h404 Opublikowano 23 Października 2014 #1 Opublikowano 23 Października 2014 Witam. Poproszę o ocenę poprawności schematu instalacji. Mam również dodatkowe pytanie. Wymiennik CWU zainstalowany zostanie w niewielkiej odległości od kotła. Będzie to bojler o pojemności 120l z podwójną wężownicą. Czy stosując rury miedziane o przekroju 28mm uda się zasilić go grawitacyjnie tak jak na załączonym schemacie?
KubaSko Opublikowano 24 Października 2014 #2 Opublikowano 24 Października 2014 Witam Wykonałem podobny układ z tym że za czterodrogiem był jeszcze mieszacz i pompa podłogowa. Zasobnik chodzi na grawitacji, przekroje takie same jak u ciebie tylko że u mnie zasobnik dwupłaszczowy. Wężownica ma większe opory tym bardziej podwójna także na 100% nie mogę powiedzieć że będzie to "chodziło", a nawet skłaniałbym się zrezygnowania takiego pomysłu przy tego typu zasobniku. Pozdrawiam
Charon Opublikowano 24 Października 2014 #3 Opublikowano 24 Października 2014 Powinno chodzić, jesli zawór 4-drozny bez siłownika to bym tego zwrotnego klapowego nie zakładal.
sambor Opublikowano 24 Października 2014 #4 Opublikowano 24 Października 2014 Jeżeli grzanie CWU będzie na grawitacji - w co wątpię dla wężownicy - to zawór zwrotny jest potrzebny aby zasobnik się grawitacyjnie nie rozładowywał. Na miejscu autora tematu kupiłbym zasobnik dwupłaszczowy z węzownicą np taki http://www.kospel.pl/pl/produkty/wymienniki-i-zasobniki-cwu/41-wpw-termo-hit.html i wtedy na pewno będzie działać grawitacja podłączona do wymiennika dwupłaszczowego.
Charon Opublikowano 24 Października 2014 #5 Opublikowano 24 Października 2014 zasobnik sie nie powinien rozładować bo jest w najwyższym punkcie. dawniej wszystkie zasobniki były z węzownicą i jakoś grzały na grawitacji.
h404 Opublikowano 24 Października 2014 Autor #6 Opublikowano 24 Października 2014 Bojler zakupiony i zawieszony był już wcześniej, to elektromet wgj-g max. Ponoć tak wygląda wewnątrz: W sytuacji jeśli nie zadziała grawitacja, czy można zamontować pompę na powrocie z wymiennika? Niestety nie mam za wiele miejsca aby dodać ją na zasilaniu.
KubaSko Opublikowano 24 Października 2014 #7 Opublikowano 24 Października 2014 Możesz zamontować pompę na powrocie. W ramach eksperymentu wepnij na razie grawitacyjnie i zobacz, na pewno taka sprawdzona informacja przyda się na forum :) wnioskując po schemacie masz też drugi rozdzielacz na piętrze, czyli bojler nie jest najwyższym punktem instalacji.
h404 Opublikowano 24 Października 2014 Autor #8 Opublikowano 24 Października 2014 Na początek będzie bez pompy. Mam prosty odcinek na powrocie, który wykorzystam jeśli grawitacja nie zadziała. Drugi rozdzielacz również jest na parterze. Zamontowałem go "odwrotnie - złączkami do góry" będzie zasilał 2 grzejniki na piętrze, wyposażone w automatyczne odpowietrzniki.
h404 Opublikowano 1 Listopada 2014 Autor #9 Opublikowano 1 Listopada 2014 Instalacja uruchomiona. Dodatkowa pompa jest zbędna, grawitacja zadziałała i rury do CWU szybko się nagrzewają.
sebas198931 Opublikowano 11 Grudnia 2014 #10 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Kolego h404 czy robiłem jakieś spadki rurek do cwu czy póściłeś w poziomie i śmiga?? Pozdrawiam
h404 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Autor #11 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Niewielki spadek od strony wyjścia z bojlera, tak aby na tym odcinku nie zalegało powietrze. Woda krąży nawet na przymkniętym zaworze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.