broda1725 Opublikowano 17 Grudnia 2008 #1 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Jak powinien być prawidłowo wypoziomowany kocioł i grzejniki ? Tak jest umiejscowione moje zasilanie na piecu: mam tak ustawione że (sprawdzałem dziś poziomicą) z przodu od drzwiczek jest wyżej niż z tyłu (zasilanie) o jakieś 1-1,5cm, na boki przechyłu nie ma jest równo. I jak powinny byc grzejniki ustawione w którą strone przechył/opad w stronę odpowietrznika czy w stronę zaworu ? Cytuj
automatyk Opublikowano 17 Grudnia 2008 #2 Opublikowano 17 Grudnia 2008 piec najlepiej w poziomie a grzejnik tak zeby powietrze uciekało do odpowietrznika na grzejniku ustaiw sie tak ok 8mm na 1,5 m grzejnika niby nie widac pod parapetem a jest skuteczne przy odpowietrzaniu Cytuj
broda1725 Opublikowano 18 Grudnia 2008 Autor #3 Opublikowano 18 Grudnia 2008 Ok a co do pieca to dzwoniłem do producenta mojego kotła i powiedział że powinienem podnieść z tyłu z przodu obniżyć i z boku (prawa strona) obniżyć takie spadki zalecił i wtedy nie bedzie bulgotać, spuścić wode i napuścić bardzo wolno aby powietrze wyszło samo, już przez parę dni nie bulgotało aż tu nagle przerusztowałem i zaczęło bulkać według mnie jest gdzieś powietrze w piecu na którymś ruście wodnym na dole i woda nie może przejść i dochodzi do gotowanie jej. Cytuj
spioch Opublikowano 16 Lipca 2015 #4 Opublikowano 16 Lipca 2015 Może wyłączyć grzejniki i czekać aż samym odpowietrznikiem przy CWU ujdzie ? Na chłopski rozum na krótszym obiegu łatwiej odpowietrzyć, a kocioł w piwnicy ? Masz pompke czy grawitacje ? Kiedyś pewien hydraulik mówił żeby pompkę wyłączać do odpowietrzania. Cytuj
jurgonka Opublikowano 16 Lipca 2015 #5 Opublikowano 16 Lipca 2015 Prawidłowo skonstruowany kocioł i grzejnik - pion i poziom. Ponieważ takie prawie nie występują należy montować z bardzo małym pochyłem umożliwiającym samoczynne odpowietrzanie zbiornika (kotła, grzejnika). Minimalne pochylenie jest optycznie niezauważalne, można traktować jako niedokładność poziomicy. ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi