gondoljerzy Opublikowano 30 Lipca 2014 #1 Opublikowano 30 Lipca 2014 Witajcie.Właśnie zająłem sobie czas urlopu i postanowiłem zamontować bojler CWU. Bojler będzie na parterze, a zasilane z niego będzie piętro. Nie chcę żeby ciepo ,,uciekało" mi rurami w górę. Pomóc w tym powinien syfon, a jeśli tak, to jakiej wysokości? Ile wystarczy, żeby syfon działał? Parędziesiąt cm? Pół wysokości bojlera? Cała wysokość?....
automatyk Opublikowano 30 Lipca 2014 #2 Opublikowano 30 Lipca 2014 syfon w niczym nie pomorze a w instalacji chodzi o to żeby woda była ciepła w kracie a nie zeby za nią trzeba było czekać
sambor Opublikowano 30 Lipca 2014 #3 Opublikowano 30 Lipca 2014 Witajcie. Właśnie zająłem sobie czas urlopu i postanowiłem zamontować bojler CWU. Bojler będzie na parterze, a zasilane z niego będzie piętro. Nie chcę żeby ciepo ,,uciekało" mi rurami w górę. Pomóc w tym powinien syfon, a jeśli tak, to jakiej wysokości? Ile wystarczy, żeby syfon działał? Parędziesiąt cm? Pół wysokości bojlera? Cała wysokość?.... Ciepło w instalacji samej ciepłej wody nie ucieka - nie ma jak. Ewentualna ucieczka jest spowodowana wychłodzeniem rury dostarczającej ciepłą wodę do kranu lub nadmierną cyrkulacja - jeżeli jest. Czyli powinna być gruba izolacja rury , najlepiej piankowa 30mm gr ścianki np Tubolit oraz krótkie czasy pracy pompy cyrkulacyjnej - powinno wystarczyć 5min pracy co 30min Jeżeli grzejesz wodę wężownicą to tu może być rozładowanie zasobnika przez przepływ wsteczny wody i wychłodzenie w zimnym kotle - zabezpieczeniem przed tym jest zawór zwrotny na obwodzie grzania CWU.
gondoljerzy Opublikowano 30 Lipca 2014 Autor #4 Opublikowano 30 Lipca 2014 Dom stary, instalacja stara i kiepsko ocieplona. Cyrkulacji nie ma i do najbliższego remontu kapitalnego nie będzie. Nad bojlerem jest z 8-10m rurek, do których ciepła woda może sobie grawitacyjnie wędrować. Doskonale wiem, że syfon pomoże, a nie chcę niepotrzebnie wydłużać sobie drogi wody z bojlera do kranów. Dlatego pytanie: jak wysoki syfon zrobić? Ktoś wie?
automatyk Opublikowano 30 Lipca 2014 #5 Opublikowano 30 Lipca 2014 wystarczy 20cm tylko pytanie po co przecież woda ma byc jak najszybciej ciepła w kranach a nie co chwile wylewać zimną w czekaniu na ciepła
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.