz siłownik który Cię wyręczy
edek31 Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor #36 Opublikowano 26 Listopada 2014 a myślisz, że jest wogóle sens dzwonić do serwisu i "walczyć" żeby piec mimo wszysttko przechodził w stan podtrzymania ??
TIMON120777 Opublikowano 27 Listopada 2014 #37 Opublikowano 27 Listopada 2014 nie walcz z nim zostaw go w spokoju nic nie kręcąc niech pracuje. przyjdą cieplejsze dni sam się przeciągnie i odstawi gdy nawet moc minimalna z algorytmu będzie zbyt duża na uzupełnianie strat
edek31 Opublikowano 28 Listopada 2014 Autor #38 Opublikowano 28 Listopada 2014 Zmiana ekogroszku z retopal na weglosmyk... Ktoś palił "czymś takim" ?? Po pierwszych 11-stu dniach palenia wychodzi mi ok.19-20 kg na dobę, Chyba nie tak źle po wykonanych w tym roku tynkach, posadzkach i gładziach....
edek31 Opublikowano 30 Listopada 2014 Autor #39 Opublikowano 30 Listopada 2014 Z góry przepraszam za jakość zdjęcia ale może uda się komuś rozpoznać wykres pracy kotła Tak w razie .. 29.11.2014 : - godz. 9.49 temp. bieżąca 56 st. (przechodzi w stan podtrzymania na 10 min) - godz. 19.19 temp. bieżąca 42 st. - godz. 20.04 temp. bieżąca 60 st. (przechodzi w stan podtrzymania na ok. 20 min.) - godz. 20.24 temp. bieżąca 53 st. - godz. 20.29 temp. bieżąca 57 st. (przechodzi w stan podtrzymania na ok. 20 min) - godz. 20.49 temp. bieżąca 53 st. 30.11.2014: - godz. 6.24 temp. bieżąca 43 st. - godz. 12.54 temp. bieżąca 56 st. (przechodzi w stan podtrzymania na ok. 10 min.) Może ktoś ma pomysł na wyjaśnienie pracy kociołka ?
TIMON120777 Opublikowano 30 Listopada 2014 #40 Opublikowano 30 Listopada 2014 chcesz żeby nie było takich wahań w temperaturach to zmniejsz moc. wtedy będzie krócej w podtrzymaniu i szybciej wystartuje do pracy ponieważ na palniku nie wychłodzi się złoże i nie przygaśnie. będzie może trochę dłużej w trybie pracy ale nie będzie tak nisko z temperaturą schodził
wojtass84 Opublikowano 30 Listopada 2014 #41 Opublikowano 30 Listopada 2014 ja mam defro komfort eko 12kw z tym samym sterownikiem co Ty- dom 95m2, typu klocek, bardzo dobrze docieplony, węgiel z Wesołej 29,5kj . Mieliśmy podobne problemy dopóki nie wyłączyliśmy PIDa... z pidem kocioł ciągle pracował, nie przechodził w podtrzymanie bo nie osiągał zadanej temperatury (46 stopni)... spędziłam długie godziny w kotłowni i co bym nie przestawiła w ustawieniach to ciągle było to samo - spieki, niedopałki i tak naprawdę zero poprawnego popiołu jak na Twoich zdjęciach plus kocioł i tak podawał kiedy chciał i ile chciał.... Poczytałam, pogrzebałam i stwierdziłam, że jestem za głupia na pida i go wyłączyłam - ustawienia ręczne i momentalnie była poprawa! Aktualnie próbuje się dokształcić o co chodzi z tym pidem i czemu nam nie szło na nim bo skoro ma ułatwiać życie to czemu mi utrudniał? być może jak już zrozumiem o co tam chodzi to spróbuje go włączyć ale na razie jest znacznie (o wiele, wiele) niż było i oglądając popioły innych mam wrażenie, że wiele lepiej już nie będzie mardormar, możesz podać jakie masz ustawienia na pracy ręcznej? 3 dni temu wstawili mi kociołek defro komfort eko 12 kw ze sterownikiem k1p v2... chodzi na pidzie, a przy włączonym pidzie można regulowac jedynie 2 ustawienia - wsp. wentylatora i wsp. mocy kotła.... może ktoś podpowie na jakim poziomie powinny być te 2 współczynniki dla w miare normalnej pracy????
