sirwiz Opublikowano 13 Listopada 2014 #1 Opublikowano 13 Listopada 2014 Witam, czy istnieje rozwiązanie umożliwiające zdalne sterowanie zaworem mieszającym wodę za bojlerem, tak aby bez wchodzenia do kotłowni można było sobie zwiększyć temperaturę wody w instalacji na np. czas kąpieli? Chodzi mi o zawór mieszający wodę za bojlerem, nie o temperaturę wody w bojlerze.
majschi Opublikowano 13 Listopada 2014 #2 Opublikowano 13 Listopada 2014 witam Możesz zamontować sobie na zasilaniu cwu zawór 3d z siłownikiem a sterownik umieścić w łazience cena takiego zestawu to około 700 zł
szari Opublikowano 13 Listopada 2014 #3 Opublikowano 13 Listopada 2014 A czy nie łatwiej/prościej/taniej będzie po prostu ustawić wyższą temperaturę na zaworze 3D aby woda była cieplejsza zawsze? Bo myślę że kolega ma już zawór 3D za zasobnikiem cwu.
sirwiz Opublikowano 13 Listopada 2014 Autor #4 Opublikowano 13 Listopada 2014 W ciągu dnia u mnie w domu schodzi bardzo dużo letniej wody, gorąca jest potrzebna dopiero wieczorem do kąpieli. 140 litrowy bojler potrafi być wyssany kilka razy dziennie.
sambor Opublikowano 13 Listopada 2014 #5 Opublikowano 13 Listopada 2014 witam Możesz zamontować sobie na zasilaniu cwu zawór 3d z siłownikiem a sterownik umieścić w łazience cena takiego zestawu to około 700 zł Tylko ten sterownik w łazience musi być zabezpieczony przed możliwością porażenia prądem - w łazience panuje wilgoć i ściany też są mokre - czyli dla samego sterownika też nie najlepsze. Ja raz robiłem coś takiego - zawór 3-D z siłownikiem na 24V sterowany przyciskiem do otwierania i zamykania rolet - to przycisk zwierny, przełączający albo w jedną albo w drugą stronę - czyli albo otwierał zawór albo go przymykał , bez możliwości ustawienia zadanej temp. Było to do czegoś innego , ale rolę spełniał. Oczywiście w poście# 2 majschi przedstawił rozwiązanie idealne, ale warto je zamontować nie w samej łazience, ale np przed łazienką.
sirwiz Opublikowano 13 Listopada 2014 Autor #6 Opublikowano 13 Listopada 2014 Sterowanie może być w kuchni, lub przedpokoju pomiędzy kuchnia a łazienką :). Czy któryś z Szanownych Kolegów, mógł by podpowiedzieć konkretnie jakie podzespoły główne są potrzebne aby zestaw był kompatybilny i najlepiej spełniał swoje zadanie?
majschi Opublikowano 13 Listopada 2014 #7 Opublikowano 13 Listopada 2014 Aby regulować zdalnie temperaturą potrzebujesz taki zestaw http://allegro.pl/silownik-herz-zawor-3-d-3-4-sterownik-tech-st-431n-i4775261407.html sterownik tech st-431n posiada stopień ochrony ip40 więc montaż w łazience jest nie wskazany Lub inny składający sie z mosiężnego zaworu 3d, siłownika oraz sterownika
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.