karas220288 Opublikowano 7 Października 2014 #1 Opublikowano 7 Października 2014 Mam problem, uklad otwarty, 4 grzejniki, bojler 80 l, kociol okolo 10 kw(spawak samorobka). W ukladzie na powrocie jest pompka. Uklad powinien dzialac na grawitacji, dziala po czesci. Na grawitacji grzeja tylko dwa grzejniki polozone centralnie nad piecem( kotlownia), kolejne dwa sa zimne( ale woda w nich jest). Dopieta jak wlacze pompe, dziala okey. Wsxystko grzeje rowno. P.s na samej graw. zauwazylem ze piec sie prawie gotuje i dopiero woda idzie do gory. Na wlaczonej pompce trzeba ostro hajcowac aby 60 stopni uzyskac. I tu mam problem, w dzien grzeje i wlaczam pompe, ale ma noc chce ja wylaczac. Po jej wylaczeniu woda w kotle szybko podnosi temp. Kiedy wylaczac pompe, jak zatrzymac ogrzana wode na noc?
kiminero Opublikowano 7 Października 2014 #2 Opublikowano 7 Października 2014 Słychać zawór różnicowy? Jak się kula przyklei, to czasem młotek pomaga...
mlodzieniec Opublikowano 8 Października 2014 #3 Opublikowano 8 Października 2014 Skoro częściwoo działa to jest coś nie tak z instalacją, zawór puszcza. Są spadki odpowiednie na rurach? W kotle widac za mały przepływ skoro go szybko gotuje, daj schemat tego kociołka. A do pompki można kupic sterownik, czujnik mierzy temp kotła i włącza albo wyłącza pompę. Kosztuje to jakieś 80 zł.
karas220288 Opublikowano 8 Października 2014 Autor #4 Opublikowano 8 Października 2014 Mam taki ster. Na kotle, ale nie mam kabla do zasilanis pompy. W sterowniku jest gniazdo jak w komputerze( z tym ze tu jest wtyk jak na koncu kabla komputetowego). Nie moge znalesc takiego kabla nigdzie.
automatyk Opublikowano 8 Października 2014 #5 Opublikowano 8 Października 2014 daj foto tej instalacji bo albo masz za cienkie rury albo za duze dławienie przy grzejnikach
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.