Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie o montaż grzejników Buderus u mnie w firmie Instalatorzy mają metodę taką: mierzą np. okno np. okno ma 1m a grzejnik zaprojektowany przez projektanta to jest 600/800 czyli 60cm wysoki  80CM szeroki i mierzą okno na pół wychodzi 50cmi teraz od tych 50cm szerokości okna mierzą (szerokości) grzejnika (na pół)  czyli 40cm rysują kreskę w prawo i odejmują 10cm w lewo i rysują kreskę w lewo i mają gotowe podejście pod grzejnik Buderus. Czy to jest poprawnie czy macie jakieś inne sposoby na montaż grzejników BUDERUS.?

Opublikowano

a ty to sprawdzasz fachowców ???,a co do montażu to ok

Opublikowano

Tu masz wymiarówke:

post-18583-0-96097900-1407660985_thumb.jpg

Metoda słuszna, a mierzenie "do centymetra" jeśli chodzi o wypośrodkowanie, to już upierdliwość. Jak ci na tym wybitnie zależy, to było brać grzejniki z przyłączem środkowym.

Opublikowano

Witam

Nie chciałem zakładać nowego wątku bo widzę że jest tu mowa o grzejnikach buderusa. Więc chciałem sobie policzyć nastawy wstępne na zaworach termostatycznych. Do tej pory pracowałem głównie na grzejnikach purmo tam nie miałem problemu z nomogramami. Tu na stronie producenta znalazłem instrukcję ale nie wiem który nomogram wybrać. Podają dwa typy zaworów. Typ "N" i typ "U". Poza tym podają też wielkości nastaw dla głowicy Danfos RA lub z cieczowym elementem czujnika. Moje pytania:

- Skąd mam wiedzieć jaki mam zawór - "N" czy "U"

- co to jest cieczowy element czujnika? dla jakiej opcji to jest?

Dodam że w mojej instalacji brak jest głowic termostatycznych. Chcę sterować instalacją pogodowo. Załącznik ze strony buderusa.

Pozdrawiam

post-42382-0-05286400-1407702397_thumb.jpg

Opublikowano

Teoretycznie można rozpoznać zawory N i U a właściwie UN po kolorach nakrętek - N ma czerwoną koronkę regulacyjną i nakrętkę a UN ma żółtą.

UN to zawór o zmniejszonym przepływie do instalacji wysokotemperaturowych rzadko spotykany .

Jak nie masz głowic to można tylko wg tabelek ustawić przepływy aby się moc zgadzała.

Więcej u wkładkach zaw N -  http://pl.heating.danfoss.com/PCMPDF/Wkladki%20zaworowe%20RA-N_2013.pdf   i tam są nastawy dla samych zaworów bez głowic.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Zawsze możesz przecież skontaktować się z ich serwisem. We wrześniu jeszcze, mam zamiar wymienić grzejniki w dwóch pokojach bo robię remont a mam jeszcze żeberkowe. Miałem zamiar kupić od Buderusa ale czy zdadzą egzamin w starym budownictwie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.