Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Solary Z Dofinansowaniem,czy Taki Zestaw Warto Brać ?

Paweł26

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie w zasobniku  anoda tytanował była już zamontowana.

Bakterie legionella w  temperaturze 55°C bakterie  żyją około 20 min,  w temperaturze 60°C – około 2 minut, a giną w temperaturze ok. 70°C.

W zasadzie wystarczy utrzymywać 60 st na zasobniku i problem z bakteriami mamy z głowy.

No właśnie a co z tym kamieniem,dla mnie ekonomicznie było by utrzymywanie  temperatury wyższej od 65 na zasobniku.

Zawsze to jakiś bufor na mniej nasłonecznione dni....

Opublikowano

Koledzy jaki powinien być maksymalny bezpieczny przepływ dla instalacji solarnej o powierzchni około 6m2 przy zachowaniu delty min 10 max 15.

Producent zaleca max 6l/min,natomiast zalecany przepływ czynnika max 60l/h (przeciez to sie wyklucza).

Opublikowano

Zaciekawiłem sie tematem po tym jak znajomy wydedukował mi iz zbyt małe stężenie glikolu w roztworze,a tym samym zmiana jego ph mogą powodować korozję wężownicy zasobnika i nie tylko.

Opublikowano

A jak w wężownicy będzie sama woda to co?

Skoroduje?

Tu problemem jest raczej za wysokie stężenie glikolu - wtedy roztwór ma wyższe ph i może powodować stopniową korozję instalacji

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Koledzy w jakim przedziale  powinna sie mieścić delta kolektora słonecznego dla optymalnego jego wykorzystania.

Dodam,że straty  na zasilaniu  odcinek grupa pompowa kolektor wynoszą 4-5 st,podobnie z pewnością jest na powrocie.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Koledzy,długość kabla pomiędzy anodą tytanową a zasilaczem ma większe znaczenie,mam na myśli  Anodę tytanowa Emmeti ?.

Końcówka od strony zasobnika pod wpływem temperatury zasobnika przestaje łączyć,chciał bym pod lutować inną.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

podobno po zmianach w prosumencie nie trzeba już będzie brać pompy ciepła w zestawie z panelami fotowoltaicznymi.. jak to ma wyglądać obecnie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.