Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem nowym użytkownikiem pieca defro optima komfort plus 25kW. Czytałem duż o poradach pieca ale widzę że piece te różnią się.

Defro które kupiłem posiada wentylator oraz sterownik ST-22 z firmy TECH. Piec ma przygotowaną klapkę pod miarkownik oraz w klapie znajduje się otwór regulowany do powietrza wtórnego. Nie potrafię takiego znaleźć na stronie internetowej. Jest to http://www.defro.pl/kotly-z-optima-komfort-plus.html tylko dodatkowo w drzwiczkach jest otwór z możliwośćią regulacji powietrza wtórnego. Wczoraj piec został zamontowany i uruchomiony-rozpalanie od dołu.

Mam pytania:

- czy mogę w tym piecu rozpalać od góry jeśli tak to jak się zabrać do tego, tzn. czy pokrętło na powietrze wtórne ma być otwarte po rozpalaniu  i paleniu się? czy drzwiczki muszą być uchylone? wentylator na jakie mniej więcej mocy (mam zakres od 1-10).

- w czopuchy znajduje się jakaś rączka(doczytałem się, że to chyba przepustnica), jak ją ustawić, w jakim położeniu powinna być rączka?

Bardzo prosiłby o pomoc ponieważ chciałbym dziś go sam uruchomić.

Opublikowano

Witaj

Dziwne, że w tym kotle masz klapkę powietrza wtórnego. Możesz palić od góry, a nawet powinieneś. Jednak mając dmuchawca musisz uważać z regulacją powietrza wtórnego, ponieważ dym może się cofać do kotłowni, także lepiej tą klapkę zostawić zamkniętą chyba, że będziesz chciał palić na naturalnym ciągu. Ja bym spróbował na początku napalić z dmuchawą, sypiesz paliwo na pusty kocioł ale tak, aby węgiel nie zakrywał ostatniego rzędu tych "dziurek napowietrzających" w płaszczu wodnym, dzięki temu dostarczanie powietrza wtórnego będzie obsługiwała dmuchawa, na to suche drewienka kartony, podpalasz i włączasz sterownik. Co do mocy dmuchawy musisz sam wypróbować, ustaw na razie na 4 lub 5  i zobacz co się będzie działo jeśli będzie się za mocno palić to stopniowo spróbuj zejść niżej tak, aby  nie wyrzucać ciepła w komin. Odnośnie przepustnicy w czopuchu to powinna być otwarta na maksa, lub ewentualnie jeśli masz bardzo duży ciąg przymknięta na 1/4.

To by było tyle

Pozdrawiam

Opublikowano

Jednak mając dmuchawca musisz uważać z regulacją powietrza wtórnego, ponieważ dym może się cofać do kotłowni, także lepiej tą klapkę zostawić zamkniętą.....

Niekoniecznie. Zobacz moje ostatnie dwa filmy, w których widać że mimo maksymalnego nadmuchu rozetka wciąga ogień zapałki, a w drugim filmie ciąg utrzymuje przy rozetce kawałek gazety. U mnie nawet przy otwartych drzwiach zasypowych nie wypycha dymu na kotłownię.

Opublikowano

Widziałem Twoje filmy. U mnie jest podobnie. Dym także nie wydostaje się do kotłowni mimo włączonej dmuchawy i też robiłem takie testy jak Ty tzn. test zapałki i test z kawałkiem papieru :D, dlatego napisałem koledze, że trzeba uważać i że może się wydostawać ale nie musi, zawsze lepiej być ostrożnym, niż się rano nie obudzić-to nie żarty ;)

Pozdrawiam

Opublikowano

Witaj

Dziwne, że w tym kotle masz klapkę powietrza wtórnego. Możesz palić od góry, a nawet powinieneś. Jednak mając dmuchawca musisz uważać z regulacją powietrza wtórnego, ponieważ dym może się cofać do kotłowni, także lepiej tą klapkę zostawić zamkniętą chyba, że będziesz chciał palić na naturalnym ciągu. Ja bym spróbował na początku napalić z dmuchawą, sypiesz paliwo na pusty kocioł ale tak, aby węgiel nie zakrywał ostatniego rzędu tych "dziurek napowietrzających" w płaszczu wodnym, dzięki temu dostarczanie powietrza wtórnego będzie obsługiwała dmuchawa, na to suche drewienka kartony, podpalasz i włączasz sterownik. Co do mocy dmuchawy musisz sam wypróbować, ustaw na razie na 4 lub 5  i zobacz co się będzie działo jeśli będzie się za mocno palić to stopniowo spróbuj zejść niżej tak, aby  nie wyrzucać ciepła w komin. Odnośnie przepustnicy w czopuchu to powinna być otwarta na maksa, lub ewentualnie jeśli masz bardzo duży ciąg przymknięta na 1/4.

To by było tyle

Pozdrawiam

Przesyłam zdjęcia tego pieca. Jeśli chodzi o "dziurki napowietrzające" w płaszczu wodnym to zobacze je wewnątrz kotła ta? Bo z zewnątrz żadnych otworów nie ma. A na dole pieca jest jeszcze klapka chromowane (choćby do miarkownika). Czy przy paleniu od góry tą klapkę trzeba otworzyć? Czy zostawić zamkniętą?

Dziękuję za poprzenie odpowiedzi.

Pozdrawiam

post-59548-0-33731400-1411622538_thumb.jpg

post-59548-0-71836900-1411622538_thumb.jpg

post-59548-0-49918000-1411622540_thumb.jpg

post-59548-0-79129200-1411622540_thumb.jpg

post-59548-0-05633100-1411622541_thumb.jpg

post-59548-0-35829700-1411622541_thumb.jpg

Opublikowano

Klapka jest przewidziana dla miarkownika ciągu i ogólnie do palenia bez dmuchawy.

Tak z ciekawości: czy mógłbyś zrobić zdjęcie przy szeroko otwartych dolnych drzwiczkach?  Chodzi mi o uszczelnienie pomiędzy popielnikiem, a rusztem pionowym.

Opublikowano

Tak swoją drogą to Defro mogłoby wprowadzić tą rozetkę powietrza wtórnego do tego modelu na stałe, nic by już nie trzeba było przerabiać ani wiercić w drzwiczkach i byłby to bardzo porządny kocioł górnego spalania ;). Odnośnie "dziurek napowietrzających" to są one w środku możesz je zobaczyć na przekroju kotła na stronie Defro. Tak jak już pisałem wsyp tyle paliwa, żeby nie zasłonić ostatniego rzędu tych dziurek ;)

Pozdrawiam

Opublikowano

Dziękuję za informację. A co z tą klapką na dole tzn do miarkownika ciągu? Ma być zamknięta czy troche uchylić ją ręcznie przy paleniu od góry? I ostatnie pytanie o przepustnice w czopuchu-jakie położenie tej gałki musi być żeby była otwarta na maksa. Ona kręci się w kółka i nie widzę w jakim jest położeniu?

Opublikowano

Wszystkie klapki przy paleniu z dmuchawą zamknij i tą na dole i tą na górze. Odnośnie przepustnicy to nie wiem, wypróbujesz przy paleniu jak ci się będzie kiepsko palić lub dym będzie się cofał znaczy, że zamknięta zmień wtedy położenie ;)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.