empbart Opublikowano 11 Września 2014 #1 Opublikowano 11 Września 2014 Zakładam temat na nowo ponieważ od paru lat nie ma wypowiedzi, lub porozrzucane są po całym forum.Długo zastanawiałem się jak to zrobić u siebie, jak każdy chciałem wygody a zarazem najmniejszej straty ciepła. Ja zrobiłem to tak:Na dole i na górze zainstalowałem podwójne włączniki do włączania podwójnego gniazdka. Gniazdko zainstalowałem w kotłowni. Przy każdym włączniku dołączyłem małą zieloną diodę która świeci jak włącza się 1 lub 2 włącznik. Do 1 gniazdka podłączyłem pompkę cyrkulacji, a do 2 pompkę zasilającą grzejniki w łazienkach(rzecz jasna że łazienki mam osobno) oczywiście pompkę tą zakręcam na okres zimowy i korzystam z głównej pompki CO.Co tym zyskałem?Korzystam z cyrkulacji kiedy potrzeba, a w zimne lub mokre dni lata żona korzysta z ciepłych grzejników.Ciekaw jestem waszych rozwiązań, pozdrawiam.
mlodzieniec Opublikowano 11 Września 2014 #2 Opublikowano 11 Września 2014 Ciekawe, ciekawe. U mnie nie ma cyrkulacji poza pompą ładująca zbiornik cwu w okresie zimowym, zreszta ona prawie nie pracuje bo grawitacyjnie się zbiornik dogrzewa i ma zwykle temp. wyższą od potrzebnej więc jest lekko dławiony, a łazienka jest tuż nad kotłownią więc obieg wody krótki. Grzejniki latem niepotrzebne ciepłe, a gdyby nawet, to sa grzałki elektryczne w włacznikiem czasowym, można mieć ciepło bez rozpalania kotła.
empbart Opublikowano 11 Września 2014 Autor #3 Opublikowano 11 Września 2014 Ja mieszkam w starym domku, ale postanowiłem zrobić cyrkulację. Bez niej na górze w łazience muszę odczekać z 15 sec. zanim zacznie lecieć ciepła woda. Znajomy też nie ma, fakt moment i ciepła woda, ale on obieg ma 3x krótszy bo kotłownia (baniak) za ścianą :) Do tej pory paliłem zasypowym piecem zebcem 25kw więc co drugi dzień zrzynkami rozpalałem do 80 piec i wodę do 70. Chyba najtańszy sposób grzania wody jaki znam :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.