TIMON120777 Opublikowano 30 Listopada 2014 #42 Opublikowano 30 Listopada 2014 na takim aby opał spalał się poprawnie
edek31 Opublikowano 30 Listopada 2014 Autor #43 Opublikowano 30 Listopada 2014 mardormar, możesz podać jakie masz ustawienia na pracy ręcznej? 3 dni temu wstawili mi kociołek defro komfort eko 12 kw ze sterownikiem k1p v2... chodzi na pidzie, a przy włączonym pidzie można regulowac jedynie 2 ustawienia - wsp. wentylatora i wsp. mocy kotła.... może ktoś podpowie na jakim poziomie powinny być te 2 współczynniki dla w miare normalnej pracy???? te dwa parametry p których piszesz podkręciłem dopiero po telefonie do serwisu wsp. mocy kotła o +6% a wsp. wentylatora + 15%
wojtass84 Opublikowano 1 Grudnia 2014 #44 Opublikowano 1 Grudnia 2014 i dobrze ci chodzi na automacie? czy w menu instalatora tez masz jakies parametry poustawiane?
edek31 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Autor #45 Opublikowano 1 Grudnia 2014 w menu instalatora pozmieniałem takie parametry wsp. mocy kotła o +6% a wsp. wentylatora + 15%
wojtass84 Opublikowano 1 Grudnia 2014 #46 Opublikowano 1 Grudnia 2014 ok. dziękuję kolego. a powiedz mi jeśli możesz jak to u ciebie wygląda w menu instalatora w "Trybie nadzoru"? Zdarza mi sie, ze kocioł przechodzi w tryb nadzoru i jest w nim jakiś czas...a potem następuje w ciągu kilku min duzy spadek temp. np o 10*.... nie podoba mi sie takei wahanie...
edek31 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Autor #47 Opublikowano 1 Grudnia 2014 pisałem o tym wcześniej... Ustawienia na piecu Ogrzewanie domu Temp. zadana - 50 stopni Czas podawania - 7 s Przewa - 7 min Praca wentylatora w podtrzymaniu - 10 s Przerwa wentylatora w podtrzymaniu - 2 min Histereza c.o. - 2 A jeśli chodzi o temp to mam tak samo jak u Ciebie...
wojtass84 Opublikowano 1 Grudnia 2014 #48 Opublikowano 1 Grudnia 2014 jakie spalanie na dobe mniej wiecej??? bo chyba nasz sterownik nigdzie nie pokazuje jakie jest spalanie? wiem ze w galmecie cos takiego jest...
edek31 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Autor #49 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Po pierwszych 11-stu dniach palenia wychodzi mi ok.19-20 kg na dobę,po wykonanych w tym roku tynkach, posadzkach i gładziach.... Obecnie testuje 3 ekogroszek... - węglosmyk A ty czym palisz ?? I jak wygląda u Ciebie praca tego kociołka ? dalej masz takie wahania temp ? a jakie masz ustawienia w podtrzymaniu ?
wojtass84 Opublikowano 5 Grudnia 2014 #50 Opublikowano 5 Grudnia 2014 wiesz - też testuje ekogroszki. kilka dni temu piec w nocy sam mi się wygasił i był problem. rozpaliłem go od nowa i zauważyłem, ze nie mam kopczyka, a wegiel pali sie w retorcie ( w środku)... zwiekszalem moc kotła itp, ale nie mogłem dojść do ładu...zadzwoniłem do serwisu, naswietliłem problem....podali mi jakies ustawienia i na razie chodzi.....niestety do mojej budowy mam 25 km, wiec bywam tam co 2- 3 dni.... gość od gładzi dzwonił wczoraj, ze chodzi i jest ciepło.... Podejrzewam, że żar zszedł bardzo nisko, podniosła sie temperatura na czujniku przy podajniku i wypchnął ten żar.... bo jak sie wygasił, to nie było na retorcie popiołu ani spieków....był czyściutki groszek. Kupiłem polecany na naszym terenie groszek z Katowickiego Węgla, dosypałem 2 worki do podajnika i zobaczymy jutro rano jak zajade na budowę.... Groszek który miałem od początku palił sie w miare ok....nawet w miare był kopczyk....a na tym co ostatnio to tak jak napisałem masakra.... Dużo zalezy od paliwa..... No i zrozumieć ten kocioł też trzeba. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.